Ai bășici pe limbă? Află care poate fi cauza!

Miercuri, 05.10.2016
de Alexa Galgau

Chiar dacă de obicei îi acordăm foarte puțină atenție, limba este un organ care poate să ne spună multe despre starea noastră de sănătate. Deși este un organ care nu se îmbolnăvește la fel de des ca altele, limba are și ea o serie de afecțiuni specifice, care sunt destul de dureroase și nu ne permit să ne hrănim cum trebuie.

O parte dintre afecțiunile bucale se manifestă prin apariția bășicilor pe limbă. Chit că sunt dureroase sau nu, este bine să știi care ar putea fi cauza lor și ce să faci ca să grăbești vindecarea. 

Dacă ai bășici pe limbă, e posibil ca acestea să fie cauzele care au dus la apariția lor!

Bășici pe limbă: posibile cauze

Stomatita

Stomatita este o afecțiune cu care toți oamenii se confruntă la un moment dat în viață. Ea se manifestă prin apariția unor ulcerații în gură, de obicei de dimensiuni mici, localizate pe obrajii interiori, sub limbă, pe limbă sau pe gingii. Bășicile pe limbă pot fi albe sau galbene în centru și au o margine roșie. Ele pot apărea și ca niște puncte ori bubițe roșii, care apoi se transformă în ulcerații dureroase.

Stomatita este întotdeauna însoțită de disconfort, deși gradul de durere variază și dispare de la sine în decurs de 10 zile. În cazurile puțin mai grave, poate să dureze și până la trei sau patru săptămâni pentru ca bășicile să dispară complet.

Există foarte multe posibile cauze ale stomatitei, de la igiena precară până la stres emoțional, schimbări hormonale, un sistem imunitar scăzut sau boala celiacă. Introducerea în gură a unui obiect murdar și consumul unui fruct nespălat pot fi și ele cauze ale stomatitei. Dacă ulcerațiile respective se infectează (de obicei, din cauza unui sistem imunitar scăzut), mai pot apărea și alte simptome, precum: umflarea ganglionilor limfatici, febră, oboseală, durere, un gust foarte neplăcut în gură.

Stomatita trece de la sine în cele mai multe cazuri, dar este recomandat să menții o igienă impecabilă a gurii și să folosești o apă de gură fără alcool, pentru că acesta este prea agresiv cu ulcerațiile și poate să cauzeze dureri foarte mari.

Candidoza bucală

Candidoza nu apare numai în zona genitală, dezvoltarea ei fiind destul de comună și în cavitatea bucală. Ea este cauzată de dezvoltarea în exces a unei ciuperci pe care o avem în mod natural în corp și care se declanșează atunci când bacteriile „bune”, care îți protejează în mod obișnuit cavitatea bucală, sunt distruse. Aceasta se poate întâmpla prin folosirea de antibiotice, de medicamente care usucă gura sau din cauza unui aparat dentar poziționat incorect.

Simptomele candidozei bucale sunt:

- un gust neplăcut în gură sau incapacitatea de a mai simți gustul ca înainte;

- suprafețe albe, cu un aspect „brânzit”;

- bășici dureroase pe limbă sau porțiuni inflamate și roșii, adesea ascunse de porțiunile albe;

- piele crăpată și dureroasă la colțurile gurii.

Candidoza bucală dispare în circa 10 zile, în urma administrării tratamentului prescris de medic. De obicei, se recomandă un tratament antifungic, fie sub forma unei substanțe pentru clătit gura, fie prin tablete, pentru cazurile mai grave. În timp, pacienții pot dezvolta rezistență la aceste tratamente.

Pentru a preveni candidoza bucală, este necesar să menții igiena corespunzătoare a gurii, să eviți antibioticele și să te hidratezi. 

Trauma locală

Una dintre cele mai comune cauze ale apariției băsicilor pe limbă este trauma locală, cauzată fie de unele alimente foarte dure, care ne pot răni limba (de exemplu, chipsuri, covrigei etc.), fie de faptul că mestecăm repede și ne mușcăm limba în timp ce mâncăm. Chiar și o băutură foarte fierbinte poate să rănească limba suficient de mult încât să apară bășicile. În general, trauma locală se manifestă printr-o singură leziune și nu mai are alte simptome, precum bolile enumerate mai sus. Tot ce trebuie să faci în acest caz este să mănânci cu grijă și să eviți alimentele dure sau fierbinți până se vindecă zona.

Bășicile pe limbă mai pot fi cauzate și de alergiile alimentare, însă acelea vin însoțite și de alte simptome, precum apariția iritațiilor și urticariei pe piele sau dificultatea de a respira. Dacă ai doar câteva bășici micuțe, urmărește-le câteva zile și încearcă să îți menții gura cât mai curată. Mergi la medic dacă observi că acestea par să se agraveze în loc să se vindece.

Descoperă ce înseamnă când ai pete pe limbă și ce înseamnă când ai limba crăpată!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!