Ce să faci dacă ai puroi în gât
Cuprins
- Simptome care pot însoți puroiul în gât
- Tratament pentru puroi în gât
- Ce complicații pot apărea dacă nu tratezi puroiul în gât
Abcesul periamigdalian reprezintă o acumulare de puroi care se formează în țesuturile gâtului. Acesta poate provoca durere, umflături, dificultăți la înghițire sau la vorbire și probleme respiratorii. Puroiul în gât este cel mai adesea o complicație a amigdalelor inflamate.
Simptome care pot însoți puroiul în gât
Primele semne că ai putea avea puroi în gât sunt durerea puternică, febra și slăbiciunea. Alte simptome frecvent întâlnite în cazul persoanelor care au puroi în gât includ:
- durere la înghițire;
- frisoane;
- voce răgușită;
- durere la nivelul urechilor;
- greață;
- vărsături;
- amețeală;
- nas înfundat;
- letargie;
- ganglioni umflați.
Puroiul în gât nu este o afecțiune în sine, ci mai degrabă un simptom al altor boli, cum ar fi faringita sau amigdalita.
Puroiul în gât poate fi cauzat de inflamația faringelui sau a amigdalelor. Acestea, la rândul lor, pot fi cauzate de răceli puternice, gripă și alte infecții bacteriene. Consumul excesiv de zahăr, produse din făină albă, cafea, ceai și condimente ar putea favoriza, de asemenea, apariția puroiului în gât.
Vezi cum tratezi puroiul din gât!
Tratament pentru puroi în gât
Dacă te confrunți cu puroi în gât, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să mergi la medic. Nu aștepta să treacă de la sine, pentru că o astfel de problemă necesită tratament. Medicamentele antinevralgice te pot ajuta să scapi de durerile de cap și de febră, iar antibioticele luptă cu infecțiile bacteriene. Nu lua antibiotice fără să fi făcut mai întâi analizele! Antibioticele nu sunt utile dacă puroiul din gât este cauzat de o infecție virală, ci doar dacă este cauzat de o infecție bacteriană.
Dacă puroiul în gât este o problemă recurentă, e posibil să fie necesară îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor, intervenție numită amigdalectomie. O amigdalectomie este o procedură relativ simplă, însă puroiul poate fi îndepărtat și prin drenaj, o intervenție mai puțin invazivă. Drenarea puroiului implică introducerea unui ac în abces și extragerea acestuia cu ajutorul unei seringi.
Pentru a ameliora simptomele, poți încerca acasă câteva tratamente la îndemână. Gargara cu apă sărată poate ajuta la ameliorarea durerii în gât. În măsura în care poți, fă gargară de cel puțin trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese. Evită băuturile alcoolice, cafeaua sau alte produse care conțin cofeină!
Dacă durerea de gât este severă sau durează mai mult de șapte zile, ar trebui să mergi la doctor, pentru că poate fi vorba de o inflamație a amigdalelor. Dificultatea la înghițire sau respirație, febra peste 38 de grade, amigdalele umflate, umflarea ganglionilor limfatici și gâtul vizibil roșu sunt semne care trebuie să te trimită de urgență un medic! Pentru un diagnostic cât mai precis, asigură-te că îi spui medicului toate simptomele pe care le-ai observat.
Ce complicații pot apărea dacă nu tratezi puroiul în gât
În urma tratamentului potrivit, puroiul în gât dispare, fără a provoca alte probleme. În schimb, dacă nu este tratat la timp, puroiul în gât poate genera complicații serioase, cum ar fi obstrucția căilor respiratorii, infecție bacteriană în maxilar, gât sau piept, infecție în sânge sau chiar deces. Complicații apar frecvent la persoanele care suferă de diabet zaharat sau alte afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar.
Pentru a preveni puroiul în gât, evită mediile aglomerate, în care se află mai multe persoane bolnave, hidratează-te, ferește-te de fumatul pasiv, redu zahărul din alimentație și, la orice semn care ar putea anunța o posibilă infecție în gât, cere ajutorul medicului!
Surse foto: iStock