Semne că durerea de nas ascunde o sinuzită

Semne că durerea de nas ascunde o sinuzită

Dana Ungureanu

Durerea de nas poate fi uneori cauzată de o simplă răceală sau poate ascunde o sinuzită, motiv pentru care trebuie să fii atentă la semnele pe care corpul ți le transmite și să apelezi la tratamentele corespunzătoare pentru a calma acest disconfort. Cunoscută medical sub numele de rinosinuzită, durerea cauzată de o sinuzită are loc atunci când cavitățile nazale devin infectate, umflate și inflamate.

 femeie care prezinta durere de nas

Sinuzita este cauzată de cele mai multe ori de un virus și poate persista chiar și după ce simptomele respiratorii au dispărut. În unele cazuri, infecția la nivelul sinusurilor poate fi cauzată de bacterii sau ciuperci.

Alte afecțiuni, precum alergiile, polipii și infecțiile dentare, pot contribui la apariția simptomelor care sunt asociate cu o infecție la nivelul sinusurilor.

Rinosinuzita este o inflamație a mucoasei care căptușește sinusurile (cavitățile) paranazale și fosele nazale. Aceste cavități sunt pline cu aer și se pot inflama în diferite condiții patogene. Există opt sinusuri: două sinusuri maxilare, două etmoidale, două frontale și două sfenoidale.

Cauzele sinuzitei

Cea mai frecventă cauză a sinuzitei este deviația de sept nazal, urmată de: rinită acută purulentă (inflamarea și infecția mucoasei intranazale), rinită cronică hipetrofică, polipoză nazală.

Factori de risc

Printre factorii de risc se numără mediul toxic: pulberi, noxe, factori alergeni, frigul și aerul condiționat. Sinuzita se transmite pe cale aeriană, prin tuse sau strănut.

Tipuri de sinuzită

Sinuzita acută: se manifestă prin rinoree purulentă (secreție purulentă la nivelul foselor nazale), obstrucție nazală, durere intensă la nivelul ariilor de proiecție a sinusurilor la nivelul feței, febră, mici sângerări nazale, hiposmie până la anosmie (scăderea mirosului).

Sinuzita cronică: se manifestă prin secreție mucopurulentă intranazală cu durata mai mare de 3 luni, durere de intensitate mică, continuă, senzație de tensiune la nivelul ariilor de proiecție a sinusurilor, obstrucție nazală, hiposmie, expectorație matinală, tuse.

Rinosinuzita este o afecțiune care nu ar trebui trecută cu vederea, existând riscul unor complicații severe, motiv pentru care este extrem de important să fii atentă la semnele care îți pot arata că durerea de nas ascunde o sinuzită.

O parte din sinuzitele acute se pot vindeca și fără tratament, fără consecințe pe termen mediu și lung asupra sănătății, însă multe dintre cazurile de sinuzită se cronicizează fără tratament, ducând la complicații precum osteită, celulită orbitală, abcese orbitale, meningită, abcese epidurale, tromboză de sinus cavernos și altele.

Sinuzita cronică are un impact negativ major pe termen mediu și lung asupra calității vieții, afectând capacitatea de muncă și relațiile interpersonale prin simptomele refractare la tratament și adesea recidivante (dureri de nas, obstrucție nazală cronică sau prezența permanentă a secrețiilor care se scurg din nas în gât).

Simptome care pot semnala sinuzita

scurgeri nazale

Durere la nivelul sinusurilor

Durerea este un simptom comun al sinuzitei, iar aceasta poate să apară la orice nivel în interiorul sinusurilor. Inflamarea cavităților poate provoca durere în zona frunții, pe părțile laterale ale nasului, la nivelul maxilarului sau poate provoca o durere de dinți. Toate aceste dureri pot să ducă la o durere puternică de cap.

Secreții nazale

În momentul în care durerea de nas este cauzată de o sinuzită, vei simți nevoia să elimini mucozitățile produse în exces, iar acestea pot avea o culoare mai închisă, verde sau galben. Prezența permanentă a secrețiilor care se scurg din nas în gât sunt o cauză a inflamației sinusurilor.

Congestie nazală

Sinusurile inflamate pot să îți provoace dificultăți de respirație, deoarece infecția determină umflarea sinusurilor și a pasajelor nazale. Din cauza congestiei nazale, este posibil să îți fie afectat și mirosul, iar vocea poate fi îngroșată.

Dureri de cap sinusale

Presiunea neobișnuită ce apare la nivelul sinusurilor și umflarea acestora pot duce la apariția unor simptome precum durerile de cap sinusale. Durerea sinusală poate provoca și durere la nivelul urechilor, dureri dentare și durere la nivelul maxilarului. Durerile de cap sinusale sunt mai puternice dimineața, deoarece se acumulează foarte mult lichid în timpul nopții.

Infecție la nivelul gâtului și tuse

Deoarece secrețiile se scurg în permanență din nas în gât, este posibil să apară iritații la nivelul gâtului și să te confrunți cu simptome precum tusea, care poate fi persistentă și enervantă și care se poate agrava în timpul nopții sau dimineața, la trezire. În cazul în care te confrunți cu tuse, este recomandat să dormi cu capul ridicat, pentru a ajuta la reducerea frecvenței și intensității tusei.

Dureri în gât și voce răgușită

Dacă infecția la nivelul sinusurilor nu este tratată la timp și persistă mai mult de câteva săptămâni, atunci este posibil să te confrunți cu dureri în gât și voce răgușită.

Când trebuie să mergi la doctor

O simplă durere de nas poate ascunde o sinuzită, motiv pentru care este important să urmăreșți evoluția acestui simptom și să fii atentă la semnele enumerate anterior. În cazul în care te confrunți cu febră, congestie nazală sau durere facială care durează mai mult de zece zile, atunci este recomandat să consulți de urgență medicul.

Febra nu este un simptom specific sinuzitei, însă aceasta poate să apară. Doctorul poate determina dacă este vorba de o afecțiune care provoacă apariția infecțiilor la nivelul sinusurilor și îți poate prescrie un tratament corespunzător.

Tratarea infecțiilor sinusale

 spray pentru nas

Tratamente fără prescripție medicală

Dacă te confrunți cu durere de nas provocată de o sinuzită, poți apela la câteva tratamente fără prescripție medicală. Utilizarea unui spray nazal decongestionant poate ajuta la ameliorarea simptomelor infecției sinusale pe termen scurt, însă nu este recomandat ca acesta să fie folosit mai mult de trei zile. Discută cu farmacistul pentru a-ți recomanda cel mai bun spray pentru ameliorarea simptomelor sinuzitei.

De asemenea, poți lua medicamente ce conțin antihistaminice sau decongestionante, însă acestea din urmă nu sunt recomandate persoanelor cu tensiune arterială crescută, probleme de prostată sau care suferă de glaucom. Discută cu medicul înainte să iei orice medicamente pentru tratarea simptomelor infecției la nivelul sinusurilor.

Irigarea nazală

Numeroase studii au arătat utilitatea irigării nazale atât în sinuzita acută, cât și în sinuzita cronică. În cazul în care folosești apă de la robinet, este recomandat să o fierbi și să aștepți ca aceasta să se răcească înainte să faci irigarea nazală. O metodă mai simplă pentru purificarea apei poate fi utilizarea unui sistem de filtrare.

Soluțiile pentru irigarea nazală pot fi preparate și acasă: ai nevoie doar de o cană de apă caldă, în care să adaugi o jumătate de linguriță de sare și o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Amestecă foarte bine ingredientele și folosește un recipient cu pulverizator pentru a-ți iriga cavitățile nazale.

Tratament pe bază de plante medicinale

Tratamentele pe bază de plante medicinale sunt foarte des folosite și pentru tratarea sinuzitei. Cu toate acestea, nu este recomandat să apelezi la această metodă de tratament dacă nu ai discutat cu medicul înainte. Unele plante pot avea efecte secundare, cum ar fi reacții alergice sau diaree, motiv pentru care este recomandat să te consulți cu medicul de familie înainte să începi un tratament naturist.

Tratament cu antibiotice

Antibioticele sunt recomandate numai în unele cazuri, motiv pentru care este recomandat să discuți cu medicul și să urmezi doar tratamentul prescris de acesta. Deoarece tratamentul cu antibiotice este foarte puternic, există riscul să apară efecte secundare, precum erupții cutanate, diaree sau dureri de stomac, dezvoltarea unor bacterii și apariția unor infecții grave.

Cum poate fi prevenită infecția la nivelul sinusurilor

Evitarea factorilor de risc poate ajuta la scăderea șanselor de apariție a infecției la nivelul sinusurilor. Dacă ești predispusă la sinuzită, este important să eviți fumul de țigară, deoarece acesta dăunează elementelor naturale de protecție de la nivelul nasului, gurii, gâtului și sistemului respirator.

Ce este recomandat să faci:

  • spală-te frecvent pe mâini, în special în sezonul rece, pentru a nu te expune la virusuri și bacterii ce pot provoca inflamarea sinusurilor;
  • dacă ești alergică, este recomandat să apelezi la tratamente speciale pentru alergii;
  • este recomandat să faci teste de specialitate, dacă te confrunți cu simptome care persistă sau sunt recurente.

Infecțiile sinusale la copii

Infecțiile sinusale sunt frecvente și normale și în rândul copiilor, motiv pentru care este important să acorzi atenție următoarelor simptome:

  • Răceală care durează mai mult de șapte zile și este însoțită de febră;
  • Umflare la nivelul ochilor;
  • Secreții oculare;
  • Secreții nazale și respirație urât mirositoare;
  • Tuse, greață sau vărsături;
  • Dureri de cap;
  • Dureri de urechi.

Este recomandat să consulți medicul pentru a determina cel mai bun tratament pentru copilul tău. Nu este indicat să apelezi la tratamente medicamentoase sau spray-uri nazale fără a discuta în prealabil cu medicul de familie.

Există numeroase tratamente pentru cazurile cronice și acute de sinuzită, însă, indiferent de frecvența și durata simptomelor, este recomandat să te consulți cu medicul înainte să începi orice tratament pentru ameliorarea durerilor și manifestărilor.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
De ce ard tălpile: cauze și remedii
De ce ard tălpile: cauze și remedii
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.