Tot ce trebuie sa stii despre operatia de polipi

Tot ce trebuie sa stii despre operatia de polipi

Redactor Alexa Galgau

Polipii nazali nu reprezinta o problema grava si afecteaza in general oamenii care sufera de alergii sau sinuzite, avand ca principale simptome obstructia nazala si aparitia secretiilor excesive la nivelul nasului (rinoree). Cu timpul, polipii nazali iti pot afecta si simtul olfactiv. Solutia pentru aceasta problema o reprezinta chirurgia - printr-o procedura simpla poti sa scapi de polipii nazali.

Afla totul despre operatia de polipi - cat de complicata e, care sunt urmarile si la ce sa te astepti!

Operatia de polipi

Despre polipii nazali se stie in lumea medicala inca din Antichitate, ei fiind mentionati in scrieri egiptene si indiene inca de acum 3000 de ani. Din fericire, in ziua de azi tratarea lor nu implica vreo metoda dureroasa si periculoasa, ci o operatie simpla si eficienta. De obicei, pacientii ajung la medic in momentul in care au simptome neobisnuite la nivelul nasului si incep sa nu mai respire bine. In general au rinosinuzita cronica si o exacerbare a astmului si, in cazuri rare, se prezinta cu un nas usor deformat din cauza afectiunii avansate a polipilor. Sangerarile nazale sunt si ele normale in cazul acestei probleme. 

Dar ce sunt de fapt polipii? Niste excrescente non-canceroase care captusesc pasajele nazale sau sinusurile. Ei rezulta in urma astmului, alergiilor si a anumitor afectiuni ce tin de imunitate. Numai polipii mari creeaza simptomele mai sus mentionate, deoarece blocheaza caile nazale. Cel mai adesea, polipii nazali apar la adulti si, daca medicamentele prescrise nu functioneaza pentru a-i miscora, atunci se recomanda operatia. Din pacate, chiar si dupa un tratament care a avut succes, polipii se pot forma din nou. 

Polipii nazali sunt asociati cu inflamatia mucoasei din nas care dureaza mai mult de 12 saptamani (rinosinuzita cronica), desi este foarte posibil ca sinuzita cronica sa apara si fara polipi. Trebuie oricum sa mergi la medic dupa 10 zile de simptome neintrerupte. Adesea, oamenii confunda simptomele polipilor sau ale sinuzitei cu cele ale racelii, insa o afectiune care dureaza mai mult de 10 zile impune vizita la un specialist. 

Atunci cand vei merge la control, doctorul iti va pune cateva intrebari si iti va examina nasul, fie intr-un mod simplu, cu un obiect care lumineaza, fie cu un endoscop. Este posibil sa ti se recomande si teste de alergie, pentru a determina cauza inflamatiei nazale. Dupa ce scapi de polipi, va trebui sa te ocupi si de tinerea sub control a alergiei daca aceasta a fost cauza aparitiei lor. 

In prima faza, vei incerca sa scapi de polipi cu ajutorul unor medicamente, dupa care singura solutie ramane operatia pentru polipi. Este foarte simpla si consta in introducerea unui endoscop prin nari si ghidarea lui prin cavitatea sinusurilor. Apoi sunt folosite instrumente foarte mici pentru a elimina polipii si alte posibile formatiuni care duc la obstructia nazala. De exemplu, nu este deloc neosibnuit ca in timpul operatiei de polipi sa fie inclusa si indreptarea septului, in cazul deviatiei de sept. Astfel, impusti doi iepuri dintr-un foc, cum se spune in popor. 

In general, pacientii sunt lasati sa plece acasa imediat dupa operatie. Recuperarea depinde de fiecare, dar de regula dureaza cam doua saptamani. Nu trebuie sa iti faci probleme, pentru ca nu vei simti dureri mari, ci doar o congestie nazala severa, ca in cazul racelilor puternice. Desigur, vei face un tratament medicamentos pentru a inlatura simptomele neplacute si a grabi vindecarea. Pe langa acesta, ti se va recomanda sa faci spalaturi nazale cu solutie salina. Timp de cateva zile de la operatie te vei simti obosita, deoarece corpul se va recupera dupa anestezie. In timpul recuperarii, va trebui sa te tii cat mai departe de praf si alergeni, dar si de abur si bauturi fierbinti, pentru a nu irita mucoasa nazala sensibilizata in aceasta perioada. Desigur, nici sa fumezi nu ai voie, cel putin doua saptamani de la operatie, din acelasi motiv. 

Toate detaliile le vei primi de la chirurg, dupa operatia de polipi, dar acum macar stii ca nu este deloc o procedura complicata sau periculoasa, asa ca nu mai amana rezolvarea problemei, daca stii ca o ai!

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.