L-au găsit! Simptomul tăcut care ucide bolnavii de COVID-19: te simți normal în primele zile, după care ajungi direct la Terapie Intensivă!

L-au găsit! Simptomul tăcut care ucide bolnavii de COVID-19: te simți normal în primele zile, după care ajungi direct la Terapie Intensivă!

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Richard Levitan este doctor la secția de urgență a Spitalului Bellevue din New York și, în ultimele două decenii, a învățat nenumărați alți profesioniști din domeniul medical cum să intubeze și să folosească ventilatoarele.

Specialistul a venit, zilele trecute, cu o teorie extrem de interesantă și de palpabilă, într-un editorial scris pentru cei de la The New York Times, despre un tipar extrem de des întâlnit de el la pacienții cu COVID-19, care au prezentat pneumonie.

 Pacienta care sufera de coronavirus are hipoxie

Richard Levitan a observat existența unor pacienți care aveau plămânii umpluți cu lichid sau puroi, dar care, paradoxal, nu întâmpinau probleme respiratorii nici măcar în ziua în care soseau la spital. De fapt, habar nu aveau că sunt infectați până când nu se aflau în camera de gardă și, până atunci, „cel mai adesea erau deja în stare critică”. Asta pentru că mulți sufereau de hipoxie-nivel scăzut de oxigen în țesuturi, ceea ce duce la deteriorarea organelor și - în unele cazuri - la moarte.

Medicul a numit-o ”hipoxie tăcută” - o formă de privare de oxigen. În cazul hipoxiei, țesuturile corpului încep să aibă tot mai mici nivele de oxigen, ceea ce poate duce la infecții și leziuni tisulare.

Citește și Un nou simptom a fost descoperit în rândul bolnavilor de Covid-19,mai ales la tineri și copii. Vezi despre ce este vorba!

Un studiu din 2011 de la Spitalul General din Massachusetts a constatat că aproximativ 7% dintre pacienți se confruntă cu un „eveniment hipoxemic” și 3,5% au avut un „eveniment hipoxemic sever” care durează 2 minute sau mai mult.

Hipoxia poate apărea fără prea multe semne care să o prezică și, private de oxigen, inima, ficatul, creierul și alte organe pot fi grav deteriorate în câteva minute. „Și iată ce ne-a șocat cu adevărat: acești pacienți nu au raportat că ar avea probleme de respirație, chiar dacă razele X ale pieptului au arătat pneumonie interstițială și nivelul lor de oxigen a fost sub normal. Cum se poate întâmpla asta?' Levitan a scris în The Times.

Medicul a explicat că pacienții cu pneumonie COVID pot suferi de „hipoxie silențioasă” - silențioasă deoarece nu este adesea detectată până când deja ajunge la o etapă severă.

Citește și: Cum se dezinfectează medicul care a operat pacienți infectați cu COVID-19, ca să poată merge, în siguranță, acasă, la soție și copii

Pneumonia este o infecție pulmonară care apare atunci când sacurile de aer sunt umplute cu puroi sau lichid, iar pacienții cu aceasta au dureri și disconfort. „Și până la momentul lor, au un nivel alarmant de scăzut de oxigen și o pneumonie moderată până la severă (așa cum se vede pe razele X făcute pentru zona pieptului)”, a scris Levitan. „Saturația normală a oxigenului la majoritatea persoanelor este de 94 la 100 la sută; Pacienții cu pneumonie COVID pe care i-am văzut au avut saturații de oxigen de până la 50 la sută. ”

De fapt, mulți au fost bolnavi cel puțin o săptămână cu febră, tuse și letargie înainte de a intra în spital. Deci de ce se întâmplă asta? Levitan scrie că pneumonia COVID  face ca săculeții de aer din plămâni pur și simplu să cedeze, ceea ce face să scadă nivelul de oxigen.

 Cu toate acestea, pacienții încă pot expira dioxidul de carbon și, deoarece acesta nu se acumulează ca în cazul pneumoniei normale, pacienții nu întâmpină dificultăți în respirație. Pacienții respiră mai adânc și mai rapid datorită nivelului scăzut de oxigen, dar nici nu își dau seama. Și aceste respirații cu ritm diferit de cel normal afectează și mai mult plămânii.

Datorită deficitului de ventilatoare și a probabilității de a nu scăpa cu viață odată ce ești conectat la unul, Levitan recomandă monitorizarea pacienților cu un dispozitiv simplu numit pulsometru/oximetru cu pletismogramă(vezi foto jos). Acesta este un dispozitiv mic care poate fi achiziționat de la orice farmacie. Se fixează pe un deget pentru a măsura nivelul de oxigen din sânge.

Pulsometru masurand nivelul de oxigen

Citește și O boală genetică rară ar putea opri pandemia de COVID-19. Ce au descoperit cercetătorii

Levitan spune că această monitorizare la domiciliu ar putea avertiza pacienții cu privire la necesitatea tratamentului înainte ca nivelul lor de oxigen să scadă prea mult, la un nivel care să le pună în pericol viața.

„Screeningul cu oximetrie cu puls larg răspândit pentru pneumonia Covid - indiferent dacă oamenii se verifică pe dispozitivele de acasă sau merg la clinici sau la cabinetele medicilor - ar putea oferi un sistem de avertizare timpuriu pentru tipurile de probleme respiratorii asociate cu pneumonia Covid”, a concluzionat doctorul în editorialul pentru The Times.

Surse foto: istock

Articolul urmator
Și tu o faci, recunoaște! 5 motive pentru care trebuie să nu mai judecăm oamenii după prima impresie
Și tu o faci, recunoaște! 5 motive pentru care trebuie să nu mai judecăm oamenii după prima impresie
Poți ghici melodia după primele versuri?
Incepe quiz
Poți ghici melodia după primele versuri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (23)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.