Anxietatea - simptome, diagnostic si tratament

Anxietatea - simptome, diagnostic si tratament
Zlavog Cristina
De Zlavog Cristina
Vineri, 10.12.2010

Cuprins

Te simti de parca ai fi in primejdie iar corpul tau se pregateste de o lupta crancena?

Anxietatea este raspunsul oricarui om care se simte in pericol.

Cu alte cuvinte, in fata unui individ agresiv, anxietatea este utila iar adrenalina si hidrocortizonul devin hormonii supravietuirii. Imagineaza-ti insa ca, stand in pat, acasa, nefiind amenintat de nici o primejdie, simti dintr-o data cum inima bate neregulat, respiratia devine agitata, muschii se incordeaza, te incalzesti brusc, transpiri, iti tremura mainile, ametesti, doar pentru ca te-ai gandit ca maine ai examen si profesorul va tipa la tine. Daca aceasta este reactia pe care o ai acasa, unde e liniste, cum te vei descurca a doua zi la examen? Dar daca acest lucru se repeta zilnic?

Aproape toti resimtim anxietate din cand in cand. Atunci cand exista o amenintare de un tip oarecare - anxietatea este normala, sanatoasa. Insa, atunci cand ea nu este legata de o amenintare identificabila sau este mai severa si mai indelungata decat ar fi justificat, ea devine o afectiune clinica, debilitanta si distructiva.

Exista mai multe afectiuni de tip anxios:

 - fobiile - teama de anumite situatii, precum locurile inchise, sau de anumite lucruri, precum insectele;

 - atacurile de panica - o teama sau tensiune brusc instalata, fara nici o cauza evidenta;

 - nevroza obsesiva - ganduri persistente, irationale, ca teama de contaminare, sau comportamente repetitive, precum verificarea incuietorilor de la usi;

 - sindromului stresului post-traumatic  - anxietate prelungita dupa un eveniment traumatizant;

 - anxietatea generalizata sau "liber-plutitoare" - o senzatie inexplicabila de teama difuza, ce poate persista luni de zile.

Anxietatea generalizata apare mai des si afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati, mai frecvent adultii decat copiii.

Simptomele anxietatii

 

anxietatea

 

Simptomele anxietatii la adult sunt:

- palpitatiile - senzatie de zvacnire, bubuituri saugalopare a inimii;
- senzatie de catastrofa iminenta;
- incapacitate de concentrare;
- tensiune in muschi;
- dureri musculare;
- diaree;
- dureri toracice;
- uscaciunea gurii;
- transpiratii excesive;
- subalimentatie sau supraalimentatie;
- insomnie
;
- iritabilitate;
- dispnee - senzatie de sufocare , de lipsa de aer;
- hiperventilatie - respiratii frecvente si scurte;
- pierderea impulsului sexual.

La copiii de varsta scolara, simptomele sunt:

- teama de a se desparti de familie;
- refuz de a merge la scoala;
- teama de straini;
- ingrijorare inutila.   
    

Cauzele anxietatii

Anxietatea poate fi provocata de un stres identificabil - cum ar fi un accident, un deces in familie, pierderea unei slujbe. In astfel de cazuri, adaptarile la noua situatie, impreuna cu trecerea timpului vor avea un efect de ameliorare. In alte cazuri, stresul este invizibil - o amintire adanc ingropata a unui aspect nefericit sau infricosator al copilariei, ce bantuie dedesubtul constientului si isi face cunoscuta prezenta prin anxietate.

Mostenirea genetica poate predispune anumiti indivizi la anxietate: studiile pe gemeni identici arata ca, daca unul dintre membrii unei astfel de perechi sufera de anxietate, exista cel putin 50% sanse ca si celalalt sa sufere.

De asemenea, anxietatea urmeaza deseori unei intreruperi bruste de alcool, tutun sau alte medicamente.

Diagnosticul de anxietate

Primul pas este de a exclude posibilitatea ca simptomele sa fie provocate de o boala organica. Printre afectiunile ce produc simptome similare cu cele ale anxietatii sunt:

- hipertiroidia (producere excesiva de hormoni tiroidieni);
hipercalcemia  (prea mult calciu in organism);
- hipocalcemia (prea putin calciu in organism);
- tulburari cardiace cum ar fi: ritm cardiac rapid, insuficienta oxigenare a inimii sau altele.

Daca nu poate fi gasit nici un "vinovat" organic, iar simptomele sunt disproportionat de intense fata de oricare dintre situatiile cu care te confrunti, tulburarea va fi incadrata in categoria afectiunilor de tip anxios.

Tratamentul anxietatii

Metodele conventionale presupun:

 - Psihoterapia si psihanaliza au ambele scopul de a identifica conflictele si alte stresuri ce pot sta la baza anxietatii.

 - Modificarea comportamentala - o terapie ce se concentreaza asupra schimbarii modelelor de comportament - poate ajuta la evitarea aparitiei anxietatii sau la a face fata acesteia.

 - Terapia cognitiva se concentreaza asupra schimbarii modului de gandire.

 - Medicamentele utile pentru ameliorarea simptomelor sunt benzodiazepinele: Lorazepam, Diazepam, Alprazolam, Clonazepam. Acestea au si dezavantaje: provoaca ameteli, iritabilitate, tulburari de echilibru si dependenta.

 - Un nou medicament, Buspirona, prezinta mai putine efecte secundare decat benzodiazepinele, insa nu trebuie luata daca ai boli de ficat, rinichi, sau daca esti insarcinata sau alaptezi.

 In sfera medicinii alternative sunt incluse:

- meditatia;
- gimnastica aerobica;
- masajele;
- presopunctura;
- acupunctura;
- aromoterapia
: uleiuri esentiale de  levantica, musetel albastru;
- fitoterapia
: musetelul, balsamul de lamai, florile de tei sunt relaxante si tranchilizante usoare;
- remediile florale Bach
: corcodusul;
- homeopatia
: Aconit
- hipnoterapia
.

ATENTIE! Auto-tratamentul cu alcool sau droguri recreative, nu da rezultate! Din nefericre, multi suferinzi aleg aceasta cale, insa ea nu face decat sa agraveze situatia.

Ce poti face acasa!

- Gimnastica zilnica poate fi unul dintre cele mai puternice tratamente ale simptomelor anxietatii. Daca observi ca iti face bine, continua sa faci scurte plimbari sau apuca-te de un sport activ care iti place.

- Suplimentele de magneziu sunt utile, in special daca suferi de contractii bruste ale muschilor. Nu lua mai mult de 300 mg de 3 ori pe zi; prea mult magneziu poate provoca diaree.
- Evita alcoolul si elimina consumul de zahar si cofeina
.

- Simplifica un program incarcat pana la elementele cu adevarat esentiale si fa tot ce poti pentru a evita activitatile pe care nu le gasesti relaxante.

- Daca incepi sa respiri necontrolat si repede, incearca sa inspiri si sa expiri, acelasi aer,  intr-o punga de hartie. Aceasta manevra stopeaza respiratia rapida, amelioreaza ametelile si tiuiturile in urechi.

Daniel  Defoe a spus: "Teama de pericol este de o mie de ori mai ingrozitoare decat pericolul prezent, si nelinistea pe care ne-o provoaca previziunea raului este mai de nesuportat decat raul insusi." Si are dreptate!

BIBLIOGRAFIE:

Cum va controlati anxietatea. Terapia comportamentului emotiv-rational; de Ellis, Maria.

Vezi si
Articolul urmator »
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Luni, 27.11.2023
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (181)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 20.02.2024
ely (anonim)
12 iulie 2013 22:10

e foarte greu de suportat aceasta anxietate credeti-ma, dar cu un pic de ajutor de la phisihiatru si de la familie treci mai usor,eu n-am avut norocul asta insa m-a motivat baietelul meu si sper ca o sa trec peste asta,la 30 de ani am toata viata inainte

sav (anonim)
29 iunie 2013 13:01

gandeste pozitiv si totul v afi bine

george (anonim)
17 martie 2013 17:05

si eu am anxietate sveam atacuri de pancica simptome de voma ameteli si am fost la un medic psiholox psihiatru mia recomandat pastile 2 tipuri ma simpt mai bine dar :-?? cred ca dureaza pana o sati treavca de tot

Laurentiu(anonim) (anonim)
23 septembrie 2012 23:11

Si eu sufar de anxietate si am facut tratament cu cipralex,anxiar si distonocalm timp de un an si acum iau zilnic cate o pastila de distonocalm si jumatate de anxiar.Se poate deveni dependent de aceste medicamente.

Georgi (anonim)
4 iulie 2012 12:12

Si eu am atacuri de panica si anxietate combinate cu depresie. Nu este deloc usor sa-ti infrunti fricile, dar trebuie sa lucrezi cu propria minte si sa-ti schimbi gandirea. Practic aveam o frica irationala, nu era normal sa-mi fie frica sa ies din casa, dar ma coplesea ideea de a pleca singura pe strada.Dupa ce am descoperit care sunt cauzele mi-a fost mai usor sa gestionez momentele de anxietate.

florin (anonim)
31 mai 2012 07:07

Durerile de cap sunt provocate de spondiloza cervicala dar si de anxietate,si eu ma confrunt cu situatii de genul asta,sunt nopti in care nu inchid un ochi si am si tulburari digestive foarte suparatoare,am si spondiloza cervicala si dureri de cap.Suntem din ce in ce mai bolnavi pe zi ce trece

vali (anonim)
29 februarie 2012 17:05

si eu sufar de anxietate aceleas simptome plus altele ma simt rau ametesc frica de moarte si o multime de simptome durerile de cap sunt de la spondiloza si de la anxietate va doresc multa sanatate

mariana (anonim)
20 februarie 2012 19:07

sufar de anxietate,am dureri de cap,o stare de voma si tiuit continuu in urechea stanga,insomnie,disconfort,mai am si spondiloza cervicala,ce vreau sa stiu e de ce ma doare capul?de la ce sa fie?mentionez ca am 44 de ani.

Ne găsești pe