Ce este invidia si cum te poti vindeca de ea

Ce este invidia si cum te poti vindeca de ea

Luiza Valsan

Fiecare dintre noi am experimentat la un moment dat sentimentul de invidie. Pentru unii, ea se poate transforma intr-o boala. Afla de la specialisti ce este invidia si prin ce metode o poti elimina din viata ta.


Definitii diverse: ce este invidia?

Invidia cunoaste mai multe definitii insa toate au un punct comun si acela ca ea nu face bine psihicului si iti otraveste treptat sufletul si mintea, intreaga existenta.

Conform DEX-ului, invidia este un sentiment egoist de parere de rau, de necaz, de ciuda, provocat de succesele sau de situatia buna a altuia.

Conform religiei, invidia (gelozia sau pizma, cum mai apare in textul biblic) face parte din cele sapte pacate capitale si reprezinta un paradox al patimii, acela de a te bucura de raul aproapelui si a te intrista de binele lui. Iata si cateva exemple celebre de invidie din Biblie: situatia lui Lucifer, fratii lui Iosif, Cain si Abel, regele Saul si preotii cei mai de seama din vremea Noului Testament. Religia crestina crede ca invidia provine de la diavol deoarece el a fost primul care, invidios pe fericirea de care se bucurau in rai Adam si Eva, a pus la cale caderea lor.

Conform filosofiei, invidia este "durerea cauzata de norocul celorlalti" (definitia lui Aristotel in opera Retorica) sau chiar "repulsia de a ne vedea propriul bine acoperit de al altuia" (definitie data de filosoful german Immanuel Kant).

Ce este invidia in ochii psihologilor? O boala, o tulburare psihica, care a aparut in urma competitivitatii moderne si a dezvoltarii platformelor sociale. Invidia trebuie tratata cu maxima seriozitate si, in general, ea poate fi diagnosticata de un specialist abia atunci cand e in stare avansata, cand ia forma unui psihoze sau se transforma in ceva obsesiv.

In articolul "Partea sanatoasa a invidiei", profesorul de psihologie Richard Smith de la Universitatea din Kentucky, SUA, sustine ca invidia reprezinta o emotie pe baza pe comparatie: "Invidia isi face aparitia numai in contextul compararii cu ceilalti, iar in cele mai multe cazuri, cei cu care ne comparam sunt oameni cu care avem foarte multe in comun".

Invidia de pe Facebook

Doua universitati din Germania au realizat un studiu anul trecut, in 2013, care arata ca invidia este un sentiment foarte raspandit pe Facebook, cea mai mare retea de socializare. Mai exact, cercetatorii afirma ca unul din trei utilizatori Facebook se simt prost dupa ce intra pe retea, sunt mai nesatisfacuti de viata lor si manifesta sentimente de invidie agresiva (care il afecteaza direct pe ei in actiunile de zi cu zi). Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de utilizatori Facebook iar cei mai invidiosi au, in medie, varsta de 35 de ani.

"Invidia ii face sa se simta singuri, frustrati si suparati," a explicat cercetatoarea Hanna Krasnova, de la Institutul de Sisteme de Informare din cadrul Universitatii Humboldt, din Berlin, in raportul publicat, citat de Reuters. Topul cauzelor de resentimente: fotografiile de vacanta si interactiunile sociale. Utilizatorii compara constant cu prietenii din lista de Facebook numarul felicitarilor de ziua lor, al comentariilor si al like-urilor stranse.

Metode prin care poti scapa de invidie

Pe scurt, ce este invidia? Invidia inseamna comparatie. Inca de mici suntem invatati sa comparam. Altcineva va avea intotdeauna jucarii mai multe, note mai mari, haine mai frumoase, un corp mai bine lucrat, o casa si o masina mai buna si mai multi bani decat noi.

Daca te compari tot timpul cu cei din jur esti predispus cu siguranta catre invidie. Invidia este rezultatul conditionarii prin comparatie. Atunci cand vei inceta comparatiile, invidia va disparea. Trebuie sa inveti ca tu esti tu, ceilalti sunt ceilalti si fiecare om este unic si incomparabil deoarece Dumnezeu a creat originale, nu copii la indigo.

Acum ca ai aflat ce este invidia, iti vei pune urmatoarea intrebare: cum ma pot vindeca de ea sau cum il pot ajuta pe un prieten sa scape de acest sentiment negativ? Ei bine, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa cauti sursa invidiei pentru a stii cum sa te raportezi la ea. Identifica cauza si incearca sa o elimini.

O alta metoda este sa te gandesti prima oara la partile pozitive pe care le ai tu, sa-ti scoti calitatile in prim-plan. Tu esti tu, ceilalti sunt ceilalti. De ce sa gandesti ca tu esti mai putin frumoasa decat x? Mai bine gandeste-te ca esti inteligenta sau ca ai alte calitati pe care altele nu le poseda. Incearca sa vezi mereu partea buna din tine si sa eviti comparatiile.

Infruntarea invidiei se poate face prin aducerea in fata a emotiilor care se ascund in spatele tau. Nu le mai reprima, ci incearca sa le exprimi. De exemplu, asaza-te in camera ta, cu usa inchisa si focalizeaza-te asupra invidiei pe care o simti. Priveste-o, contempleaza-o, las-o sa se inflameze, sa devina o flacara puternica. Astfel o vei cunoaste mai bine, daca lasi invidia sa traiasca si o privesti adanc in ochi. Procedeaza in mod similar cu mania, cu ura, cu tristetea, cu posesivitatea. Vei constanta ca aceste sentimente devin treptat transparente, ca vei deveni doar un martor, iti vei pierde simtul de identitate, deci si identificarea cu ele. Elibereaza-te de invidie prin aceasta metoda.

Cum sa vindeci invidia pe cale spirituala

Fericitul Augustin sustinea ca radacina invidiei este trufia si oferea o cale de vindecare: "Daca invidia este fiica trufiei, omoar-o pe mama, si fiica ei va muri".

Sfantul Tihon din Zadonsk este de acord si spune ca antidotul mandriei si implicit al invidiei este smerenia: "Radacina si inceputul zavistiei este trufia, caci trufasul, voind sa se inalte deasupra celorlalti, nu poate rabda sa fie cineva la aceiasi masura cu sine sau chiar mai sporit si, ca atare, este nemultumit de inaltarea aceluia; iar cel smerit nu poate pizmui, fiindca isi vede si isi recunoaste neputinta, iar pe ceilalti ii socoteste mai vrednici decat pe el insusi, de aceea nici nu este nemultumit pentru darurile lor".

Sfantul Vasile cel Mare are un alt antidot spiritual pentru invidie:"ridicarea cu mintea deasupra celor omenesti si atintirea privirii la binele real, la ceea ce merita sa fie laudat. Atunci niciodata nu vei socoti vrednic de fericit si de invidiat vreunul din lucrurile cele pamantesti si trecatoare".

Invidia iti distruge energia de care dispui intr-un mod absolut inutil. Decat sa fii invidioasa, mai bine descopera ce poti face cu aceasta energie, ce anume poti crea. Din punctul tau de vedere, ce este invidia? Impartaseste-ne propria ta definitie prin exemple concrete.

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (651 vizite)