Când ai o problemă, este normal să ți se pară că mai toată lumea este împotriva ta și să nu vezi un sprijin real în cei din jur. Dar în cele din urmă, vei ajunge să simți nevoia să îi spui cuiva ce te macină. S-ar putea să dureze ceva până decizi că este timpul să începi procesul de vindecare. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Jennifer McGraw:
„Timp de vreo trei ani, am oscilat între a merge la terapie și a renunța. Uneori, am simțit că mi-aș face un bine dacă aș merge la terapie – ceea ce s-a și întâmplat – și alteori am simțit că nu sunt suficient de bună pentru a merge în această direcție. Lucrul important pe care l-am realizat în călătoria mea spre această decizie este că, odată ce am fost pregătită, am știut că sunt pregătită. Nu poți merge la terapie decât dacă ești gata să te deschizi. La acea vreme, îmi era mai ușor să analizez dacă voiam să merg sau nu la psiholog. Adevărata schimbare a venit când am făcut, în sfârșit, saltul.”, a mărturisit.
Probabil nu există om care să nu aibă o pată întunecată pe suflet, traumele din trecut își pun amprenta asupra tuturor. Contează cum ne raportăm la ele și cum mergem mai departe, fiindcă ar fi o greșeală să ne identificăm în totalitate cu aceste găuri negre ale existenței noastre.
„Lucrul important de reținut este că traumele din trecut - în special lucrurile care scapă complet de sub controlul tău - nu definesc cine ești. Ceea ce te definește este cine alegi să devii.”, a explicat autoarea.
Ai strâns în tine tot "negrul" adunat în timp? Dacă da, se poate să n-aihabar câtde bine te poți simți când începi să discuți cu altcineva despre tot ce te apasă!
„Până la terapie, nu mi-am dat seama cât de mult aveam nevoie să vorbesc despre lucrul care a fost o greutate pe umerii mei ani de zile. Simt că există o poveste pe care toată lumea o are și pe care trebuie să o scoată din piept, dar nu știe cum. (...) M-am simțit fooooooarte bine că am reușit să mă eliberez de acea greutate de pe umeri. De când am discutat despre asta cu psihoterapeutul meu, m-am simțit literalmente liberă.”, a explicat femeia.
Când te afli sub imperiul emoțiilor, este normal să nu iei decizii raționale și să faci anumite greșeli. Așa ajungi să scapi situația de sub control și să simți că problemele te copleșesc. Mersul la psiholog te va ajuta să eviți această neplăcere, căci vei învăța cum să gestionezi ceea ce simți.
„Sunt o persoană care se bazează pe emoții și așa am fost întotdeauna. Oricând se întâmplă ceva, bun sau rău, reacționez mai mult cu inima decât cu mintea. Am reușit să vorbesc despre asta cu terapeutul meu, care nu numai că îmi oferă sfaturi pentru acele situații, dar mă ajută să văd și partea logică a situației.”, a povestit Jennifer McGraw.
Cu siguranță, o să fii mai ancorat/ă în realitate dacă mergi la terapie, fiindcă specialistul îți va deschide ochii cu privire la problemele și nevoile pe care le ai. Când nu știi unde greșești sau ce te face să greșești, este normal să te afli în impas. Odată ce poți vedea obiectiv ce se întâmplă, de fapt, în viața ta, totul se va rezolva de la sine.
„Prin terapie, am învățat cum să fiu mai conștientă de gândurile, sentimentele și emoțiile mele. Pentru că am devenit conștientă de mine însămi, am putut observa care erau factorii declanșatori și să lucrez la modul în care îi opresc sau în care diminuez simptomele problemei mele. Crearea unor gânduri conștiente cu privire la sănătatea mintală - mai ales într-o perioadă de criză de sănătate mintală - nu este o sarcină ușoară și necesită să înveți în mod activ cum să faci acest lucru, astfel încât să poți înțelege mai bine ce îți cauzează problemele respective.”, a adăugat autoarea colecției de poeme „Colors”.
Este perfect normal să nu ai încredere într-un străin și să nu îi poți spune din primele interacțiuni toate secretele tale. Dar, pe măsură ce vă veți cunoaște mai bine, vei vedea că psihologul este acolo pentru a te sprijini. După câteva ședințe împreună, te vei simți mai relaxat/ă și vei începe să te deschizi tot mai mult, treptat.
Iată ce mai zice Jennifer McGraw cu privire la acest subiect: „Să știi că ești în siguranță și că terapeutul este acolo pentru a te ajuta în cel mai bun mod posibil. În cele din urmă, îți va fi confortabil să discuți despre tot ceea ce ai în minte. Este în regulă dacă încă nu îi spui totul.”
Poate crezi și tu că problemele minore nu te vor mai afecta în niciun fel după ce vei depăși momentul. Dar adevărul este altul… Este posibil ca toate mărunțișurile pe care le acumulezi în subconștient să iasă la suprafață într-o bună zi și să îți mistuie sufletul. Cel mai bine este să împărtășești cu specialistul orice te deranjează, astfel încât să te eliberezi de toate gândurile negative. De aceeași părere este și scriitoarea menționată mai sus, care a cunoscut toate beneficiile mersului la terapeut. Iată cum argumentează:
„Un lucru pe care îl minimizezi sau despre care crezi că „nu este atât de rău” ar putea fi de fapt ceva despre care merită să vorbești. Este mai bine să discuți despre ceva mic și nesemnificativ decât să îl ții înăbușit în tine.”
Terapia nu este doar pentru oamenii care trec adesea prin situații grele și au nevoie de ajutor. Câteva ședințe le-ar putea fi de folos și celor a căror viață este roz. Este încurajator să știi că ai pe cineva care te ascultă când vorbești despre reușitele tale. Dacă vei încerca, vei înțelege satisfacția pe care o ai în acele momente. După o vreme, între pacient și psiholog se poate naște o frumoasă prietenie.
„În mijlocul călătoriei mele cu primul meu terapeut, am început să îl țin la curent cu privire la un stagiu de practică la o mare companie sportivă. S-a numărat printre primele persoane cărora le-am spus că am obținut stagiatura.”
Descoperă: 5 metode naturale prin care-ți poți „trezi” hormonul fericirii din corp