Cum îți dai seama că ai o prietenă falsă

Paula Rotaru

Prietenia e, în mare măsură, cam același lucru cu îndrăgosteala. Întâlnești pe cineva, constați că aveți aceleași hobby-uri, vă plac aceleași filme, vă citiți gândurile din priviri sau amândurora vă plac sesiunile de shopping prelungite. Însă uităm adesea că prietenia este bazată pe a dărui și a oferi în aceeași măsură. Desigur, nu trebuie să returnezi cuiva un serviciu din obligație, ci mai degrabă ca pe un semn de recunoștință, care conferă un sentiment de siguranță, sprijin și încredere în relația respectivă de prietenie.

Dar ce se întâmplă atunci când prietenia se transformă în acte de caritate nerăsplătite cu o vorbă bună? Ei bine, în această situație nu mai putem vorbi despre prietenie, ci despre interes disimulat. Pe înțelesul tuturor… ai de-a face cu o prietenă falsă!

Toți am avut parte, cu siguranță, de așa ceva. Unii am știut să îi îndepărtăm la timp pe acești profitori, însă alții s-au fript cu ciorbă și au aflat prea târziu că alături de ei nu au avut prieteni adevărați, ci doar oameni fără scrupule care și-au văzut doar de propriul interes.

Din fericire, există câteva semne prin care îți poți da seama că ai de-a face cu o prietenă falsă. Vezi mai jos care sunt trăsăturile unei astfel de persoane!

5 semne care îți arată că ai o prietenă falsă

Te face să te simți vinovată

Un prieten adevărat e cel care îți înțelege poblemele și încearcă să te ajute, fie cu un sfat, fie cu o încurajare. În schimb, un prieten fals nu face decât să te certe pentru comportamentul tău. El te va hărțui mereu cu întrebări și afirmații de genul: „De ce stai așa puțin timp cu mine?”, „Ce-a fost în capul tău când ai făcut asta?”, „O meriți din plin” sau „Ai căutat-o cu lumânarea”.

Prietena falsă e cea care îți găsește punctele slabe și profită de orice ocazie pentru a ți le reaminti, cea căreia îi place să te vadă chinuindu-te sau care te pune în situația în care simți că trebuie să îți ceri iertare în fața ei, deși nu este nevoie de așa ceva.

Dacă te regăsești în astfel de situații, care nu sunt izolate, din contră, se repetă la nesfârșit, ar fi cazul să renunți la așa-zisa prietenie care vă leagă, pentru că este una falsă, toxică și deloc benefică pentru starea ta de bine.

Face mereu promisiuni pe care nu le poate îndeplini

O prietenă falsă este acea persoană care tot timpul îți va spune vorbe dulci pe care vrei să le auzi, dar care nu va fi alături de tine atunci când ai cea mai mare nevoie. O astfel de persoană își va găsi mereu scuze pentru lipsa ei de interes față de situația ta sau va evita să ofere un răspuns, pentru a se lepăda astfel de orice fel de responsabilitate sau vină.

Pierderea locului de muncă este adesea un test care poate scoate la iveală adevărații prieteni pe care îi ai în jur. Atunci când resursele financiare nu îți mai pot asigura traiul, când speranțele pentru un nou job sunt limitate sau când forța interioară dă semne de slăbiciune, un prieten va sări întotdeauna cu un ajutor, fie că vorbim de unul material sau moral.

Prietenii adevărați se susțin unii pe ceilalți, indiferent de greutățile prin care trec, însă cei falși preferă să se facă nevăzuți în astfel de situații și să dea un semn de viață abia când vei reuși să te pui pe picioare, prin propriile forțe, numai tu știi cum, pentru că nu vor să facă niciun fel de efort care să îi scoată din zona de confort sau care nu are o miză pentru ei.  

Prin urmare, dacă ai în jur „prieteni” care te duc cu zăhărelul că vor face și vor drege, dar acțiunile lor demonstrează contrariul, rupe orice legătură cu ei, pentru că nu sunt prieteni adevărați. 

Se așteaptă să îi faci toate mofturile

Ți s-a întâmplat vreodată ca prietena ta să îți arunce vorbe de ocară pentru că nu i-ai fost alături într-un anumit moment? Poate au fost justificate, însă trebuie să știi că există situații când pur și simplu nu poți să lași baltă totul. În definitiv, ai și tu viața ta, grijile tale, iar o unghie ruptă, de exemplu, nu este un motiv atât de important pentru a te învoi de la serviciu pentru a fi umărul pe care se plânge prietena ta „păgubită”. 

 

Dacă ai o astfel de persoană în anturaj, care crede că ești întotdeauna la dispoziția ei, ar fi bine să reconsideri relația voastră de prietenie. De multe ori, nu de ajutorul tău are nevoie, ci de maturizare. Explică-i asta cât se poate de natural! Dacă nu înțelege, înseamnă că este mult prea orbită de sentimentul exagerat al propriei importanțe, adică are un ego uriaș cât casa, care nu este deloc un ingredient-cheie al unei prietenii adevărate.

Bârfește încontinuu

Prietena falsă este adesea cea care îi vorbește de rău pe cei din jurul ei, așa că ar fi bine să fii mai atentă la acest aspect. Doar imaginează-ți ce spune despre tine când nu ești de față, dacă atunci când e cu tine îi face pe toți cu ou și cu oțet!

Sigur, să vorbești despre alte persoane nu este o crimă. Dar să îi faci în fel și chip și mai apoi să te pretinzi prietena lor… ei bine, asta nu e deloc OK. Un prieten adevărat nu face așa ceva, ci va avea întotdeauna doar cuvinte bune la adresa ta.

Minimizează reușitele tale și le scoate în față pe ale ei

„Ți-ai găsit un nou job? Eu am fost PROMOVATĂ!” „Ai primit cafea gratis? Ei bine, eu am primit cafea ȘI UN CROASANT gratis!” Ți se pare cunoscută abordarea? Dacă prietena ta găsește tot timpul motive să fie cu un pas în fața ta, înseamnă că bucuriile tale nu sunt văzute astfel și de ea. Invidia este cuvântul la care te gândești, știm! Și exact despre asta este vorba.

Prietena falsă este cea care vede totul ca o competiție, așa că va arăta asta în toate felurile posibile. În schimb, prietenii adevărați sunt cei care ne ascultă cu plăcere și se bucură realmente pentru reușitele noastre. În mod firesc, oamenii caută validarea socială și emoțională din partea celorlalți. Dacă nu ai parte de așa ceva, poate ar fi mai bine să îți faci un alt prieten.

Fii atentă la aceste semne care îți pot indica o prietenă falsă! Sigur, adevăratul test al prieteniei este timpul, care îți va dezvălui într-un final caracterul celui care pretinde că îți este prieten.

Nu e cazul să te izolezi de restul lumii, dacă ai avut de-a face cu o persoană care s-a dovedit altfel decât ți-ai închipuit. Mergi mai departe! Până la urmă, viața este scurtă, așa că trebuie să o petrecem doar alături de oameni care fac această călătorie una de neuitat!

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator Sindromul impostorului: ce este și cum îți afectează viața?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (8)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.