Cum sa combati depresia de sarbatori

Cum sa combati depresia de sarbatori

Redactor Alexa Galgau

Te simti trista si lipsita de viata, chiar daca se apropie Craciunul si a inceput agitatia voioasa a acestei perioade? Depresia din perioada sarbatorilor de iarna este inca un mister pentru oamenii de stiinta care o studiaza. Insa punctul comun asupra caruia s-au pus de acord este ca afectiunea are la baza o sensibilitate crescuta la luminozitate - mai exact, la lipsa ei.

Iti prezentam cateva simple metode de a tine la distanta depresia de iarna.

Depresia de iarna, cunoscuta si sub numele de "astenie", incepe candva la sfarsitul toamnei, cand multi oameni incep sa aiba sentimente de apasare si tristete nejustificata. Adesea, aceasta stare se adanceste si devine mai serioasa decat o simpla senzatie de melancolie. Explicatia cu care au venit oamenii de stiinta pentru afectiunea sezonala este legata, in principal, de expunerea la lumina.

Ce cauzeaza depresia din perioada sarbatorilor de iarna?

Multe studii au aratat faptul ca cei care sufereau de depresie de iarna au inceput sa se simta mai bine dupa ce au fost expusi la o sursa puternica de lumina. Insa problema este mult mai complexa de atat. Se pare ca nu este vorba doar de cantitatea de lumina, ci si de alegerea momentului potrivit pentru a face acest lucru, anume dimineata. Cercetatorii cred ca afectiunea sezonala are legatura stransa cu ritmul circadian sau ceasul biologic al organismului. De aceea, este si mult mai greu sa ne trezim dimineata cand vine iarna.

Iata si alte posibile cauze ale depresiei din perioada sarbatorilor de iarna:

- Nu faci destula miscare. Sa recunoastem: cum incepe sezonul rece, creste tentatia de a sta sub o patura si a bea o ciocolata calda. Se stie, insa, ca miscarea regulata mentine dispozitia la cote inalte.

- Esti ingrijorata din cauza banilor. Cheltuielile de sarbatori iti pot face o gaura serioasa in buget si iti pot strica de tot dispozitia de Craciun.

- Nu ai o alimentatie sanatoasa. Depresia de sarbatori poate fi asociata si cu un regim necorespunzator. Toate preparatele tentante de Craciun, care inlocuiesc mancarea obisnuita, te pot lasa fara un strop de energie.

- Nu ai suficient timp pentru tine. Cu toata veselia perioadei sarbatorilor de iarna, agitatia de sfarsit de an poate deveni un motiv in plus de stres si extenuare, fara ca macar sa iti dai seama.

Cum sa tii departe depresia de iarna?

Exista mai multe metode de a tine departe depresia de iarna, ca sa poti sa te bucuri cu adevarat de perioada sarbatorilor.

Fie ca este vorba de agitatia dinaintea sarbatorilor sau pur si simplu de vremea urata, care te imbie sa stai in casa, depresia de iarna se poate adanci din cauza lipsei socializarii. Chiar daca nu ai chef sa iesi din casa, programeaza-ti cel putin cateva activitati sociale in timpul saptamanii si tine-te de ele. In scurt timp se vor vedea rezultatele.

Daca una din cauzele aparitiei depresiei de iarna este lipsa activitatii fizice, atunci va trebui sa incerci sa faci sport pentru a tine departe starile de melancolie. Nu trebuie neaparat sa mergi la sala sau sa faci jogging. Poti alege o activitate distractiva, precum patinajul sau, daca te simti mai aventuroasa, schiatul. Nu numai ca aceste activitati iti vor imbunatati dispozitia, dar te vor mentine si in forma - se stie ca iarna de obicei ne ingrasam cateva kilograme.

In momentele cand alegi sa stai in casa, in loc sa te uiti la filme sau sa dormi, incearca sa te relaxezi prin meditatie. Respiratia profunda stimuleaza nervul vag, care ajuta la raspunsul in fata stresului. Atunci cand esti nervoasa, cresc pulsul si tensiunea arteriala, iar activitatea nervului vag inverseaza aceste reactii, dand o stare de liniste. Cei care sufera de depresie cronica ajung adesea sa faca un tratament prin care este stimulat electric acest nerv. Totusi, este foarte simplu de activat - nu trebuie decat sa iti modifici putin respiratia si sa expiri mai mult decat inspiri.

In ceea ce priveste alimentatia, nu este nimic gresit daca faci anumite excese culinare in perioada sarbatorilor de iarna. Totusi, daca stii ca seara urmeaza o cina consistenta, cu preparate grele si bauturi alcoolice, alege sa mananci legume si fructe in restul zilei. Acestea te vor umple de energie si vor scadea nivelul de vinovatie atunci cand te infrupti din alimentele tentante specifice Craciunului.

Depresia de sarbatori are multe cauze: luminozitatea scazuta a perioadei, programul haotic, schimbarea anumitor obiceiuri sanatoase etc. Cu putina atentie, poti preveni starile proaste. Trebuie doar sa stii sa iei o pauza si sa ai mai multa grija de tine si de corpul tau, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Articolul urmator
Tămâia atacă oasele: mit sau adevăr
Tămâia atacă oasele: mit sau adevăr
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?
Incepe quiz
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    maria (anonim)
    28 decembrie 2013 03:03

    perfect de acord ..crudul adevar , fara bani nu poti realiza nimic;

    nana (anonim)
    26 decembrie 2013 08:08

    E f bun articolul. Cuprinde toate temerile fiecaruia dintre noi si unele remedii. In perioada sarbatorilor toti suntem mai mult sau mai putin deprimati, functie de felul fiecaruia. Si familiile acelea cu copii veseli de prin mall, sau indragostitii ce se plimba de mana au si ele certurile si supararile lor. Stai singur in casa si te gandesti: ce bine r fi sa fi acum intr-0 tara exotica, muzica, femei, caldura. Iti aduci aminte ca daca ai avea b-ani ai putea sa mergi. Din punctul meu de vedere cea mai mare depresia o da lipsa b-anilor. Nici lipsa familiei, nici a prietenilor.nimic. Ia sa ai atatia bani incat sa calatoresti prin Franta, Austria, sa stai in cele mai luxoase hoteluri, sa mananci bunatati sanatoase si vinuri scumpe sa vezi ce bine te simti. Spui ca degeaba toate daca esti singur. Gresit. E f bine si singur.Nu este egoism este realitate. Daca nu ai langa tine persoana cu care sa te intelegi mai bine singur. Bucura-te de singuratate nu mai face o tragedie.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (551 vizite)