De ce oamenii cu adevărat inteligenți preferă singurătatea

De ce oamenii cu adevărat inteligenți preferă singurătatea

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Pentru majoritatea oamenilor, singurătatea poate fi un adevărat coșmar, dar mințile geniale se pare că apreciază solitudinea, după cum demonstrează știința.

Un sondaj realizat de British Journal of Psychology pe un număr de 15.000 de persoane, între 18 și 28 de ani, privind timpul petrecut în singurătate, a generat rezultate foarte interesante. Astfel, s-a arătat că persoanele cu o inteligență ieșită din comun evită contactele sociale ample, preferând să-și investească timpul în atingerea unor țeluri pe care și le-au propus.

În vreme ce majoritatea oamenilor obișnuiți au declarat că sunt fericiți în preajma prietenilor, persoanele foarte inteligente preferă singurătatea creativă și nu sunt satisfăcute când trebuie să-și cheltuiască timpul în relații sociale.

privire

Se știe, de altfel, că mulți dintre marii gânditori ai oamenirii au fost niște solitari; exemplele sunt numeroase, Lao Tzu, Nietzsche, Emerson, Woolf fiind doar câteva dintre ele. 

Nu este vorba despre acea rupere de lume care se înregistrează din ce în ce mai mult în societatea tehnologică a zilelor noastre, când petrecem ore în șir pe telefon, desprinși de orice și de oricine. Ne referim la un tip de solitudine în care suntem conectați cu noi înșine, atenți la tot ceea ce se petrece în interiorul nostru.

Oamenii cu adevărat inteligenți au numai relații semnificative

Unul dintre motivele pentru care oamenii inteligenți preferă singurătatea este acela că nu suportă relațiile superficiale, cum sunt cele create între persoane care nu au prea multe lucruri în comun. În loc să meargă prin cluburi sau să stea la bârfe cu colegi de serviciu, astfel de oameni au un număr limitat de prieteni, dar toate relațiile lor contează cu adevărat.

Oamenii inteligenți nu au nevoie de laude și aprecieri sociale, de recunoaștere sau de legături care să-i confirme. Numai prietenii foarte buni, cu care pot împărtăși idei valoroase, sunt importanți pentru ei. Dar, față de astfel de prieteni, un om inteligent este complet devotat și fidel și îi va ajuta întotdeauna la nevoie.

Oamenii inteligenți înțeleg mai bine importanța timpului

Astfel de persoane știu cât de limitat este timpul, al lor ca și al prietenilor, de aceea nu-l risipesc pe lucruri facile, pe discuții frivole sau pe activități lipsite de sens. Oamenii inteligenți fac o prioritate din investirea timpului în lucruri cu adevărat valoroase, astfel că solitudinea nu-i deranjează. Ei sunt conștienți că, atunci când sunt singuri, gândesc mai mult, creează mai mult, pun în practică idei importante. Un om genial nu își risipește timpul pe nimicuri și nu risipește nici timpul prietenilor ținându-i agățați de el.

Un om inteligent se descoperă pe sine

Pentru că suntem antrenați în tot felul de relații lipsite de profunzime, nu mai avem timp să ne cunoaștem pe noi înșine. Un om inteligent nu va face niciodată această greșeală, pentru că scopul său este să-și atingă întregul potențial, să obțină ce este mai bun de la viață. Petrecând mai mult timp în singurătate, o astfel de persoană descoperă resorturile profunde ale ființei sale, învață ce vrea de la sine și de la lume.

femeie 

Un om inteligent știe să pună granițe sănătoase în relații, pentru că nu vrea ca spațiul său să fie invadat de lucruri lipsite de importanță.

Totuși, nu trebuie să considerăm că persoanele sociabile sunt mai puțin inteligente. Există tipuri diferite de inteligență, printre care și inteligența emoțională, care presupune, de obicei, interacțiuni cu ceilalți, înțelegerea sentimentelor lor, capacitatea de a forma legături semnificative.

Dar, dacă nu ești din categoria celor care vor să aibă cât mai multe relații și să petreacă timpul în preajma altora, acum știi de ce: este posibil să fii mai inteligent ca mulți dintre oamenii pe care îi cunoști.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce cred oamenii despre tine la prima impresie?
Incepe quiz
Ce cred oamenii despre tine la prima impresie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (552 vizite)