Două cauze principale ale anxietății pe care le poți combate

Două cauze principale ale anxietății pe care le poți combate

Redactor Alexa Galgau

Oricine suferă de anxietate sau de îngrijorare „cronică” știe că este foarte greu să te mai bucuri de viață când deasupra ta atârnă mereu un mare și amenințător „dacă”. O persoană care gândește prea mult mereu va găsi pericole acolo unde nu sunt neapărat și va trăi mereu cu teamă față de ce s-ar putea întâmpla, iar aceasta este o rețetă sigură a nefericirii.

Psihologii au identificat două cauze ale anxietății și metoda de a le combate, astfel încât să nu te mai îngrijorezi mereu și să poți să te bucuri de viață așa cum trebuie!

Cauzele anxietății, dezvăluite și rezolvate

Conform psihologilor, există două gânduri principale care ne fac să ne îngrijorăm și să declanșăm anxietatea. Ambele sunt gânduri negative extreme, care nu au legătură cu realitatea, ci cu tendința minții noastre de a ne pregăti pentru ce este mai rău. Deși acest mecanism se poate dovedi util în anumite situații de criză, adevărul este că ne face mai mult rău decât bine pe termen lung, pentru că nu ne mai permite să trăim fericiți.

Chiar dacă aceste gânduri sau credințe se formează inconștient, tu poți învăța să le identifici și apoi poți să îți programezi creierul să răspundă altfel la ele. Schimbarea nu va fi imediată, dar cu timpul vei învăța singură să îți controlezi mintea mai bine și să scapi de anxietate.

Prima cauză a anxietății

Prima cauză a anxietății este gândul că scenariul cel mai negru cu siguranță va deveni realitate. Dacă ești o persoană predispusă la anxietate, probabil că și mintea ta are tendința de a trage niște concluzii destul de extreme în urma unor întâmplări banale. De exemplu, dacă te doare capul, te poți gândi că este vorba despre o tumoare pe creier. Sau dacă partenerul nu îți răspunde la mesaje, te poți gândi că este supărat pe tine sau că urmează să vă despărțiți. Această spirală a gândirii face ca până și cele mai mărunte probleme să capete proporții imense și să se transforme în drame.

În cele mai multe situații, gândirea aceasta nu te ajută. Dimpotrivă, îți face viața un calvar. Uneori, nici măcar nu îți dai seama ce anume declanșează anxietatea, dar ea există și te macină „din culise”.

Soluția pentru această tendință de a privi lucrurile într-un mod extrem este să te întrebi: „Cât de rea ar fi situația în realitate?”. Cu alte cuvintre, trebuie să te întrebi dacă ar fi vorba despre un dezastru de proporții. În multe situații, scenariul cel mai negru pe care îl creează mintea noastră nu este fără rezolvare. De exemplu, dacă începi să te gândești că vei fi concediată pentru o greșeală la muncă, poate că pare sfârșitul lumii pe moment, dar, dacă stai să analizezi puțin, îți dai seama că întotdeauna există posibilitatea să te angajezi în altă parte.

A doua întrebare pe care trebuie să ți-o pui este: „Care sunt șansele să se întâmple?”. Dacă e să luăm exemplul de mai devreme, care sunt șansele să fie o tumoare pe creier comparativ cu șansele ca durerea de cap să fie declanșată de oboseală sau stres? Care sunt șansele ca partenerul tău să fie supărat pe tine comparativ cu șansele ca el să fie pur și simplu ocupat în momentul respectiv?

În vreme ce una dintre aceste două întrebări sigur îți vor mai echilibra starea, este bine să încerci și să schimbi puțin formularea grijii respective. Anxietatea funcționează pe bază de întrebări, de obicei de forma: „Dacă...?”. O soluție utilă este să schimbi întrebarea în afirmație. De exemplu, în loc de „Dacă se prăbușește avionul?”, reformulezi astfel: „Avionul se va prăbuși”. După aceea îți este mult mai simplu să pui la îndoială această afirmație nerealistă.

A doua cauză a anxiețății

Într-o primă fază, creierul creează o situație extremă, negativă, care îți trezește teamă. Al doilea gând care te face să simți anxietate este că nu poți face față acelei situații. Sigur că nu poți face față dacă nu ești pregătită. Anxietatea ne face să ne îndoim de propria noastră abilitate de a depăși obstacolele. Ne simțim incapabili atunci când ne imaginăm ce e mai rău, iar acest lucru ne aduce în pragul disperării.

Atunci când îngrijorarea se înfiripă în mintea ta, trebuie să contraataci senzația de neputință cu o întrebare rațională: „Chiar dacă ar fi așa, ce aș putea face?”. În cele mai multe scenarii negre, există de fapt o soluție. Gândește-te la câte alte situații dificile ai depășit, deși înainte nu te-ai fi crezut în stare. Să luăm scenariul improbabil al unei tumori pe creier: ai avea familia și prietenii alături, ai merge la un oncolog, ai urma un tratament, ai găsi toate resursele necesare pentru a trece peste acest impas. Nu spune nimeni că ar fi ușor, dar ai avea ce să faci.

Din fericire, multe dintre grijile noastre nu sunt atât de dramatice. Multe gânduri negative, cauze ale anxietății, pot fi combătute prin simpla realizare că ai avea cum să treci peste acele situații. Atunci când ai de-a face cu o situație negativă, ești mult mai puternică decât ai putea să crezi în momentul când doar ți-o imaginezi.

Cauzele anxietății se află în propria noastră minte, care, încercând să ne pregătească pentru situații dificile, ne face mai mult rău în acest proces. Din fericire, tu ești stăpână pe mintea ta, așa că poți lupta cu aceste gânduri care arareori se transformă în realitate. 

Descoperă alți 9 pași prin care poți să combați anxietatea!

Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Ce bărbat îți va rupe inima în două?
Incepe quiz
Ce bărbat îți va rupe inima în două?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (264 vizite)