Harta emoțiilor: dragostea te încălzește din cap până în picioare

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Simțim și trăim prin emoții. Omul este capabil să treacă printr-o gamă variată de sentimente și emoții, și tocmai acest lucru ne face să ne ocupăm cu onoare locul în categoria homo sapiens. Deși ai fi crezut până acum că emoțiile ne fac doar să ne simțim doar într-un anumit mod, se pare că acestea nu își lasă amprenta doar asupra sufletului nostru.

De fapt, emoțiile nu sunt legate nu doar de persoane sau evenimente, ci și de... temperatura corpului. De câte ori nu ți s-a întâmplat să te gândești la persoana iubită și să simți că îți ard obrajii sau că îți ia foc stomacul? Același foc poate ai simțit că te mistuie, de câte ori ai fost nervos... Emoțiile pe care omul este capabil să le simtă are efecte directe asupra organismului.

Iată cum arată harta emoțiilor din corp!

 

Harta emotiilor

O echipă de cercetători din Finlanda a decis să afle care sunt temperaturile din corp atunci când o persoană simte anumite emoții. Rezultatele acestui studiu au fost aceleași la toate persoanele, indiferent de cultură, religie sau sex.

Fericirea și iubirea provoacă multă căldură și un sentiment de bine în tot corpul, în timp ce depresia are un efect opus. Tristețea ne face să ne simțim picioarele amorțite, la fel și mâinile și capul. Pericolul și frica produc emoții puternice și senzații de căldură în zona pieptului, conform npr.org. De asemenea, furia ne face să ne simțim brațele mult mai ușoare și să ne mișcăm mult mai ușor.

Emoții pozitive - căldură (roșu, galben, portocaliu)

Deși ai fi crezut că doar mânia încălzește spiritele, se pare că și dragostea oferă reacții similare. Totuși, spre deosebire de emoțiile negative, dragostea te încălzește din cap până în picioare. Explicația științifică ar fi că sângele circulă mult mai repede atunci când ne aflăm în prezența persoanei dragi. De ce? Ei bine, tu știi mai bine ce anume îți face inima să bată cu putere. De asemenea, rușinea, mirarea, disprețul îți încălzesc partea superioară a corpului, iar invidia nu te face verde, ci îți încălzește capul (poate și urechile?).

Emoții negaitve - răceală (negru, albastru)

Conform acestui grafic, ”negru de supărare” este o vorbă care se apropie destul de mult de adevăr. Sentimentele de tristețe și starea neutră ne face să fim reci (la propriu), iar stările de depresie chiar ne opresc circulația sângelui din membre.

Cum este posibil acest lucru? Sistemul nostru emoțional din creier trimite anumite semnale către corp pentru ca noi să facem față unei anumite situații, conform doctorului Lauri Nummenmaa. De exemplu, poți vedea un șarpe în fața ta, iar acest fapt te face să fi speriat. Sistemul nervos crește nivelul de oxigen către mușchi, la fel și bătăile inimii, iar tu poți să faci față acum situației alergând. Este un răspuns automat, la care nu te gândești, conform emotion.utu.fi.

femeie alergand la plaja

Cum te ajută harta emoțiilor

Harta emoțiilor te poate ajuta să îți conștientizezi principalele semne ale diferitelor stări. Astfel, dacă ai dureri în piept, îți poți da seama că suferi de depresie. Conștientizând aceste stări, îți pot controla mult mai bine emoțiilor prin limbajul corpului. De exemplu, dacă într-o zi ești abătut și supărat, o singură corectarea a poziției corpului te poate ajuta să îți ascunzi această stare de spirit.

Oamenii văd emoțiile ca pe niște legături cu anumite persoane. Totuși aceste stări pot fi doar în corpul tău, aparținându-ți în totalitate. Semnalele pe care creierul tău le transmite către diferitele părți ale corpului te face capabil să recunoști aceste semne și să reacționezi.

Surse foto: iStock

Articolul urmator Cum să supraviețuiești atunci când dragostea vieții tale moare

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.