Nu ştii cum să fii mai populară? Răspunde la această întrebare de morală!

Nu ştii cum să fii mai populară? Răspunde la această întrebare de morală!
Redactor Andreea Baluteanu
Marţi, 31.05.2016

Cuprins

Multă vreme, popularitatea a fost asociată cu un aspect fizic atrăgător, cu o charismă sclipitoare sau pur şi simplu cu norocul din naştere. Însă un studiu recent ne demonstrează contrariul: oamenii iubiţi şi respectaţi sunt cei care tind să ia decizii morale!

Ai impresia că orice ai face nimeni nu te bagă în seamă? În loc să lucrezi la aspectul tău fizic sau la mijloacele de comunicare, poate că ar trebui să dai dovadă de mai multă generozitate! Iată ce spune studiul care te învaţă cum să fii populară!

Cum să fii mai populară? Răspunde la această întrebare simplă!

Nu contează dacă eşti blondă, cu picioare interminabile şi look de Gigi Hadid sau dacă nu ai trecut testul care îţi spune dacă eşti frumoasă! Studiul de mai jos, efectuat de iflscience.com şi David Pizarro, de la Universitatea Cornell, ne contrazice opiniile conform cărora popularitatea este darul oferit oamenilor atrăgători.

Testul care îţi arată cum să fii populară a fost desfăşurat pe un eşantion de peste 2400 de participanţi şi pleacă de la o problemă de moralitate care te pune pe gânduri: să spunem că te afli undeva la înălţime, privind o garnitură de tren deraiată, pe cale să lovească mortal cinci oameni. Lângă tine se află o persoană robustă care, împinsă pe şine, ar putea să oprească trenul şi să salveze astfel cinci vieţi. Întrebarea este: ce decizie iei? Îi permiţi celui de lângă tine să trăiască, condamnând la moarte oamenii aflaţi în calea trenului, sau sacrifici o viaţă pentru binele mai mare?

Răspunsul acestei probleme de morală face apel la două curente importante de gândire: teoriile consecinţioniste şi cele deontologice. Consecinţionismul pleacă de la premisa că binele mai mare este cel care contează şi că este de preferat să sacrifici o viaţă pentru a salva un număr mai mare de existenţe, în timp ce gândirea deontologică pune accent pe individualitate, pe valoarea fiecărui om, şi ne „sperie” cu precepte precum „nu ai voie să ucizi” sau „ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face”. Cu alte cuvinte, cum te-ai simţi dacă ai fi tu cea împinsă spre salvarea celorlalţi?

Ameţitoare sau nu, aceste concepte de filosofie îţi pot indica de ce parte a baricadei te afli: eşti populară sau nu? Astfel, respondenţii de la test au identificat persoanele care au refuzat să ucidă ca parteneri sociali de nădejde, în timp ce oamenii care decid să sacrifice o viaţă, chiar pentru a salva altele, au fost catalogaţi ca fiind „de evitat în societate”.

De asemenea, cei care au răspuns cu „nu voi sacrifica o viaţă pentru a salva alte cinci” au fost consideraţi de încredere, iar respondenţii au afirmat că le-ar împrumuta bani cu mai multă siguranţă decât celor care l-au împins pe nefericitul „erou de ocazie” în calea trenului.

Însă testul care te învaţă cum să fii populară nu a fost atât de simplu! Autorii săi au complicat problema, introducând în ecuaţie şi dorinţa persoanei care urma să fie sacrificată. Astfel, respondenţii au privit cu mai multă simpatie spre cei care au respectat decizia luată de omul în cauză, chiar dacă aceasta a presupus, până la urmă, uciderea sa. S-a realizat astfel o distincţie importantă: nu este în regulă să sacrifici o persoană contra voinţei sale, pentru un bine mai mare, dar, dacă urmezi dorinţa sa de a deveni un erou, exprimată clar şi concis, este acceptabil să o faci.

Prin urmare, dacă te vei afla în situaţia de a te întreba cum să fii populară, măsoară coeficientul de „lipici la oameni” nu prin aspectul fizic, ci prin perspectiva pe care o ai despre moralitate. Iată o perspectivă nouă: se pare că, până la urmă, alegem oamenii buni şi generoşi în detrimentul celor raţionali şi lucizi. Ne bucurăm că am depăşit viziunea din anii de liceu asupra popularităţii!

Sperăm ca acest test să îţi deschidă ochii asupra problemei „cum să fii mai populară”, dar și a propriei personalităţi! Tu ce decizie ai fi luat?

Vezi si
Cum faci acasă brânză de caju
Cum faci acasă brânză de caju
Andreea Baluteanu | Marţi, 31.05.2016
Cum dezvolți relații autentice ca adult
Cum dezvolți relații autentice ca adult
Raluca Margean | Marţi, 31.05.2016
Articolul urmator »
Metoda de manifestare 369: ce este și cum te poate ajuta în viață
Metoda de manifestare 369: ce este și cum te poate ajuta în viață
Raluca Margean | Duminică, 15.09.2024
Incepe quiz
Cat de populara esti?
Cat de populara esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum alegi un ceai de matcha bun
Andreea Baluteanu | Joi, 26.10.2023

Ne găsești pe