Vorbitul in somn: cauze si tratament

Vorbitul in somn: cauze si tratament

Redactor Alexa Galgau

Unora persoane li se intampla sa li se zica dimineata ca au vorbit in noaptea precedenta. De cele mai multe ori, acesta este un motiv de amuzament, insa exista si situatii rare, in care frecventa si intensitatea episoadelor de vorbit in somn necesita o vizita la medic.

Afla care sunt cauzele vorbitului in somn si cum se poate trata!

Vorbitul in somn, cunoscut si sub numele de somnilocvie, este o manifestare destul de banala si, de cele mai multe ori nu este considerata o conditie medicala. Daca ti-e teama ca poti spune lucruri obscene sau compromitatoare, te vei bucura sa afli ca, in cele mai multe cazuri, balmajeala din timpul somnului nu are niciun sens. Cel putin, nu pentru cel trez, care te asculta.

Oamenii care vorbesc in somn au de regula episoade care nu depasesc 30 de secunde, insa acestea pot fi destul de frecvente.

Copiii sunt cei care vorbesc cel mai adesea in somn. 50% dintre cei cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani rostesc cuvinte in somn. Dintre adulti, doar 5% poarta conversatii in timp ce se odihnesc. Pe masura ce inaintam in varsta, acest comportament devine tot mai rar. In foarte putine cazuri, somnilocvia se poate croniciza si ajunge sa fie considerata o tulburare de somn, cauzata de stres sau de alti factori psihologici.

Care sunt cauzele vorbitului in somn?

Vorbitul in somn poate avea loc in timpul fazei MRO (miscarea rapida a ochilor) sau in afara acesteia. Atunci cand se intampla in timpul MRO, vorbitul in somn este cauzat de o reactie la visul pe care il avem. Mai exact, muschii din jurul gurii si corzile vocale, care nu functioneaza in somn, se activeaza pentru scurt timp, iar cuvintele din vis sunt rostite si cu voce tare. Somnilocvia mai poate avea loc in scurte momente de trezire partiala, in etapa de tranzitie intre diferitele faze ale somnului.

Se intampla, totusi, ca aceasta manifestare inofensiva sa fie un semn al unor afectiuni mai serioase, mai ales in cazul in care persoana respectiva urla in somn sau are crize de violenta. Exista tulburari ale fazei MRO si cosmaruri care pot genera astfel de reactii intense, ce pot afecta calitatea somnului persoanei in cauza si a celor din jur.

Alte cauze ale vorbitului in somn includ:

- anumite medicamente

- stresul emotional

- febra mare

- tulburari psihice

- abuzul de substante interzise

Cum se trateaza vorbitul in somn?

Daca ai episoade de somnilocvie intense, cu urlete si reactii violente, atunci cel mai indicat este sa te consulti cu un medic specialist in somnologie. Acesta te va intreba de cat timp ti se intampla sa vorbesti in somn si, bineinteles, va trebui sa iti rogi partenerul sa te ajute cu un raspuns. Trebuie intrebati si parintii, deoarece este foarte posibil ca totul sa fi inceput inca din copilarie.

Daca exista semne ale unei tulburari de somn mai grave, medicul poate recomanda o polisomnografie, unul dintre principalele instrumente de diagnosticare a unor astfel de afectiuni. Vorbitul in somn cu episoade intense, care afecteaza programul de odihna, nu este tratat ca atare, ci este considerat un simptom al altor conditii medicale, precum stresul posttraumatic.

Asadar, daca din cand in cand mai scoti cate un cuvant in timp ce dormi, acesta nu este sub nicio forma un semn de ingrijorare. Vorbitul in somn devine o problema atunci cand este acompaniat de urlete si violenta fizica si impune o vizita la medic, pentru determinarea factorilor declansatori ai acestor episoade.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (608 vizite)