Regim alimentar pentru colecist: ce sa mananci daca ai probleme cu bila

Regim alimentar pentru colecist: ce sa mananci daca ai probleme cu bila

Redactor Alexa Galgau

Cei mai multi oameni trec prin viata fara sa aloce nici cel mai mic gand vezicii biliare. Desi o foarte mare parte din populatie acumuleaza pietre la nivelul acesteia, in general bila este asimptomatica. Cei mai multi dintre noi ajung la medic atunci cand incep sa aiba junghiuri in partea dreapta sau senzatii frecvente de greata, mai ales dupa mese bogate.

Atunci cand primesti un diagnostic neplacut referitor la colecist sau vezica biliara, trebuie sa incepi sa ai mult mai mare grija la alimentatie, aceasta fiind o posibila rezolvare a problemelor. Iata, asadar, ce regim alimentar ar trebui sa tii pentru colecist!

Regimul cel mai bun pentru colecist

Spre deosebire de celelalte organe, vezica biliara nu trebuie sa fie sanatoasa pentru ca organismul sa functioneze bine. Rolul ei este unul important - lichidul pe care il secreta ajuta la digerarea grasimilor, insa si atunci cand se formeaza pietre in interiorul ei tot este foarte posibil nici sa nu stii acest lucru. In cazuri destul de rare, pietrele la bila creeaza si simptome neplacute, precum greata, balonarea sau durerea. De aceea, devine necesar sa urmezi un regim alimentar mai special, care sa previna aceste manifestari ale unei bile cu probleme. 

Cel mai adesea, pietrele la bila se fac din cauza factorilor genetici si afecteaza in mod special femeile, dar si persoanele supraponderale. Cel mai bun regim pentru colecist consta intr-o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete, saraca in grasimi saturate, astfel incat sa scada nivelul colesterolului (unele pietre la bila se formeaza tocmai din cauza unui colesterol mare). Pentru o vezica biliara sanatoasa si un trup sanatos, in general, trebuie sa mananci cu preponderenta tarate integrale, carne slaba si produse lactate slabe. 

Anumite alimente pot chiar preveni aparitia pietrelor la bila si reduc substantial simptomele. De exemplu, un studiu a aratat ca un consum moderat de cafea poate sa scada riscul de a avea probleme cu colecistul, atat la femei, cat si la barbati. In mod straniu, alcoolul poate si el sa mentina vezica biliara sanatoasa, dar doar daca este baut in cantitati mici. De exemplu, un pahar de vin rosu pe zi poate face minuni pentru organismul tau!  Si alunele se pare ca sunt prietenele tale in regimul alimentar pentru colecist. Intr-un studiu, femeile care au consumat o portie de arahide pe zi si-au micsorat cu 20% riscul de a face pietre la bila, in comparatie cu cele care nu au mancat deloc acest aliment sau unt de arahide. Desigur, tine minte ca nu este de ajuns sa consumi aceste alimente ca sa scapi de problemele genetice, de exemplu. Cel mai important este sa tintesti catre o stare generala buna a corpului. 

Exista si alimente pe care trebuie sa le eviti pentru a nu suferi de afectiuni ale colescistului. Nutritionistii sunt de parere ca dieta omului modern este responsabila pentru problemele cu bila, din cauza multitudinii de mancaruri bogate in grasimi saturate si in carbohidrati procesati. Atunci cand ai simptome, acestea apar din cauza ca este produsa multa fiere tocmai pentru a digera aceste grasimi, iar din cauza pietrelor, ea este "blocata" in vezica biliara, provocand acea durere ascutita in partea dreapta. Cu cat mananci mai multe grasimi, cu atat se va produce mai multa secretie biliara si durerile vor fi mai mari. Pentru a evita aceasta problema, renunta la urmatoarele mancaruri: prajeli, produse de patiserie, produse din lapte integral foarte gras si carne rosie grasa. 

Daca simptomele continua sa apara, va trebui sa mergi la medic si sa discuti cu el alte posibile rezolvari pentru aceasta problema. Este posibil sa ajungi la operatie, insa nu iti face griji, pentru ca nu este foarte riscanta. Organismul poate sa functioneze bine si fara bila, exact asa cum poate sa functioneze fara apendice sau amigdale. 

Regimul alimentar pentru colecist nu este unul deosebit, care sa includa alimente speciale, ci unul care vizeaza pierderea in greutate si mentinerea unui organism sanatos. Nu lasa problema nerezolvata, ci discuta cu un medic daca simti ca simptomele devin tot mai deranjante si frecvente.

Articolul urmator
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.