Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?

Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?

Lorena Pintilie

Te-ai întrebat vreodată cât de sănătos este să gătești cartofii germinați? Aici ne referim la cei care au început să încolțească și au încă acele mici rădăcini albicioase sau rozalii.

Oare de câte ori ai fost muncit/ă de îndoieli și cu toate acestea ai continuat să îți pregătești în tihnă cartofii? Un grup de cercetători a dezvăluit răspunsul la această chestiune care le dă de furcă multor bucătari amatori. Află-l din rândurile de mai jos!

Fie că i-ai cumpărat de la un aprozar sau i-ai primit de la o rudă care locuiește la țară, sigur ai dat de cartofi încolțiți și te-ai gândit ce ai putea face cu ei. Să îi consumi? Să îi arunci la gunoi? Sau să îi plantezi pentru a-i înmulți? Stai liniștit/ă, cu siguranță nu ești singurul/singura care a trecut prin această dilemă. Pentru început, haide să vedem de ce apar micile rădăcini albe de pe legumă și care este scopul lor. 

Ce însemnătate au produsele bio?

De ce încolțesc cartofii?

Pentru început, trebuie să știi că orice cartof, indiferent de soi, va încolți atunci când condițiile sunt potrivite. Dacă sacul tău de cartofi se află într-o zonă luminată, cu o temperatură ușor ridicată și puțină umezeală, așteaptă-te să vezi cum micile rădăcini își fac apariția în scurt timp.

Ca să eviți încolțirea lor ai putea fi tentat/ă să depozitezi cartofii în cel mai rece loc din casă, dar, atenție! Nu este sănătos să introduci aceste legume la frigider. Amidonul din interiorul bulbului se poate transforma în zahăr și poate produce substanțe chimice periculoase atunci când este gătit.

Aceste „colțuri”, „ochiuri”, sau „rădăcinuțe” care apar pe tuberculi când sunt ținuți în condițiile menționate mai sus sunt, de fapt, germenii legumei. De acolo începe procesul de înmulțire a acesteia. 

Este în regulă să mănânci cartofi încolțiți? 

Conform cercetătorilor de la „National Poison Center” din Washington DC, SUA, în ceea ce privește cartofii încolțiți, este indicat să aplici aceleași reguli de siguranță alimentară ca și-n cazul produselor învechite. Dacă ai dubii, aruncă-i. De ce? Pentru că mugurii sunt un semn că respectivii cartofi conțin niveluri mai ridicate de toxine care pot face rău organismului uman. Prin urmare, nu este sănătos să le ingerezi. 

Toți cartofii conțin două toxine naturale numite solanină și chaconină. Cu timpul, aceste toxine, care trăiesc în coaja cartofului și ulterior în germeni, se înmulțesc în mod natural, în special când sunt expuse la lumină naturală. Chiar dacă doar o cantitate ridicată poate să afecteze sănătatea omului, este recomandat să eviți chiar și concentrațiile mai scăzute. Efectele adverse ale otrăvirii cauzate de cartofii încolțiți includ: vărsături, diaree, dureri abdominale, dureri de cap și febră.

Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară

Alte semne că un cartof este „rău”

Germinarea este doar un semn că ar trebui să renunți să consumi leguma. În mod ideal, un cartof ar trebui să fie ferm la atingere și să aibă o coajă groasă și tare. Dacă tuberculul a devenit moale sau prezintă pete pe toată suprafața lui, vânătăi sau puncte negre, ar fi bine să îl arunci.

De asemenea, probabil ai observat că unii cartofi se înverzesc după un timp. Acest lucru se datorează faptului că lumina poate multiplica nivelurile de clorofilă ale bulbului, compusul care dă plantelor culoarea verde. Însă schimbarea culorii nu dăunează legumei, astfel că poate fi consumată fără probleme.

Mirosul este un alt semn că ar trebui să te descotorosești de cartofi. În mod normal, cartoful ar trebui să aibă un miros de pământ, dacă deprinde o tentă de mucegai, nu ezita să îl arunci.

Cum să împiedici cartofii să încolțească

În principiu, acest aspect este dat de felul în care depozitezi alimentele. Păstrează produsul într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina directă a soarelui, cum ar fi în dulap sau cămară/debara. Ține cartofii cât mai departe de ceapă, căci gazele de la aceste legume ar putea accelera procesul de germinare.

Ca o ultimă soluție, ține cont de cantitatea pe care o achiziționezi, cumpără exact cât ai nevoie pentru a nu fi nevoit/ă să depozitezi kilograme întregi de cartofi acolo unde nu este suficient spațiu. 

Surse foto: iStock 

Surse articol: Taste of Home 

Articolul urmator
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.