Regula celor 3 de 8 - secretul unei vieți lungi, sănătoase și fericite, conform dr. Ovidiu Bojor

Regula celor 3 de 8 - secretul unei vieți lungi, sănătoase și fericite, conform dr. Ovidiu Bojor
Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro
Marţi, 26.01.2021

Secretul logevității și a unei vieți prospere, fericite și sănătoase a fost împărtășit de academicianul Ovidiu Bojor, ce a împlinit recent respectabila vârstă de 96 de ani. Este sănătos tun și mărturisește că fiecare dintre noi putem aplica "regula celor 3 de 8" în viața noastră.

Ce înseamnă acest principiu? Este mai simplu decât crezi. Totul se bazează pe multă disciplină și pe prioritizarea activităților zilnice, astfel încât să obținem un echilibru. Doctorul în farmacie Ovidiu Bojor muncește de la vârsta de 20 de ani și de atunci nu s-a oprit nici o secundă. Consideră că faptul că a fost mereu activ în sfera profesională i-a crescut speranța de viață și l-a ajutat să se mențină sănătos. Aceasta reprezintă o parte din "regula celor 3 de 8."

"Toată viața mi-am propus să nu mă scot din priză nici un moment. Orice aparat, dacă îl scoți din priză, nu funcționează. Vă dau un exemplu: la 1 noiembrie 1985 am ieșit la pensie, nu îmi plăcea locul de muncă. La 2 noiembrie, același an, am fost angajat cu carte de muncă la Institutul de Biotehnologii și, de atunci, până în prezent, am carte de muncă. Cred că am depășit 67-70 de activitate, că am început la 20 de ani", a declarat dr. Ovidiu Bojor, la Digi 24.

Regula celor 3 de 8

Nu este o formulă complicată de calcul matematic, ci trei activități diferite ale omului, desfășurate în câte opt ore. Așadar, pentru o viață sănătoasă este esențial să avem: 8 ore de somn, 8 ore de odihnă activă, 8 ore de activitate.

Recomandarea profesorului Bojor este să încercăm să respectăm cele opt ore de somn, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. Totodată, academicianul recomandă să nu mâncăm niciodată cu trei ore înainte de culcare pentru ca organismul să aibă timp pentru a finaliza digestia.

Citește și: De ce nu trebuie să îți pară rău că îmbătrânești

"Odihna activă se referă la activitățile de mișcare și relaxare, dar și la timpul petrecut alături de cei dragi. Este partea cea mai frumoasă a vieții, deoarece ești liber să faci ce îți place cel mai mult: înot, dans, antrenament, pictură, muzică, sport, saună, plimbări în natură, citit o carte și obligatoriu viața de familie. Dialog între părinți, între soț și soție, dialog cu copiii, să le acordăm măcar două ore pe zi fără bone, fără nimic, este educația cea mai bun.", a declarat medicul Ovidiu Bojor, în cadrul interviului pentru Digi24.

Alimentația este una dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre. În timp ce de-a lungul timpului au apărut tot felul de diete, care mai de care mai revoluționare, nonagenarul susține că mâncarea simplă, neprocesată și naturală este cea mai indicată pentru o calitate bună a vieții. Doctorul Ovidiu Bojor recomandă ca oamenii să își planifice cu atenție mesele și gustările și să evite excesele.

"Întotdeauna mă scol de la masă cu 10-15 minute înainte de a mă simți sătul. Și niciodată nu intru la masă ca să înfulec. Începeți cu hrană vie ziua, adică 10 felii de măr, o banană, o portocală, bineînțeles alternate. S-a constatat științific: în cazul în care începi cu salam, carne, grăsimi, numărul de leucocite ajunge la 20.000. La gustări între mese fie un gem bun natural, fie un suc de fructe, biscuiți de bună calitate, moderat bineînțeles. Eu 80% din alimentație numai de la țară o iau. De fapt, asta este tendința, ăsta e viitorul: micile ferme gospodărrești care vor asigura și locuitorii din jur prin surplusul pe care îl au. E o tendință pe plan mondial, ferme care să asigure o alimentație curată, fără pesticide.", a declarat academicianul, conform sursei citate. 

Surse articol: Digi24 / Lataifas / Greatnews

Surse foto: Captura Digi24

Articolul urmator »
Variabilitatea ritmului cardiac: ce este și de ce este importantă
Variabilitatea ritmului cardiac: ce este și de ce este importantă
Raluca Margean | Marţi, 30.07.2024
Incepe quiz
Ai supravieţui unei apocalipse?
Ai supravieţui unei apocalipse?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Iarba de grâu: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Marţi, 30.04.2024

Ne găsești pe