Șapte lucruri pe care le dezvăluie aspectul unghiilor despre sănătatea ta

Șapte lucruri pe care le dezvăluie aspectul unghiilor despre sănătatea ta

Redactor Alexa Galgau

Dacă ochii sunt o ferestră către suflet, atunci unghiile sunt o fereastră către... sănătate. A avea unghii sănătoase nu este un lucru bun doar pentru manichiură, ci arată și că organismul tău este într-o stare foarte bună. Niște unghii fragile sau pătate pot indica probleme de sănătate destul de serioase, dar și forma și luciul lor sunt grăitoare la acest capitol.

Iată șapte lucruri pe care le dezvăluie aspectul unghiilor despre sănătatea ta!

 

Aspectul unghiilor și sănătatea

1. Unghiile galbene

Dacă ai început să observi că unghiile tale capătă o nuanță gălbuie, e posibil să fie de la vârstă, însă adesea se întâmplă ca acest lucru să se întâmple din cauza ojei și a lacurilor de unghii sau a unghiilor false. Adezivul cu care le lipești de unghie poate să aibă acest efect; dacă observi acea nuanță gălbuie, este bine să nu le mai utilizezi o vreme. O altă posibilă cauză a unghiilor galbene este fumatul, care ajunge să dea pielii și unghiilor un aspect uzat și nesănătos.

2. Unghiile uscate, crăpate și fragile

Multe persoane se confruntă cu unghiile fragile și uscate, care se rup ușor. Această problemă poate avea multe cauze, precum înotul, excesul de acetonă sau spălatul vaselor fără mănuși. Chiar și mediul cu o umiditate foarte scăzută poate să contribuie la uscarea și degradarea unghiilor. Dacă observi că ai înlăturat toți acești factori și unghiile continuă să fie astfel, ar fi bine să faci un control medical, pentru că uneori poate fi vorba despre hipotiroidism.

Pentru regenerarea unghiilor fragile și uscate, ai grijă să le hidratezi corespunzător. Poți să folosești produse care conțin acid hialuronic, glicerină sau unt shea. Dacă nici acestea nu te ajută, poți să iei un supliment cu biotină, care ajută la întărirea unghiilor.

3. Unghii cu pete albe

S-a răspândit ideea conform căreia petele albe pe unghii ar fi un indiciu referitor la deficiența de calciu, însă nu este neapărat adevărat, spun medicii. De obicei, petele albe nu sunt mai deloc semnificative și pot rezulta în urma unor lovituri (chiar și minore). De cele mai multe ori, nu au nicio legătură cu calciul, așa că poți să stai liniștită!

4. Unghii cu dungi orizontale

Dintre dungile orizontale și cele verticale, primele sunt cele care ar trebui să îți ridice semne de întrebare. Dungile verticale sunt pur și simplu semne ale îmbătrânirii. Dacă te-ai lovit la o unghie și pe aceasta au început să apară dungi orizontale, nu ai niciun motiv să îți faci griji, pentru că este perfect normal. Dacă prezinți aceste dungi orizontale pe mai multe unghii sau pe toate, ar trebui să mergi la un control medical amănunțit, pentru că pot fi cauzate de boli serioase, care afectează imunitatea. Ele mai apar si la pacienții care fac chimioterapie.

5. Unghii concave

Acesta este un semn al unei deficiențe în organism, de obicei de fier. Persoanele care suferă de anemia provocată de lipsa de fier mai au și alte simptome: piele foarte palidă, stare de slăbiciune, puls neregulat, somnolență și lipsă de concentrare. Dacă suspectezi că ai această problemă, trebuie să îți faci analize și să urmezi un tratament cu suplimente alimentare, dar și să îți schimbi stilul de viață.  

6. Unghii cu pete sau dungi închise la culoare

Dacă ai pete sau dungi închise la culoare pe unghii sau chiar formațiuni dureroase pe acestea, trebuie să mergi de urgență la medic. Poate fi vorba despre melanom, o formă de cancer de piele foarte periculoasă. Deși se întâmplă destul de rar ca melanomul să afecteze unghia, nu trebuie să ignori acest simptom. Descoperă AICI o serie de poze care te ajută să distingi între diferitele tipuri de cancer de piele!

7. Unghii roase

Există foarte mulți oameni care își rod unghiile. Dacă acest obicei conduce la infecții și la ruperea pielițelor în exces, ar putea exista riscul unui boli mintale, respectiv nevroza obsesiv-compulsivă. Singura variantă pentru tratarea acestei probleme este terapia cognitiv-comportamentală, însă de multe ori se ajunge și la administrarea de medicamente. Unele metode mai puțin complicate pot funcționa, precum aplicarea unui lac special, care are gust neplăcut.

Aspectul unghiilor poate fi grăitor în ceea ce privește sănătatea ta, așa că nu îl ignora!

Descoperă și beneficiile uleiului de ricin pentru unghii!

Articolul urmator
Te simți tristă și dezamăgită? 4 lucruri pe care să le încerci!
Te simți tristă și dezamăgită? 4 lucruri pe care să le încerci!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.