Șase cauze neobișnuite ale infarctului
Cuprins
Afecțiunile inimii sunt atât de des întâlnite în zilelele noastre, încât există o îngrijorare la nivel mondial în această privință, dar și o încercare continuă de a educa oamenii, astfel încât să ducă un stil de viață mai sănătos. În afară de colesterolul mărit, care duce la blocarea vaselor de sânge și la infarct, există și alte cauze ale infarctului, mai neobișnuite, despre care sigur nu ai auzit până acum!
Descoperă aceste cauze, ca să știi de ce să te ferești dacă ai probleme cu inima sau dacă ai avut cazuri de afecțiuni cardiace în familie.
Cauze ale infarctului la care nu te-ai fi gândit
Infarctul poate fi extrem de periculos dacă nu îl recunoști la timp. Simptomele infarctului diferă ușor în funcție de sexul pacientului. La bărbați, infarctul se manifestă prin: disconfort la nivelul pieptului, durere în partea superioară a corpului, dureri de stomac, transpirație abundentă, senzație de sufocare, anxietate, amețeală și greață. La femei, următoarele simptome pot semnala prezența infarctului: disconfort la nivelul abdomenului, gâtului, maxilarului și spatelui, dureri de stomac, greață și senzație de sufocare.
Există șase cauze ale infarctului la care nu te-ai fi putut gândi, dar pe care e bine să le știi:
1. Mesele copioase. În cazul persoanelor care suferă de inimă, excesele alimentare trebuie excluse, chiar și cele ocazionale (de sărbători sau de zile de naștere, de exemplu). Un studiu recent a scos la iveală că, din cele 1986 de persoane chestionate, 158 au servit o masă neobișnuit de calorică și îmbelșugată cu mai puțin de 25 de ore înainte de apariția infarctului. O posibilă explicație ar fi faptul că nivelul ridicat de insulină cauzat de pancreas în urma unei mese prea bogate poate să blocheze arterele. Ca să eviți un posibil infarct după o masă de acest gen, învață să te oprești din mâncat în momentul când începi să te simți sătulă.
2. Momentul zilei. Chiar dacă pare greu de crezut, riscul de a face infarct este mai mare dimineața decât în orice alt moment al zilei. Acest lucru se întâmplă pentru că sângele și vasele de sânge sunt mai groase dimineața, ceea ce poate rezulta în formarea cheagurilor. Cea mai bună metodă de a preveni infarctul este să iei medicamentele specifice înainte de ora 6:00 dimineața sau cât mai devreme cu putință.
3. Răceala sau gripa. Mai exact, complicațiile care rezultă în urma agravării acestor boli pot afecta grav funcția plămânilor, care nu mai oxigenează cum trebuie organele, ceea ce presupune muncă suplimentară din partea inimii. Dacă inima este suprasolicitată, rezultatul poate să fie inclusiv un infarct. Persoanele care suferă de hipertensiune arterială nu ar trebui să ia medicamente decongestionante, pentru că acestea contribuie la creșterea tensiunii. În cazul cardiacilor, este recomandat să se trateze pe cât posibil cu băuturi calde și multă odihnă, încă de la debutul răcelii, pentru ca aceasta să nu se agraveze.
4. Efort fizic intens. Deși este recomandat ca persoanele cu afecțiuni cardiace să facă mișcare, este bine de știut că excesul nu este niciodată bun, în special în situația lor. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale infarctului. Atunci când faci un efort mult prea mare, nu mai poți respira cum trebuie și, prin urmare, corpul nu mai este oxigenat cum trebuie, inima fiind cea care suferă cel mai mult din această cauză. Regula de aur atunci când faci mișcare, ca să menții nivelul optim de efort, este să poți să vorbești în timpul antrenamentului, fără a-ți pierde răsuflarea. Dacă nu poți, este cazul să mai reduci din intensitate.
5. Blocaj în trafic. Deși ai putea crede că stresul unui blocaj în trafic este cel vinovat pentru un posibil infarct, adevărul este că poluarea la care se expun cei prinși în trafic este cea care poate să provoace o asemenea problemă. În urma studiilor realizate în acest sens, cercetătorii au descoperit că mulți dintre supraviețuitorii unui infarct se aflau în trafic în momentul atacului. Soluția în acest caz este să ții geamurile închise când ești într-un blocaj, pentru a nu inhala toate substanțele toxice.
6. Frigul. Iarna este un mare dușman al pacienților cardiaci. Atunci când corpul se răcește, tensiunea arterială și pulsul cresc, deoarece inima încearcă să trimită mai mult oxigen la organe. Poate că acest lucru este util pentru a preveni degerarea, dar este foarte periculos pentru o inimă slăbită sau bolnavă. De frig te poți feri cu ușurință dacă alegi îmbrăcămintea adecvată pe timp de iarnă.
E bine să cunoști aceste cauze ale infarctului mai puțin cunoscute și să îți iei mereu toate măsurile de precauție dacă suferi de boli ale inimii.
Descoperă și cum să oprești infarctul într-un minut!