Strategie nouă pentru vindecarea hepatitei B
Cuprins
Hepatita cronică B afectează milioane de persoane din întreaga lume. Virusul infectează ficatul, iar pacienții devin expuși riscului de a dezvolta ciroză hepatică și cancer de ficat, acesta fiind transmis prin sânge infectat sau fluide ale corpului, cum ar fi sperma sau secrețiile vaginale.
Infectarea pacienților cu virusul hepatitic B are loc și pe fondul sistemului imunitar scăzut, care nu se poate apăra eficient împotriva acestuia. În lipsa tratamentului, infecția poate degenera în afecțiuni grave, însă, în anumite cazuri, terapiile disponibile nu sunt întotdeauna capabile să gestioneze situaţia.
Administrarea de nucleozide este terapia standard pentru vindecarea hepatitei B, dar, din păcate, acest tratament suprimă doar virusul și rareori distruge infecţia. Astfel, pentru majoritatea pacienților, tratamentul pentru hepatita B este unul permanent, pe toată durata vieţii.
Vindecarea hepatitei B, posibilă cu ajutorul unei noi strategii
Potrivit ultimelor rapoarte ale Organizației Mondiale a Sănătății, între 240 și 280 de milioane de persoane suferă de hepatită cronică B, din care aproximativ un milion mor anual.
Oamenii de știință de la Institutul Karolinska și de la Școala Medicală din Hanovra au publicat două studii care oferă perspective noi asupra modului în care sistemul imunitar răspunde la vindecarea infecției cu virusul hepatitic B după întreruperea tratamentului.
Strategiile noi de tratament vizează eliminarea completă a virusului hepatic B din organism şi presupun efectuarea unei întreruperi bine gestionate a tratamentului cu nucleozide la pacienții care au fost deja tratați timp de câțiva ani. La 20-30% dintre pacienții cu hepatita B cronică din cadrul studiului s-a constatat că sistemul imunitar îşi recapătă capacitatea de a lupta împotriva virusului atunci când tratamentul este reluat, după întreruperea strategică.
„Această strategie de tratament creşte în mod semnificativ capacitatea celulelor imune de a ucide celulele infectate cu virusul hepatitic B”, spune dr. Christine Zimmer.
Chiar dacă rezultatele sunt încurajatoare, încă sunt necesare studii suplimentare, pe eșantioane reprezentative, care să confirme beneficiile acestei strategii de tratament pentru hepatita B.
„Multe întrebări însă rămân fără răspuns - cum ar fi, de exemplu, depistarea componentei exacte a sistemului imunitar necesară pentru a susţine strategia de tratament după întreruperea nucleozidelor, dar şi identificarea pacienţilor care pot beneficia de oprirea tratamentului”, spune Niklas Björkström, medic Departamentul de Medicină Huddinge.
Mai mult, deși două vaccinuri împotriva virusului hepatitei B sunt deja în prezent pe piață, în 2017, Administrația pentru Alimente și Medicamente din America (FDA) a aprobat un alt vaccin împotriva hepatitei B care utilizează o strategie unică - combaterea virusului hepatitei B cu ADN bacterian.
În prezent, vaccinurile contra hepatitei B sunt eficiente în aproximativ 95% din cazuri. Pentru restul de 5%, nu există alte metode de tratament eficiente, însă noile descoperiri ar putea duce în viitorul apropiat la vindecarea acestei maladii.
Surse foto: iStock