Studiu: Deficitul de fier poate provoca depresie și anxietate

Studiu: Deficitul de fier poate provoca depresie și anxietate

Redactor Andreea Baluteanu

Depresia și anxietatea tind să devină cele mai pregnante boli ale prezentului, iar Organizația Mondială a Sănătății avertizează că situația este pe cale să se agraveze. Un număr tot mai mare de pacienți sunt diagnosticați cu boli mentale, iar ceea ce vedem este doar vârful icebergului, dar fiind faptul că există în continuare persoane care suferă în tăcere, refuzând să ceară ajutor.

Deși bolile psihice sunt tot mai studiate, nu același lucru poate fi spus despre cauzele lor. Mai ales în cazul acestor afecțiuni, a înțelege ce anume le-a determinat este crucial pentru a le putea vindeca, spun specialiștii. De asemenea, mulți experți deplâng obiceiul medicilor de a administra antidepresive cu numeroase efecte adverse în cazuri în care afecțiunea ar putea fi ținută sub control și prin alte mijloace.

Azi discutăm despre una dintre cauzele depresiei care nu are de-a face cu prescripția de medicamente. Vezi cum poate deficitul de fier să te împingă spre anxietate și depresie și ce studii atestă această legătură!

Deficitul de fier, la baza bolilor psihice? Ce spun cercetările!

Fierul este un mineral esențial bunei funcționări a organismului tău. Participă la transportul oxigenului către fiecare celulă a corpului, contribuind astfel la menținerea sănătății tuturor organelor.

femeie depresie

Atunci când nu ai rezerve suficiente de fier, te vei simți slăbită și obosită, iar sistemul nervos nu va mai da randamentul necesar. De aici și până la înclinația spre depresie și anxietate mai e, din păcate, doar un pas.

Ce mai e de remarcat? Deficiența de fier este prezentă mai ales la femei, din cauza pierderilor de sânge din timpul menstruației. Mai mult, necesarul de fier este și mai mare în timpul sarcinii, atunci când fătul consumă din rezervele mamei (iar noi le cedăm cu drag).

Și mai periculoasă este anemia feriprivă (anemie prin carență de fier). Atunci când nu ai suficient fier în organism, va fi afectată producția de hemoglobină (proteină din globulele roșii), ceea ce cauzează anemie.

Însă ceea ce e și mai interesant este faptul că studiile au constatat că există o corelație între incidența depresiei și prezența anemiei feriprive. Edificator în acest sens este un studiu japonez, din iulie 2018, care s-a bazat pe ajutorul a 1000 de participanți cu istoric de depresie (dintre care 499 de femei). Cercetarea a scos în evidență că anemia feriprivă era prezentă într-un procent mai mare atât la femeile, cât și la bărbații diagnosticați cu depresie. Astfel, cu cât pacienții prezentau un nivel mai scăzut de fier, cu atât afecțiunile psihice erau mai preponderente.

Rezultatele erau aceleași și în cazul unei cercetări pakistaneze mai restrânse, desfășurate în 2017. În cadrul subiecților, depresia a fost diagnosticată de un medic psihiatru, iar nivelurile de fier au fost măsurate prin intermediul analizelor de sânge. Corelația a fost la fel de edificatoare: nu numai că pacienții depresivi prezentau într-un procent mai mare anemie feriprivă decât cei sănătoși, dar severitatea simptomelor creștea în raport cu gradul de deficiență de fier.

Cu alte cuvinte, este posibil: poți suferi de depresie în urma deficienței de fier!

Alte cauze neobișnuite care pot sta la baza depresiei și anxietății

Depresia și anxietatea sunt considerate boli psihice determinate de un dezechilibru de chimicale din creier. Dar specialiștii au estimat că afecțiunile pot fi declanșate și ca urmare a factorilor de mai jos:

  • Deficiența de vitamina B12;
  • probleme cu tiroida;
  • dezechilibre în populația de bacterii din tractul digestiv;
  • deficiența de vitamina D;
  • tulburări ale glicemiei;
  • consum exacerbat de alcool;
  • genetica.

Cele mai bune surse de fier

Te simți mai mereu tristă, ai gânduri negre pe care nu le mai poți controla, atacuri de panică sau de anxietate? Pe lângă vizita la psiholog, nu ar strica să ceri și niște analize de sânge.

Dacă ai constatat că suferi de deficiență de fier, iată care sunt sursele pe care să le integrezi în alimentație:

  • spanac;
  • ficat;
  • leguminoase;
  • carne roșie;
  • semințe de dovleac;
  • quinoa;
  • broccoli;
  • tofu;
  • ciocolată neagră;
  • pește.

 

Însă un supliment poate face minuni! Încearcă Vitoral Ferrum picături, ce conține o combinație de fier în formă de pirofosfat micronizat și dispersabil și un complex de vitamine D și B6. Cu beneficii nenumărate, suplimentul poate fi folosit la copiii de peste 3 ani (1 ml de soluție pe zi, cu 30 de minute înainte de micul dejun) și la adulți (2 ml pe zi sau doza recomandată de medic). Vitoral Ferrum picături trebuie administrat în 2 luni de la deschidere. Produsul este disponibil la Vavian Pharma

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.