Studiu: nivelul de vitamina D e cel mai scăzut primăvara

Studiu: nivelul de vitamina D e cel mai scăzut primăvara

Redactor Andreea Baluteanu

Unul dintre cele mai pronunțate avertismente pe care le primim de la comunitatea oamenilor de știință în ultima perioadă este legat de deficitul de vitamina D. Această substanță nutritivă, recunoscută pentru faptul că ne protejează oasele și mușchii și al cărei rol e legat în ultima perioadă și de prevenția diabetului și a cancerului, este creată în mod natural de corp în urma expunerii la soare.

Știam deja că nivelul nostru de vitamina D descrește aprig după vară, dar bănuiam că iarna e anotimpul de care trebuie să ne fie cel mai teamă. Însă noile studii arată că lucrurile nu stau deloc așa, ba din contră: conform unei cercetări desfășurate de oamenii de știință australieni, primăvara prezintă cele mai ridicate cote de deficiență de vitamina D. Află despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

Primăvara, cel mai periculos anotimp pentru producția de vitamina D

Principala sursă de vitamina D o reprezintă expunerea la soare. Dar, în contextul în care tot mai mulți oameni de știință ne avertizează asupra pericolului pe care îl pot reprezenta ultravioletele, crema cu factor de protecție solară trebuie să devină o obișnuință pentru noi. Acest gest, deși este extrem de recomandat, a dat însă naștere și unui efect negativ: o parte importantă a populației globului, cu precădere în emisfera nordică, prezintă deficiențe de vitamina D.

Până acum, consideram că iarna este anotimpul de care trebuie să ne fie cel mai teamă. E și normal, dat fiind faptul că lumina soarelui e mai slabă, iar timpul petrecut afară este mai redus. Dar echipa de cercetători australieni, condusă de profesorul Steven Boyages și studenta sa Kellie Bilinski, de la Sydney Medical School, a ajuns la o concluzie neobișnuită: nu iarna, ci primăvara sunt cele mai scăzute niveluri de vitamina D. Studiul citat a fost publicat în revista Clinical Endocrinology și a nuanțat faptul că cea mai mare deficiență de vitamina D a fost înregistrată în luna septembrie (Australia este situată în emisfera sudică, ceea ce înseamnă că anotimpurile sunt inversate față de noi).

Conform estimărilor, deficiența de vitamina D a atins, în medie, un procent de 58 în minus față de limita considerată a fi normală. Prin comparație, miezul verii prezenta valori de 33%, iar prima lună australiană a anotimpului cald, decembrie, tot era afectată de un deficit de 46%.

Studiul a fost desfășurat pe un eșantion reprezentativ de 24.000 de persoane, pe o perioadă cuprinsă între anii 2008 și 2010. O altă veste îngrijorătoare? Categoria cea mai afectată este reprezentată de femeile cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani.

Conform oamenilor de știință, explicația ar putea fi legată de faptul că vitamina D e produsă mai încet decât ne așteptam. De asemenea, rezervele formate în timpul verii rezistă, acestea reușind să acopere în cele mai bune cazuri o parte din toamnă și din iarnă, ceea ce ne produce însă un deficit puternic primăvara, când deja soarele începe să ne onoreze din nou cu îmbrățișarea sa caldă.

Care sunt cele mai bune surse de vitamina D

Răspunsul simplu este soarele! Cu toate acestea, expunerea prezintă riscuri pe termen lung, cancerul de piele fiind o maladie a cărei incidență crește necontenit, dovedindu-se de asemenea și boala cel mai ușor de reperat și cu cea mai mare rată de supraviețuire atunci când e detectată la timp, dar și cea mai mortală atunci când e depistată prea târziu.

Un alt punct de  vedere conflictul e legat de cât timp ar trebui să petrecem expuse la soare. Unii cercetători înclină spre 15 minute zilnice, dar aceștia nu iau în considerare și factori precum regiunea în care trăiești, fototipul tău sau istoricul personal de expunere la soare. Astfel, dacă ai pielea deschisă, trăiești într-o zonă sudică, scăldată de soare, și ai suferit de arsuri de piele, este recomandat să reduci acest interval la maximum 5 minute pe zi.

Firește, vorbim despre expunerea neprotejată, deoarece, atunci când ai pavăza cremei de protecție solară, e chiar recomandat să petreci timp afară, la aer curat.

Și atunci, cum îți iei vitamina D? Unele alimente, precum laptele, cerealele fortificate, ficatul de vită, brânza, ouăle și peștele gras, sunt surse perfecte de vitamina D. Sucul de portocale proaspăt e, la rândul său, un aliment pe care să îl introduci în dietă. Însă rezervele de vitamina D sunt reduse chiar și în aceste alimente.

Ceea ce ne duce la suplimente! Experții sunt de părere că reprezintă cea mai bună modalitate de a-ți reface nivelurile de vitamina D. Nu există încă un consens cu privire la limita de doză, însă specialiștii sunt de părere că în societatea actuală nu poți lua prea multă vitamina D.

Recomandarea noastră este Vitoral D Spray Oral pentru Adulti, cu gust de mentă și xylitol. Acesta conține o combinație de vitamina D3 cu K2, care intensifică absorbția normală a calciului și mențin sănătatea sistemului osos. Sunt absolut necesare pentru sănătatea ta! Produsul este disponibil pe Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.