STUDIU: Sănătatea oaselor este genetică și se transmite din mamă în fiică

STUDIU: Sănătatea oaselor este genetică și se transmite din mamă în fiică

Redactor Andreea Baluteanu

Care este una dintre cele mai importante preocupări ale noastre odată cu sosirea anotimpului rece? Durerile de oase! Indiferent de vârstă, femeile de pretutindeni se confruntă cu nesuferitele dureri de oase și articulații, cu fenomenul rigidității lor, cu disconfortul cauzat de umezeală și de scăderea rapidă a temperaturilor.

Însă specialiștii consideră că frigul reprezintă doar un factor superficial în ceea ce privește durerile de oase. Ultimele studii indică spre o cauză mult mai importantă a sănătății acestora: este vorba despre genetică. Vezi cum te influențează în rândurile de mai jos, dar și care sunt alte cauze ale pierderii densității osoase, precum și metodele care te pot ajuta în acest sens!

Vrei să știi dacă vei avea oase sănătoase? Întreabă-ți mama!

Știam deja că genetica joacă un rol important în sănătatea oaselor, dar nu eram neapărat sigure de cum funcționează acest aspect. Studiile au început prin a demonstra că, dacă ai în familie o rudă apropiată care suferă de osteoporoză, riști la rândul tău să fii afectată. Cercetarea pe care o aducem în discuție acum merge însă și mai departe și ne arată cum anume influențează starea de sănătatea a mamei evoluția fiicei.

Studiul a fost realizat de Alison Macintosh, s-a concentrat pe 111 femei cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani și a concretizat că, cu cât mama a avut mai multă grijă de sine în timpul sarcinii, cu atât gradul de degradare osoasă al fiicei va fi mai mic. De partea cealaltă, mamele care și-au neglijat sănătatea urmau să provoace o dezvoltare osoasă precară în cazul fiicelor lor, care prezentau un schelet mai mic și o rată de maturizare mai rapidă.

În ceea ce privește factorii ce țin de starea de sănătate a mamei, se pare că activitatea fizică este cea mai importantă. Cercetarea nu a avut rezultate palpabile cu privire la alimentația din această perioadă, deși autorii studiului pun accentul pe necesitatea substanțelor nutritive de calitate și a suplimentelor prenatale. Acidul folic și Omega-3 par să fie cei mai importanți din acest punct de vedere.

Prin urmare, deși această cercetare nu neglijează deloc alegerile personale și impactul lor asupra sănătății oaselor, consideră totuși că relația genetică dintre mamă și fiică poartă o responsabilitate destul de importantă în modul în care va evolua sănătatea osoasă a copilului. Este o idee care accentuează, din nou, cât de mult contează dezvoltarea prenatală pentru evoluția noastră ulterioară, ca adulți.

Alți factori care determină starea de sănătatea a oaselor

Așa cum am văzut, genetica joacă un rol important atât prin prisma stilului de viață al mamei, dar și în ceea ce privește prezența cazurilor de osteoporoză din familie. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să te consideri condamnată dacă moștenirea familială nu e în favoarea ta. Conform Mayo Clinic, uite care sunt ceilalți factori ce pot avea o pondere importantă în dezvoltarea ta osoasă!

Calciul. Cel mai important mineral pentru sănătatea oaselor, calciul are un rol primordial din acest punct de vedere. O dietă săracă în calciu poate contribui la scăderea densității osoase și la risc crescut de fracturi pe timpul vieții.

Sportul. Activitatea fizică te poate ține departe de osteoporoză. Dacă ești sedentară și petreci mult timp așezată la birou, oasele se vor deteriora mai repede.

Alcoolul și tutunul. Cei care fumează se pot „abona” la oase mai fragile și la pericolul deteriorării acestora. Însă și alcoolul are partea sa de vină: mai mult de două pahare de alcool pe zi vor afecta abilitatea corpului de a absorbi calciul.

Sexul. Da, ajungem la acei factori pe care îi considerăm peste măsură de nedrepți, dar care cântăresc destul de mult. Dacă ești femeie, ai o densitate a oaselor mai mică decât un bărbat, ceea ce te va afecta.

Rasa. Descendența asiatică și cea indo-europeană sunt considerate a fi cele mai periculoase, deoarece cresc riscul de osteoporoză.

Hormonii. Problemele cu tiroida pot accelera degradarea oaselor, în timp ce nivelul scăzut de estrogen la femei poate, la rândul său, să declanșeze astfel de probleme. De asemenea, un aspect delicat poate fi constituit și de o absență prelungită a menstruației înainte de menopauză.

Tulburări alimentare. Anorexia și bulimia contribuie la pierderea de os, în principal din cauza unei alimentații sărace în substanțe nutritive. Alte afecțiuni care pot avea un impact asemănător sunt boala Crohn, boala celiacă și sindromul Cushing.

Anumite medicamente. Medicamentele corticosteroide, inhibitorii de aromatază, unele forme de tratament pentru cancerul de sân pot determina, la rândul lor, probleme cu sănătatea oaselor.

Metode pentru a îmbunătăți sănătatea oaselor

Descoperă mai jos câteva soluții care îți vor menține oasele puternice și sănătoase!

Consumă alimente bogate în calciu. E cel mai important mineral pentru sănătatea oaselor, ceea ce înseamnă că reprezintă principala măsură pentru mobilitate și flexibilitate pe termen lung. Cele mai bune surse sunt lactatele, migdalele, broccoli, kale, somonul la conservă, sardinele și soia.

Nu uita nici de vitamina D. Corpul are nevoie de citamina D pentru a putea absorbi calciul, așa că trebuie neapărat să fii atentă din acest punct de vedere. Ce e și mai delicat e că în anotimpul rece sintetizăm mai puțină vitamina D, din cauza împuținării luminii solare. E necesar să incluzi mai multe surse în alimentație, precum albușurile, sardinele, tonul și laptele fortificat.

Fă sport! Plimbările, joggingul, exercițiile cu greutăți executate corect și yoga construiesc oase puternice și sănătoase.

Nu fuma și nu bea alcool. Sperăm că nu mai este necesar să insistăm din acest punct de vedere.

Ia suplimente care susțin sănătatea oaselor tale. Suplimentele susțin un stil de viață sănătos și îți vor proteja sistemul osos.

OSTEOCARE masticabil va face minuni pentru tine. Conține calciu, magneziu, vitamina D și zinc, un ansamblu care contribuie la menținerea sănătății sistemului osos. Cuprul, manganul și seleniul completează formula care te va ține departe de dureri și de pierderea flexibilității pentru mai mult timp. Găsești suplimentul pe magazinvavianpharma.ro.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.