Tot ce trebuie să știi despre pH-ul vaginal

Tot ce trebuie să știi despre pH-ul vaginal
Sorina Corneanu
Vineri, 09.02.2018

Cuprins

Un indicator foarte important al sănătății intime este pH-ul vaginal, care trebuie să se încadreze în valorile 3,5 și 4,5. Atunci când pH-ul depășește valorile normale, cel mai probabil te vei confrunta cu un miros neplăcut în zona intimă, ca urmare a „invadării” vaginului cu bacterii nedorite și a apariției infecțiilor. 

probleme intime

Semne că pH-ul vaginal este crescut 

Semnele care îți spun că pH-ul vaginal nu mai este în regulă sunt mirosul neplăcut al vaginului și scurgerile anormale. Cele mai comune boli intime asociate unui pH vaginal nesănătos sunt vaginoza bacteriană, trichomoniaza și candidoza, caracterizate prin senzația de mâncărime, miros neplăcut și scurgeri dense. Astfel de semne nu ar trebui ignorate, iar vizita la medic ar trebui să aibă loc cât mai curând, pentru a se găsi tratamentul optim.

Infecțiile intime cauzate de dereglarea pH-ului vaginal sunt destul de comune și ușor de gestionat, iar aproape 75% dintre femei s-au confruntat cel puțin o dată cu infecția cu Candida. 

Factori care cresc nivelul pH-ului vaginal

În mod normal, vaginul își reglează singur pH-ul. Potrivit medicului Lauren Streicher, profesor asistent de Obstetrică și Ginecologie la Universitatea Northwestern, există un număr surprinzător de factori declanșatori care pot da peste cap pH-ul vaginal, printre care și săpunurile dure, parfumate, care „spală” bacteriile bune din interiorul vaginului.

Tocmai de aceea, spălăturile vaginale nu sunt indicate decât atunci când sunt recomanate de medic, ca formă de tratament. Altfel, vaginul este conceput să se mențină curat cu ajutorul secrețiilor sale naturale.

Alte cauze care pot deregla nivelul pH-ului vaginal includ menstruația (deoarece sângele menstrual are un pH de aproximativ 7,4) și folosirea tampoanelor interne, care rețin fluidele.

Iată cum îți poți prepara acasă produse naturale de îngrijire intimă!

Poate nu știai, dar contactul sexual poate provoca, de asemenea, un dezechilibru bacterian, deoarece lichidul seminal este alcalin. Având o valoare ridicată a pH-ului, atunci când vine în contact cu vaginul, sperma poate ridica imediat nivelul pH-ului, permițând supraaglomerarea bacteriilor nesănătoase.

Atunci când vaginita bacteriană apare ca urmare a contactului sexual, se poate simți un ușor miros de amoniac imediat după sex.

Și modificările hormonale care au loc în timpul menopauzei pot deregla nivelul normal al pH-ului vaginului. Estrogenul, hormonul responsabil cu menținerea acidității vaginului, scade rapid, iar expunerea la infecții crește.

Totodată, sarcina și administrarea de antibiotice duc la fluctuații hormonale, determinând creșterea pH-ului vaginal.

Cum poți menține nivelul normal al pH-ului vaginal

Adoptarea unui stil de viață sănătos te poate ajuta să îți păstrezi sănătatea vaginală și să eviți dezechilibrele zonei intime. „Candidoza, de exemplu, se declanșează din cauza excesului de zahăr”, potrivit medicului Josh Axe, practicant holistic în domeniul sănătății.

Alte obiceiuri sănătoase care trebuie luate în considerare, mai ales de persoanele care se luptă adesea cu infecții intime, includ schimbarea frecventă a tampoanelor, renunțarea la antibiotice, evitarea folosirii săpunurilor dure și prea parfumate și alegerea unei lenjerii de bumbac. 

Hidratarea adecvată, o dietă sănătoasă și sexul protejat reprezintă modalități sigure de prevenire a dezechilibrului pH-ului vaginal.

„Sănătatea zonei intime se menține cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate. Mersul pe jos și alergarea ajută la tonificarea mușchilor pelvieni și mențin sănătatea zonei intime”, afirmă medicul Suzy Elneil, consultant în uroginecologie la University College Hospital, Londra.

Dacă te confrunți cu disconfort vaginal recurent, mâncărime, senzație de arsură sau iritație, încearcă Multi-Gyn Tablets-tablete efervescente, ideale pentru tratamentul infecțiilor intime și pentru optimizarea florei vaginale. Multi-Gyn Tablets este un produs natural, fără parfum, fără conservanți, sigur de administrat și de către femeile însărcinate. Produs natural, fără parfum, fără conservanți.

Produs disponibil pe VavianPharma.ro. Preț 33,60 de lei

produs inggrijire intima

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Siliciu: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Joi, 26.12.2024

Ne găsești pe