Afecţiuni oftalmologice provocate de diabet pe care trebuie să le ştii

Afecţiuni oftalmologice provocate de diabet pe care trebuie să le ştii

Eugenia Dinescu, redactor

Aproape o treime dintre persoanele afectate de diabet dezvoltă, în timp, complicaţii oculare. Urciorul (orjeletul) şi conjunctivita sunt printre cele mai comune probleme oftalmologice în rândul persoanelor diabetice, însă hiperglicemia poate creşte şi riscul de a dezvolta afecţiuni mai grave, precum glaucomul, cataracta sau chiar retinopatia diabetică. Aceasta din urmă este o afecţiune a vaselor de sânge de la nivelul retinei, care poate conduce chiar la orbire.

Află care sunt afecţiunile oftalmologice la care persoanele diabetice sunt predispuse şi cum poţi preveni instalarea lor!

Senzaţia de „ochi uscaţi” şi infecţii bacteriene frecvente

Incidenţa conjunctivitiei bacteriene şi a orjeletului este mai mare în rândul persoanelor diabetice, iar motivul îl reprezintă efectul hiperglicemiei asupra imunităţii. Răspunsul imun mai slab al persoanelor afectate de diabet creşte riscul de a dezvolta o infecţie oculară, localizată fie la nivelul glandelor sebacee ale pleoapei (urcior), fie a membranei care căptuşeşte globul ocular şi pleoapele (conjunctivită).

Iritaţia ochilor şi disconfortul provocat de senzaţia de „nisip în ochi” reprezintă un alt simptom supărător cu care persoanele afectate de diabet se pot confrunta încă de la primele ore ale dimineţii. Pentru atenuarea acestor neplăceri, un spray pentru ochi, aplicat direct pe pleoape şi dispersat doar prin clipire, poate fi de un real ajutor timpul zilei.

DiaClin EyeSpray ameliorează în mod direct senzaţia de ochi uscaţi şi iritaţi, fiind util în tratarea şi prevenirea senzaţiei de mâncărime la nivelul glandelor lacrimale. Formula acestuia  conţine un agent hidratant natural, obţinut printr-un mecanism cu eliberare lentă (lipozomi), care completează canalul lacrimal şi ţine la distanţă disconfortul provocat de senzaţia de „ochi uscaţi”. În plus, poate fi folosit în siguranţă şi de purtătorii de lentile de contact şi nu îţi va întinde machiajul, aşa că îl poţi strecura cu uşurinţă în sertarul biroului tău.

 DiaClin spray pentru ochi,
magazinvavianpharma.ro, 46.45 de lei

Glaucom

Atunci când umoarea apoasă, lichidul care umple spaţiul dintre cornee şi cristalin, nu mai este drenată în mod corespunzător, presiunea intraoculară creşte. În timp, presiunea ridicată poate duce la lezarea nervului optic – glaucomul -, o boală ce poate afecta vederea în mod ireversibil. Pentru că hiperglicemia poate afecta procesul natural de evacuare a lichidului ocular, persoanele diabetice sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta o formă de glaucom.

Glaucomul debutează insidios, iar simptome precum îngustarea câmpului viziual, crampele oculare şi senzaţia de tensiune în interiorul globului sunt resimţite de obicei când boala ajunge într-un stadiu avansat. Tocmai de aceea, depistarea semnalelor timpurii ale glaucomului este esenţială: măsurarea tensiunii intraoculare, examenul de fund de ochi şi investigaţiile asupra nervului optic sunt principalele direcţii urmate în timpul unui control oftalmologic pentru stabilirea unui diagnostic.

Cataractă

O altă problemă comună în rândul diabeticilor este cataracta, o afecţiune pe care o asociem în mod normal cu înaintarea în vârstă, dar care se poate instala încă de la vârste fragede şi poate progresa mai rapid în cazul diabeticilor. Nivelul crescut de zahăr în sânge determină anumite modificări ale cristalinului, ceea ce măreşte de 2-4 ori riscul bolnavilor de diabet de tip 2 să dezvolte cataractă, o boală cauzată de acumularea de fluid cu un nivel mai ridicat de glucoză în camera frontală a ochiului.

Fenomenul conduce la la îngroşarea şi matifierea cristalinului şi este semnalat de simptome care includ vederea înceţoşată şi dificultatea de a distinge contururile în condiţii de lumina puternică. Cea mai eficientă metodă de prevenţie a cataractei asociate diabetului rămâne examenul oftalmologic anual, care permite identificarea primelor modificări ale cristalinului, precum şi controlul nivelului de zahăr din sânge prin medicaţie şi dietă.

Retinopatie diabetică

Cea mai gravă complicaţie oculară cauzată de diabet este retinopatia diabetică, o boală care afectează aproape o treime dintre persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1 şi aproximativ 20% dintre diabeticii de tip 2. Din cauza concentraţiei ridicate de zahăr din sânge, capilarele de la nivelul retinei pot dezvolta micro-anevrisme oculare, dând naştere unor hemoragii. În locul lor se formează noi vase de sânge, însă şi acestea au o structură slăbită, vulnerabilă în fața scurgerilor de fluid şi sânge, pe care persoanele afectate le resimt sub forma unor puncte negre în câmpul vizual.

Hemoragiile repetate conduc la deteriorarea ireversibilă a retinei şi, în final, la pierderea vederii, însă natura insidioasă a retinopatiei diabetice îngreunează diagnosticarea precoce. Boala debutează silenţios şi poate evolua până la 10 ani înainte ca primele simptome să se manifeste, aşa că nu amâna examenul fundului de ochi odată ce ai fost diagnosticată cu diabet.

Chiar dacă te bucuri de o vedere perfectă, diagnosticarea cu diabet impune un consult oftalmologic periodic. Accesează şi magazinul online VavianPharma.ro, unde poţi descoperi gama completă de produse DiaClin, adaptată special nevoilor de îngrijire ale persoanelor diabetice!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.