Cinci plante bune pentru reglarea glicemiei

Cinci plante bune pentru reglarea glicemiei

Redactor Alexa Galgau

Atunci când vorbim despre ținerea sub control a diabetului sau despre prevenirea acestuia, dieta este un aspect esențial, pe care nu trebuie să îl ignorăm. În vreme ce anumite alimente, precum fructele, pâinea, cerealele, pastele și deserturile, cresc glicemia, există și produse care au un efect opus. De exemplu, natura nu duce lipsă de plante care ne-ar putea ajuta să scădem glicemia și să o menținem în limite normale, desigur, doar dacă sunt asociate cu o alimentație corespunzătoare.

Află care sunt cele mai bune plante pentru reglarea glicemiei, pe care le poți integra în regimul alimentar pentru a preveni diabetul!

Plante pentru reglarea glicemiei

Glucoza din sânge este o substanță de care creierul și mușchii noștri au nevoie în permanență. Pentru ca trupul să aibă o performanță optimă, creierul are nevoie de o doză constantă de glucoză, nefiind capabil să stocheze substanța pentru a o folosi mai târziu. Carbohidrații sunt principala sursă de glucoză din alimentație, dar corpul o mai poate obține și din proteine sau grăsimi. Atunci când aceștia sunt transformați în energie, insulina este hormonul care asigură o absorbție corectă a glucozei la nivel celular.

În cazul persoanelor bolnave de diabet, fie nu este produsă suficientă insulină, fie nu este produsă deloc, ceea ce rezultă într-un nivel mult prea mare de glucoză în sânge. În mod normal, nivelul glicemiei crește și scade în măsura în care glucoza este absorbită de celule pentru a produce energie. 

Menținerea unui nivel normal al glicemiei este necesară pentru starea generală de sănătate. Există două tipuri de dereglare a glicemiei: hipoglicemia și hiperglicemia. În primul caz, nivelul glucozei din sânge scade semnificativ și poate să provoace o stare de slăbiciune, tremurături, confuzie și leșin. Adesea, această problemă este strâns legată de apariția diabetului. La polul opus, nivelul ridicat de glucoză nu trebuie neapărat să afecteze imediat organele, însă, pe termen lung, poate să evolueze în diabet, conducând, în cele din urmă, la probleme cu rinichii și la degenerarea nervilor. 

Din punct de vedere istoric, este atestat efectul anumitor plante asupra nivelului glicemiei. Universitatea din Georgia a descoperit o legătură directă între conținutul de fenoli din plante și ierburi aromatice și reglarea glicemiei. Astfel, plantele recomandate pentru cei cu glicemie mare sunt:

  • scorțișoara: are fenoli în proporție de 18%; pentru diabeticii de tip 2, care suferă de rezistență la insulină, o diferență majoră poate fi făcută cu ajutorul a doar o linguriță de scorțișoară pe zi. Aceasta reduce rezistența la insulină, ajutând acest hormon să regleze nivelul glucozei, ajutând astfel la menținerea unei greutăți optime și la scăderea riscului de a face boli cardiovasculare.

  • cuișoarele: antioxidantul fenol există în acest condiment în proporție de 30%, alături de quercitină și antocianină. Totodată, cuișoarele au efecte antiseptice și antiinflamatoare benefice pentru corp în general, nu doar pentru reglarea glicemiei. Poți să folosești cuișoarele ca atare sau sub formă de ulei, efectul va fi la fel de puternic!

  • oregano: este una dintre cele mai folosite ierburi aromatice în zona mediteraneeană, unde, poate deloc întâmplător, incidența diabetului este mult mai mică. Oregano are o mulțime de beneficii pentru sănătate: scade glicemia, tratează infecțiile cu paraziți, problemele cardiace și elimină bacteria E.coli din organism.

  • salvia: plină de polifenoli, această plantă are o mulțime de utilizări în medicina tradițională. Un studiu al oamenilor de știință germani arată că diabeticii care beau o infuzie de salvie pe stomacul gol au un nivel mai scăzut al glicemiei. Salvia poate fi folosită pentru a aroma mâncărurile, dar este foarte potentă și sub formă de ceai.

  • usturoiul: deoarece conține compuși sulfuroși, usturoiul ajută la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce reduce tensiunea arterială. Acest condiment este foarte bun în ceea ce privește reglarea glicemiei și scăderea colesterolului, fiind unul dintre cele mai sănătoase produse pe care le putem consuma. 

Dacă și tu cauți soluții pentru reglarea glicemiei, îți recomandăm să introduci în alimentație aceste plante minunate, care nu au decât beneficii pentru corp!

Descoperă și cea mai ușoară metodă de prevenire a diabetului!

Articolul urmator
Cum reglezi testosteronul la femei?
Cum reglezi testosteronul la femei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.