Ceai din plante medicinale: sfaturi pentru uscarea lor

Ceai din plante medicinale: sfaturi pentru uscarea lor

Andreea Gluh, redactor

Ceaiurile din plante medicinale trateaza diferite afectiuni, asa ca trebuie sa ai in casa cate putin din fiecare. Teiul te ajuta sa scapi de stres, ghimbirul este bun pentru problemele digestive, chimenul arde grasimile, in timp ce matasea de porumb trateaza infectiile urinare. Desigur ca lista poate continua, avand in vedere varietatea de remedii existente in natura. Avand in vedere faptul ca cele mai bune ceaiuri sunt cele preparate din plante culese chiar de tine, ne-am gandit sa iti dam cateva sfaturi in ceea ce priveste uscarea lor, pentru a te bucura de aroma si beneficiile pe care le au.

Descopera si tu, in cele ce urmeaza, cum se usuca frunzele si florile culese pentru ceaiul din plante medicinale!

Ceaiul de plante medicinale homemade - cel mai bun remediu

Poate ca uscarea plantelor medicinale pare a fi floare la ureche, insa lucrurile nu sunt intotdeauna chiar atat de simple. Mai inainte de toate, trebuie sa te documentezi bine in ceea ce priveste partile plantelor care pot fi consumate in scop terapeutic, dar si in ce perioada este indicat sa fie acestea recoltate. Apoi, pentru a te asigura ca isi pastreaza proprietatile, este bine sa respecti cateva reguli de baza si chiar sa iti pui inventivitatea la treaba, pentru a gasi cele mai bune solutii, astfel incat sa te bucuri de aroma celui mai bun ceai. 

Iata cateva sfaturi de care poti tine cont, daca vrei un ceai de plante medicinale care sa iti fie de ajutor!

1. Nu incerca niciodata sa usuci plantele la radiatie UV! In acest fel, nu faci decat sa elimini din compozitia lor principiile active si sa le reduci puterea de vindecare.

2. Alege o incapere in care nu patrunde lumina si in care nu exista riscul de a se forma condens. In acest fel, plantele medicinale pentru ceai se vor usca fara a fi afectate de mucegai si fara a-si pierde din proprietati prin contactul cu razele soarelui.

3. Foloseste niste rafturi pentru a raspandi plantele la o distanta rezonabila una de cealalta, lasandu-le astfel suficient spatiu pentru a se usca foarte bine.

4. Daca ai o camera suficient de mare, poti fixa un cablu sau o sfoara dintr-o parte in cealalta, pentru a fixa pe verticala manunchiuri de plante, castigand astfel spatiu. 

 

In ceea ce priveste temperatura din camera de uscare, aceasta variaza in functie de tipul de plante. Astfel, pentru cele care contin uleiuri esentiale, cum ar fi menta, cimbrul, busuiocul, salvia ori lavanda, este important ca in mediul ambiant sa existe o temperatura de aproximativ 30 de grade Celsius. Cand vine vorba despre ceaiurile din fructe bogate in vitamina C, temperatura trebuie sa creasca la 50-60 de grade Celsius. Nu in ultimul rand, rizomii, cum ar fi ghimbirul, trebuie uscati intr-o incapere bine ventilata. Din acest motiv, este indicat sa culegi in perioade diferite florile, frunzele, fructele si rizomii, astfel incat sa le poti oferi conditiile necesare fiecareia.

Odata ce florile si frunzele s-au uscat complet, ceea ce poate dura intre 7 si 20 de zile, trebuie sa le pui in pungi din hartie si sa le depozitezi intr-un loc uscat.

Daca vrei sa prepari cel mai bun ceai din plante medicinale, tine cont de toate aceste aspecte si vei avea rezultate multumitoare. 

Articolul urmator
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Cu ce personaj din desene animate te asemeni?
Incepe quiz
Cu ce personaj din desene animate te asemeni?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.