Ceaiul de goji: O bautura cu numeroase beneficii
Cuprins
Fructele goji au devenit foarte cunoscute in ultima vreme, gratie beneficiilor pe care consumul acestora il are pentru organism. Daca pana acum ai consumat goji impreuna cu iaurtul la micul dejun ori simple, sub forma fructelor uscate, a venit vremea sa incerci si o bautura preparata din acestea. Este vorba despre ceaiul de goji, bogat in antioxidanti si nu numai.
Iata care sunt beneficiile acestui tip de ceai si cum se prepara el!
Provenienta si caracteristicile fructelor goji
Fructele goji sunt produse de doi arbusti inruditi, cunoscuti de catre cercetatori sub numele de Lycium barbarum (Goji tibetan) si Lycium chinense (Goji chinezesc). Ambii sunt originari din Asia, insa aria lor de raspandire cuprinde, in prezent, Europa de sud-est, America de Nord, Africa de Nord, Australia si Noua Zeelanda.
Goji face parte din familia Solanaceae, asadar este inrudit cu vinetele, cartofii, tomatele si cu tutunul.
Fructele arbustului se coc in perioada august-noiembrie, in functie de zona unde este cultivat arbustul. Ele sunt carnoase, rosii sau orange si sunt lungi de aproximativ 2 centimetri. Aceste fructe se consuma uscate sau sub forma diverselor preparate.
Ceaiul de goji - mod de preparare si beneficii
Ceaiul de goji clasic se prepara prin adaugarea unei lingurite de fructe uscate la o cana de apa fierbinte. Dupa ce bei lichidul aromat, poti consuma si fructele rehidratate.
Alte variante de preparare ale ceaiului de goji constau in amestecul fructelor cu ceaiul verde sau alb. Gasesti in comert astfel de mixuri, dar daca vrei sa prepari chiar tu acest elixir, tot ce trebuie sa faci este sa adaugi o lingurita de fructe intr-o cana de ceai verde ori alb fierbinte, deja preparat.
Beneficiile consumului ceaiului de goji sunt numeroase. In primul rand, continutul de antioxidanti te va ajuta sa lupti impotriva imbatranirii premature a organismului, care poate fi cauzata de stres. In plus, vitamina A si carotenoidele iti vor proteja vederea si vor impiedica aparitia unor afectiuni oculare cum ar fi degenerarea maculara, care odata cu inaintarea in varsta poate duce la orbire.
Ceaiul de goji este si un foarte bun protector hepatic, dar in acelasi timp si un stimulent pentru circulatie.
Daca vei consuma aceasta bautura-minune, vei avea o stare generala foarte buna, pentru ca fructele mai contin si vitaminele C, B si E precum si zinc, fier, cupru, calciu, fosfor si polizaharide. Ceaiul de goji iti va reda energia daca il vei consuma dimineata, iar o ceasca savurata seara te va ajuta sa ai un somn linistit. De asemenea, iti va intari sistemul imunitar. In urma unor cercetari, s-a ajuns la concluzia ca ceaiul de goji impiedica formarea celulelor maligne, asadar lupta impotriva cancerului.
Nu in ultimul rand, ceaiul de goji are efect antiinflamator, antibacterian si antimicotic.
Consuma si tu o ceasca de ceai de goji in fiecare zi pentru a-ti asigura o stare de sanatate buna si pentru a impiedica efectele nocive ale factorilor de mediu sa iti afecteze organismul.