Remedii naturiste pentru raceala

Remedii naturiste pentru raceala
Andreea Gluh, redactor
Luni, 23.09.2013

Cuprins

Raceala este o afectiune tipica sezonului rece. Starea subfebrila precum si cea de slabiciune generala, scaderea apetitului, catarul nazal si gatul iritat sunt principalele simptome ale acestei boli. Daca vrei sa afli cum poti scapa de ea fara a apela la medicamente, iata cateva sfaturi in ceea ce priveste remediile naturiste pentru raceala.


Raceala se instaleaza odata cu scaderea imunitatii organismului. Aceasta din urma este cauza de temperaturile scazute si de aportul insuficient de vitamine. Pentru ca preventia este mama sanatatii, respecta cateva sfaturi care te pot scapa de infectia cu virusii care provoaca raceala.  

Remedii naturiste pentru raceala - fructe si legume esentiale

In primul rand, ai grija ca alimentele pe care le consumi sa aiba cantitati ridicate de zinc si de vitamina C. Asadar, opteaza pentru lactate, seminte si legume uscate, dar si pentru legume de tipul cruciferelor, cum ar fi broccoli, conopida si varza ori pentru citrice.

Un sfat util si usor de urmat in ceea ce priveste prevenirea racelii consta in consumul unui pahar cu apa in care ai stors o felie de lamaie in fiecare dimineata, pe stomacul gol.

Cu toate acestea, daca raceala s-a instalat si simptomele neplacute nu iti dau pace, unul dintre remediile naturiste pe care le poti incerca este ceapa, care trebuie consumata fie in stare naturala, fie sub forma de ceai. Substantele pe care ea le contine, printre care se numara si vitaminele A, B si C, sarurile minerale, sodiul, potasiul, fierul, sulful, iodul, siliciul, acizii si uleiurile volatile, iti vor intari sistemul imunitar.

Din camara poti alege si usturoiul, care este recunoscut ca fiind un antibiotic natural. Consuma-l la fiecare masa, in functie de toleranta pe care o ai fata de gustul sau puternic condimentat. Din aceeasi categorie face parte si ardeiul iute, care este bogat in capsaicina, o substanta ce are proprietatea de a combate durerile si inflamatiile. In acest scop, achizitioneaza de la farmacia verde unguente terapeutice sau tinctura de ardei iute.

Remediile naturiste din plante - utile in lupta cu raceala 

Nu trebuie sa uiti nici de plantele medicinale. Ceaiul de soc este recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce inflamatiile, scortisoara are actiune antibacteriana, iar macesele, afinele si catina au un bogat continut de vitamina C. Pentru un rezultat optim, indulceste ceaiul cu o lingurita de miere si serveste-l cald, nu fierbinte.

Un alt remediu naturist pentru raceala este ghimbirul, pe care il poti consuma, de asemenea, sub forma de ceai. Este indicat sa adaugi si o felie de lamaie impreuna cu o lingurita de miere, iar efectul antiinflamator se va face simtit in scurt timp.

O importanta deosebita pentru sistemul imunitar o are echilibrul florei intestinale. Poate ti se pare o corelatie ciudata, insa de aici pot porni problemele legate de slabirea organismului, care duc la instalarea racelii. Daca vrei sa te feresti de asemenea neplaceri sau sa combati aceasta afectiune de sezon, consuma zilnic cate 150 de grame de iaurt imbogatit cu bacterii lactice.

Trateaza raceala cu remedii pe baza de condimente 

Si condimentele iti pot veni in ajutor atunci cand te confrunti cu o raceala. Cimbrul, cuisoarele si piperul consumate ca atare in mancare sau sub forma de ceai te vor scapa de durerile in gat, gratie uleiurilor volatile continute.

Unul dintre remediile naturiste pentru durerile musculare cauzate de raceala poate fi preparat chiar la tine acasa. Este vorba despre o cataplasma din rachiu si pudra de piper, care trebuie aplicata pe zonele afectate.

Produsele apicole - remedii naturiste miraculoase 

Produsele apicole sunt, de asemenea, cunoscute pentru proprietatile lor benefice in ceea ce priveste intarirea sistemului imunitar. Propolisul si polenul sunt eficiente in combaterea virozelor, insa trebuie sa verifici mai intai daca nu esti alergica.

Nu in ultimul rand, daca ai nasul infundat apeleaza la inhalatiile cu ceai de musetel ori cu esenta de eucalipt. Substantele continute de acestea iti vor elibera caile respiratorii.

Exista o multitudine de remedii naturiste pentru raceala, insa ar fi indicat sa te feresti, in primul rand, de aceasta afectiune. Daca nu reusesti sa scapi de ea in aceasta toamna, evita sa iesi din casa timp de trei zile, consuma fructe si legume bogate in vitamine si hidrateaza-te corespunzator cu ceai din plante medicinale indulcit cu miere.

Vezi si
Sindromul Skeeter: cauze, simptome și remedii
Sindromul Skeeter: cauze, simptome și remedii
Raluca Margean | Luni, 23.09.2013
Articolul urmator »
Ceai de fenicul: beneficii și proprietăți
Ceai de fenicul: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Joi, 28.11.2024
Incepe quiz
Cat de pasionala esti?
Cat de pasionala esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (16)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Vitamine care te ajută în spondiloza cervicală
Raluca Margean | Marţi, 20.08.2024
6 ceaiuri care te ajută să respiri mai bine
Raluca Margean | Duminică, 17.11.2024

Ne găsești pe