Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Diversitatea anomaliilor ureterale

Georgiana-Daniela Andron

Ureterul este un tub care transporta urina de la rinichi (din zona numita pelvis) in vezica urinara. Organismul normal are 2 uretere (cate unul pentru fiecare rinichi), de cate 25-30 centimetri lungime si 3-4 milimetri in diametru (variabil datorita unor dilatari si ingustari fiziologice). Anomaliile ureterale reprezinta un grup de patologii complexe care devin periculoase cand nu sunt depistate la timp. Din fericire, acestea pot fi diagnosticate inca din viata intrauterina, prin intermediul ultrasunetelor (ecografic).

Anomalii de traiect

Ureter retrocav/retroiliac: trece prin spatele venei cave/arterei iliace comune si intra in vezica urinara in fata acesteia (in mod normal ureterul este amplasat lateral de aceste vase si se termina in spatele lor).

Anomalii de numar

Ureter dublu: una din cele mai frecvente anomalii ureterale, de multe ori diagnosticata intamplator, in timpul unor analize de rutina. Ureterul dublu complet numeste prezenta a 2 uretere, care pornesc din 2 pelvisuri (ale aceluiasi rinichi sau din 2 rinichi) si se termina in vezica urinara prin 2 orificii ureterale distincte. Anomalia poate fi unilaterala (2 uretere de o parte a corpului si unul de partea normala), bilaterala sau incompleta (ureter bifid), cand ureterul se bifurca undeva de-a lungul traiectului, dar se uneste inainte de intrarea in vezica. De obicei, ureterul dublu este asimptomatic si nu necesita tratament. Dar in forma completa, anomalia predispune la reflux vezico-ureteral (urcarea urinei spre rinichi), uretere ectopice (care dreneaza intr-un orificiu anormal) sau ureterocel (vezi Anomalii de origine si terminatie).

Agenezia (dezvoltarea insuficienta) ureterala: uni- sau bilaterala.

Anomalii de calibru si forma

Stricturi (ingustari) congenitale (din nastere): de obicei sunt intalnite in dreptul stenozelor fiziologice, dar pot aparea oriunde pe traiectul ureterului.

Dilatatii congenitale: -totala (include ureterul si orificiul vezical);
-subtotala (exclude orificiul vezical);
-partiala.

Valve: aceste structuri membranoase apar in mod patologic la cele 2 capete ale ureterului si trebuie indepartate chirurgical deoarece duc la obstructie ureterala.

Torsiuni

Noduri: apar datorita unor defecte de origine ale ureterului, a unei mobilitati excesive a rinichiului sau lungimi mari a ureterului.

Anomalii de origine si terminatie

Ureterocel: dilatatie a portiunii terminale a ureterului. Este cauzata de cele mai multe ori de o ingustare a orificiului vezical. Initial se prezinta ca o umflatura de marimea unei cirese, dar poate ajunge la dimensiuni gigantice, blocand ureterul opus, astupand uretra (tubul care leaga vezica urinara de organele genitale, pentru a elimina urina) sau exteriorizandu-se prin meatul urinar (orificiul urinar). Aceasta ultima complicatie apare de multe ori la femei

Ureter "orb": imperforat in portiunea inferioara. Coexista cu ureterul dublu si este asimptomatic de obicei. Bolnavii pot prezenta insa dureri abdominale si infectii urinare recurente.

Ureter ectopic: apare de cele mai multe ori asociat cu ureterul dublu si rinichiul dublu. Poate fi identificat unilateral sau bilateral.

 Ureterul ectopic se poate deschide in:
-vezica urinara, dar mai jos decat normal;
-veziculele seminale (care secreta principalul fluid din componenta spermei) la barbat;
-colul uterin (cervix), vulva (organele genitale externe feminine), vagin sau vestibulul acestuia (intrarea in vagin, delimitata de labii) la femei.

Diverticul ureteral: acesta poate fi simplu (uneori de forma unei ampule, poate avea terminatia "oarba" sau in forma de cordon fibros) sau multiplu.

Reflux vezico-renal: reflux al urinei in rinichi, inainte si dupa mictiune (urinare) datorita lipsei unui mecanism antireflux. Anomalia este de 8 ori mai frecventa in randul femeilor si duce infectii recurente ale tractului urinar.

Anomalii combinate

Acestea alatura anomaliilor ureterale pe cele renale (care tin de rinichi). 

Rinichi unic (congenital):
-rinichi unic in pozitia renala normal, insotit de un ureter neevoluat de partea opusa;
-rinichi unic ectopic;
-rinichi unic situat in partea opusa a corpului fata de terminatia ureterului sau.

Hipoplazia (dezvoltarea insuficienta a unui tesut sau organ):
-hipoplazia unui rinichi, asociata cu rinichi dublu in partea opusa;
-terminatie anormala ureterala ce corespunde rinichiului hipoplazic;
-hipoplazia unei jumatati a rinichiului in potcoava (fuziunea celor doi rinichi intr-o masa de forma unei potcoave).

Rinichi in potcoava:
-ureter si pelvis renal duble corespondente uneia sau ambelor jumatati ale rinichiului in potcoava;
-rinichi ectopic in forma de scut;
-ureter cu terminatie ectopica asociat unei jumatati din rinichiul potcoava;
-asocierea dintre hipoplazie si rinichi in potcoava.

Rinichi dublu (scindarea unuia sau ambilor rinichi in 2 segmente cu vascularizatie, bazinet si ureter distincte):
-rinichi dublu asociat cu rinichi in potcoava;
-terminatie ectopica a ureterului dintr-o jumatate a rinichiului dublu (uni- sau bilateral);
-ureter "orb" sau terminat in ureterocel ce priveste unul sau ambele uretere ale unui rinichi dublu (uni- sau bilateral);
-hipoplazia unei jumatati a rinichiului dublu de una sau ambele parti.

Rinichi in potcoava ectopic

In general, absenta unei obstructii sau a refluxului vezico-ureteral nu impune initierea unui tratament, dar anomalia poate fi corectata prin interventie chirurgicala, iar posibilele infectii, prin medicatie.

Bibliografie:

-Gatii JM. Ureteral Duplication, Ureteral Ectopia, and Ureterocele.  http://reference.medscape.com/ ;
-Papin E, Eisendrath DN. Classification of Renal and Ureteral Anomalies. Ann Surg. 1927. 85(5): 735-756;
- http://www.embryology.ch/anglais/turinary/patholurinary06.html ;
- http://emedicine.medscape.com/article/453993-overview ;
-Gomula A, Borkowski A, Czaplicki M, Hartel-Ulkowska N. Ureteral duplication with a blind-ending branch. International Urology and Nephrology. Volume 15, Number 4, 317-321;
-Puri P, Höllwarth M. Pediatric Surgery. Germany: Springer, 2006.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.3 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Sanda (anonim)
  23 septembrie 2013 16:04

  Refluxul trebuie diagnosticat dinainte de nastere caci exista smene pe ecografia care o facem cand suntem gravide.Am avut sansa sa fiu diagnosticata de doctorul Pop si apoi dupa nastere tratata intai cu anitbiotice, dar degeaba caci copila tot avea infectii si apoi cu succes de doctorul Ionescu Sebastian care a operat-o fara taietura si de atunci, iulia este perfect. Toata recunaostinta doctorului Ionescu care a fost clar, cinstit si eficient

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!