Pietrele la rinichi: 3 întrebări, răspunsurile şi o soluţie naturală pentru sănătatea tractului urinar

Pietrele la rinichi: 3 întrebări, răspunsurile şi o soluţie naturală pentru sănătatea tractului urinar

Redactor Divahair.ro

În lumea medicală, litiaza renală, calculii renali sau nefrolitiaza - toate echivalând, în termeni populari, cu „pietrele la rinichi” - reprezintă un fenomen complex, cercetat în sute de studii de specialitate. Însă dincolo de această lume greu de descifrat se află întrebările şi temerile pacienţilor, ce pot fi reduse, de cele mai multe ori, la aceste 3 aspecte:

1. Şi eu pot face pietre la rinichi?

Calculii renali sau, în termeni populari, „pietrele la rinichi” reprezintă acumulări ori bucăţele de minerale care se formează la nivelul rinichilor şi sunt apoi eliminate prin tractul urinar. În cele mai multe cazuri, acestea sunt alcătuite din fosfat sau oxalat de calciu, struvit (sau magneziu cristalizat), acid uric sau, foarte rar, cistină, ca urmare a unei tulburări de cauze ereditare în eliminarea acesteia. Toate aceste substanţe există în mod natural în organismul nostru şi e nevoie de doar mici dezechilibre pentru ca ele să înceapă să se lipească şi să creeze aceste mici formaţiuni. Deşi există anumiţi factori de risc, nu e neapărat obligatoriu să locuieşti într-o zona cu apă potabilă dură (sau calcaroasă) ca să fii deshidratat/ă sau să suferi de anumite afecţiuni pentru a face pietre la rinichi. În peste două treimi din cazuri, litiaza renală apare din cauze necunoscute.

2. Pot preveni (re)apariţia calculilor renali?

E incert dacă măsurile de prevenţie ce ţin de dietă sau de stilul de viaţă pot fi suficiente pentru a împiedica pe deplin apariţia sau reapariţia calculilor renali. Însă există cu siguranţă măsuri pe care le poţi lua pentru a-ţi proteja tractul urinar şi pentru a încetini dezvoltarea calculilor:

- Consumă minimum 2 litri de apă pe zi şi chiar mai mult în zilele foarte călduroase;
- Redu consumul de sare;
- Limitează consumul de proteine animale;
- Consumă cu moderaţie alimente bogate în oxalaţi (spanac, roşii, cafea etc.);
- Sporeşte aportul zilnic de calciu doar la recomandarea medicului şi optează pentru surse naturale de calciu în locul suplimentelor alimentare.

3. Ce măsuri de tratament există?

În cele mai multe cazuri, pietrele la rinichi au dimensiuni suficient de mici pentru a putea fi eliminate pe cale naturală, prin urină. În acest caz, medicul va recomanda pacientului să consume multe lichide, pentru a stimula eliminarea calculilor. În cazul în care calculii au dimensiuni mai mari, medicul poate recomanda un tratament medicamentos şi/sau anumite metode de tratament pentru fragmentarea calculilor – precum terapia cu unde de şoc, de exemplu, sau, în cazuri foarte rare, îndepărtarea lor printr-o intervenţie chirurgicală. Din păcate, cele mai multe tratamente medicamentoase convenţionale vin cu efecte adverse greu de suportat de către pacienţi - iritaţii gastrice, diaree, stări de greaţă şi de vomă, ameţeli sau stări de leşin cauzate de dezechilibre minerale în organism.

Fitoterapia, o soluţie naturală pentru sănătatea tractului urinar

Deşi medicina convenţională a făcut progrese majore în ultimele decenii, fitoterapia rămâne una dintre cele mai bune alternative pentru protejarea sănătăţii tractului urinar.

Se estimează că în aproximativ 50% din cazuri litiaza renală va reveni în decurs de 10 ani de la ultimul „incident”. Iar litiaza renală este doar una dintre afecţiunile ce pot apărea la nivelul tractului urinar. Dacă eşti femeie, ai aproximativ 50% şanse să suferi de o infecţie urinară cândva pe parcursul vieţii. Anatomia corpului femeii face ca infecţiile urinare să se instaleze uşor, uneori cu reapariţii foarte frecvente. La bărbaţi, şansele sunt considerabil mai mici, însă cresc după vârsta de 50 de ani.

În aceste condiţii, e nevoie de metode de prevenţie şi de tratament cât mai puţin invazive şi fără efecte secundare, compatibile pentru utilizarea frecventă şi/sau pe termen lung.

Unul dintre produsele de referinţă în fitoterapia direcţionată către sănătatea tractului urinar este Cystone, produs lansat de Himalaya în 1943, care se bucură în prezent de încrederea medicilor din întreaga lume. Datorită formulei din plante şi a acţiunii complexe, Cystone este recomandat atât în tratamentul litiazei urinare, cât şi al infecţiilor tractului urinar. Plantele din compoziţia sa acţionează benefic în toate etapele formării calculilor urinări. Pietrele de dimensiuni mai mari sunt dizolvate, iar cele mici sunt eliminate prin urină, prin mecanismul diuretic. Datorită acţiunii antibacteriene, antiinflamatoare şi antispastice a ingredientelor active, Cystone acţionează benefic şi în infecţiile urinare acute sau cronice, ameliorează rapid simptomele (durere, urinare frecventă, jenă la urinat) şi previne recidivele.

Plantele reprezentative din compoziţia produsului Cystone sunt:

  • Didymocarpus pedicellata (Pashanbheda) – denumită „cel care sfarmă pietre”, această plantă are rolul de a dezintegra şi elimina calculii – are efect mucolitic şi antilitiazic;
  • Rubia cordifolia (Manjishtha) - are efect antibacterian, antioxidant şi antiinflamator;
  • Saxifragă ligulată (Asmabhedaka) - are proprietăţi diuretice, corectează dezechilibrul cristaloizi–coloizi, contribuie la dizolvarea calculilor şi previne recidivele;                
  • Achyranthes aspera (Apamarga ) - are proprietăţi diuretice şi astringente.

Cystone nu are efecte adverse în utilizarea de lungă durată şi nu interacţionează cu alte medicamente, dacă se administrează conform recomandărilor. Este indicat inclusiv gravidelor (începând cu trimestrul 2 de sarcină) şi copiilor de peste 6 ani.

Despre gama de suplimente alimentare Himalaya

Toate produsele Himalaya sunt supuse cercetării timp de mai mulţi ani şi fiecare plantă medicinală utilizată este studiată şi testată individual pentru eficacitate. Produsele fabricate de compania Himalaya Wellness reprezintă combinaţii complexe de plante ce acţionează sinergic pentru combaterea diverselor afecţiuni, plante care susţin absorbţia substanţelor active şi plante care combat potenţialele efecte negative, pentru formule mai rapide şi mai sigure. Departamentul de Cercetare şi Dezvoltare al companiei Himalaya este alcătuit din peste 200 de specialişti – medici, biochimişti, farmacişti –, iar gama farmaceutică Himalaya este recunoscută şi recomandată în prezent de peste 300.000 de doctori şi specialişti din 90 de ţări din întreaga lume.

Cystone este distribuit de compania Prisum Internaţional Trading, ce deţine dreptul de distribuitor pe piaţa românească a produselor fabricate de Himalaya Drug Company – India – suplimente alimentare şi produse cosmetice (adulţi şi copii). Gama de produse Himalaya este acum disponibilă în farmacii, plafare, magazine de profil, dar şi pe magazinul online al Prisum Internaţional www.hboutique.ro.

Detalii sunt disponibile şi pe www.facebook.com/HimalayaHerbalHealthcareRomania.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.