Sânge în urină? Află posibilele cauze!

Joi, 16.06.2016
de Andreea Baluteanu

Ai impresia că urina ta şi-a schimbat culoarea în ultima perioadă? Deşi specialiştii sunt de părere că sângele în urină nu este neapărat un motiv de îngrijorare, el poate fi şi semnul unei afecţiuni mai grave.

Înainte de a-ţi provoca singură un atac de panică gândindu-te la cele mai negre scenarii, consultă lista noastră, a posibilelor afecţiuni care determină apariţia sângelui în urină. Nu uita însă să îţi suni medicul de familie, ca să poţi sta liniştită!

Sânge în urină: posibile cauze

Denumirea medicală a sângelui în urină este hematuria. Ea apare atunci când urina îşi schimbă culoarea din galben palid în roz, roşu, grena sau maroniu! Hematuria poate fi macroscopică (depistabilă cu ochiul liber) sau microscopică (este revelată numai în testele de urină).

Trebuie să ştii că, în majoritatea cazurilor, sângele în urină nu este simptomul unei boli grave, deşi te avertizăm că există şi această posibilitate. Oricum, un consult medical este absolut obligatoriu!

Descoperă mai jos cele mai comune cauze ale hematuriei!

O infecţie

Unele dintre cele mai comune cauze ale sângelui în urină sunt infecţiile, care pot afecta tractul urinar, vezica urinară sau rinichii. Hematuria poate fi însoţită în aceste cazuri şi de dureri sau de nevoia de a urina frecvent.

Pietre la rinichi

Depozitele de minerale şi săruri acide care se formează în interiorul rinichilor pot varia în dimensiune de la câţiva milimetri până la a „semăna” cu o piatră mică, de unde şi denumirea de „pietre la rinichi”(litiază renală). Deşi această afecţiune este mai ales prezentă în cazul bărbaţilor, ea nu le ocoleşte nici pe reprezentantele sexului feminin şi poate avea ca simptom, între altele, prezenţa sângelui în urină.

Afecţiuni ale rinichilor

Mai puţin frecvente decât cauzele de mai sus, bolile rinichilor pot determina, la rândul lor, hematuria.

Cancerul

Nu vrem să te speriem, dar cancerul la vezică sau la rinichi poate avea ca simptom şi apariţia sângelui în urină. Mai problematic este însă faptul că hematuria intervine în stadiile finale ale bolii şi se manifestă mai rar la instalarea acesteia.

Medicamentele

Cea mai „fericită” situaţie în care te confrunţi cu sânge în urină apare în urma consumului de medicamente. Din această categorie fac parte penicilina şi aspirina, anticoagulantele şi ciclofosfamida.

Cauze mai puţin probabile ale sângelui în urină

Hematuria poate fi declanşată şi din alte cauze, cu o probabilitate mai mică. Poţi suferi de unele afecţiuni ale sângelui, precum sindromul hemolitic uremic sau siclemia (anemia cu celule în seceră). Te poţi confrunta cu boli ereditare (boala Alport, boala Fabry), care pot cauza apariţia sângelui în urină, sau cu boli de sistem (lupus). De asemenea, hematuria poate fi şi consecinţa unor traumatisme în regiunea rinichilor sau a tractului urinar, dar şi a exerciţiilor prea viguroase.

Ceea ce trebuie să reţii este că trebuie să consulţi un medic, de îndată ce te confrunţi cu fenomenul sângelui în urină. Fă-ţi o programare la doctorul de familie, care va putea stabili cu exactitate cauza hematuriei. În cazul în care sângele în urină este însoţit şi de senzaţii de greaţă, de stări de vomă, febră, frisoane sau dureri puternice în zona abdomenului sau a spatelui, îţi recomandăm să cauţi ajutor medical de urgenţă.

Pentru a preîntâmpina afecţiunile despre care am vorbit mai sus, ai grijă să bei multă apă, să urinezi imediat după contactele sexuale şi să eviţi sarea în exces, fumatul şi consumul de chimicale.

Tu te-ai confruntat până acum cu fenomenul sângelui în urină?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!