Nu Skin

Urină urât mirositoare? Descoperă cauzele!

Redactor Alexa Galgau

În mod normal, urina nu ar trebui să aibă un miros puternic, iar culoarea ar trebui să fie deschisă (galbei pai). Urina urât mirositoare ar trebui să te facă să îți pui semne de întrebare, pentru că poate fi un simptom al unor afecțiuni mai mult sau mai puțin serioase. Orice modificare în aspectul sau mirosul urinei este un semn de boală care nu trebuie ignorat.

Iată care sunt posibilele cauze ale eliminării de urină urât mirositoare!

Urină urât mirositoare: posibile cauze

Înainte să te panichezi, încearcă să identifici cauza schimbării de miros sau de aspect a urinei. Cel mai adesea, acestea au loc din cauza deshidratării. Majoritatea oamenilor nu consumă suficiente lichide, drept urmare vor elimina urină mult mai concentrată și mai închisă la culoare, iar mirosul va fi unul puternic de amoniac. Deshidratarea poate să apară nu doar pentru că nu bei suficiente lichide, ci și dacă, din diverse alte cauze, pierzi o cantitate mare de lichide din corp (de exemplu, dacă ai diaree). Deshidratarea severă poate să fie fatală, așa că necesită intervenție de urgență. Totodată, reține că anumite mâncăruri pot schimba caracteristicile urinei. De exemplu, dacă ai consumat sparanghel, este perfect normal ca urina să aibă un miros diferit, puternic. Anumite medicamente au și ele acest efect, așa că citește bine prospectul dacă urmezi un tratament.

Acestea au fost cele mai comune cauze inofensive pentru urina urât mirositoare. Dacă le-ai exclus, va trebui să iei în calcul posibilitatea unei boli a sistemului urinar și nu numai. Iată care sunt posibilele boli ce pot avea ca simptom modificarea mirosului urinei: 

1. Infecția urinară: aceasta este o boală cu care aproape toate femeile se confruntă cel puțin o dată în viață, din cauza ușurinței cu care pătrund bacteriile în tractul urinar și care cauzează apariția infecțiilor. Bacteria care dă bătăi de cap cel mai des femeilor este E.coli, care se găsește în organism, în sistemul nostru digestiv. Foarte rar, se poate întâmpla ca o infecție urinară să fie cauzată de candidoză, iar uneori se întâmplă să fie strâns legată de o infecție vaginală.

Bacteriile care se înmulțesc în vezica urinară sunt eliminate odată cu urina, modificându-i aspectul și mirosul. Alte simptome ale infecției urinare sunt:

 •  usturimea la urinare;
 •  dureri în zona bazinului;
 •  urina tulbure și închisă la culoare;
 •  urină cu sânge;
 •  febră.

Descoperă și câteva cauze nebănuite ale infecției urinare!

2. Diabetul de tip 1 și 2: această boală gravă atât de răspândită în prezent este o altă posibilă cauză a urinei urât mirositoare. Diabetul este o boală care se manifestă printr-un nivel foarte ridicat al zahărului în sânge, cauzată fie de producția insuficientă de insulină la nivelul pancreasului, fie de rezistența corpului la această substanță care reglează glicemia. Urina persoanelor care suferă de diabet își schimbă mirosul, care nu este neapărat neplăcut, ci mai degrabă neobișnuit de dulce, din cauza eliminării de glucoză. Alte simptome ale diabetului sunt:

 • urinarea frecventă;
 • sete excesivă;
 • scădere în greutate;
 • foame excesivă;
 • vindecare lentă a rănilor;
 • senzație de amorțeală în degetele de la picioare.

Citește AICI mai multe informații despre diabet și cum se tratează!

3. Fenilcetonurie: aceasta este o boală foarte rară care provoacă acumularea unui anumit aminoacid în corp (fenilalanina). Este vorba despre o afecțiune genetică și poate fi detectată prin intermediul unor teste prenatale. Fenilcetonuria poate trece neobservată în primele luni de viață ale copilului, dar, dacă nu se instituie un tratament adecvat, va dezvolta următoarele simptome:

 • convulsii;
 • tremurat;
 • creștere încetinită;
 • afecțiuni dermatologice (eczeme);
 • un miros neobișnuit și neplăcut al urinei.

Dacă boala nu este tratată la timp, poate să provoace dizabilități mintale și poate cauza daune permanente asupra creierului. Atunci când este tratată la timp prin medicamente și dietă, fenilcetonuria poate să nu dea deloc simptome, iar pacienții pot avea vieți normale. 

Dacă elimini urină urât mirositoare și cauza nu este de natură alimentară ori medicamentoasă, este cazul să mergi la medic și să îți faci câteva analize care pot reda cauza precisă a acestui simptom neplăcut.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (30)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta