Vezi puncte plutitoare în fața ochilor? Află de ce!
Uneori, în dreptul unui fundal luminos sau atunci când te uiţi la cer, ochii tăi pot percepe un fenomen atipic: apariţia unor „puncte plutitoare”. Poate nu le cunoşti denumirea medicală, însă ai observat cu siguranţă acele umbre circulare, care par să „plutească” în câmpul tău vizual. Percepţia acestor forme plutitoare, care pot lua forma unor cercuri, virgule sau linii ondulate, este cunoscută în termeni medicali ca miodezopsie.
Pentru a înţelege cum iau naştere aceste puncte plutitoare, trebuie să înţelegi puţin anatomia ochiului. Spaţiul dintre cristalin şi retină este ocupat de umoarea vitroasă, o substanţă cu o consistentă asemănătoare gelatinei, care are rolul de a menţine retina în poziţie fixă. Spre deosebire de umoarea apoasă, fluidul din camera anterioară a ochiului, umoarea vitroasă este un lichid stagnant, care nu este vascularizat şi nu se regenerează. Mici depozite de colagen sau hematii pot ajunge în camera posterioară a ochiului, unde pot rămâne prinse în umoarea vitroasă. Efectul? Lumina care trece prin ochi este parţial blocată, proiectând mici umbre pe retină. Aşadar, ceea ce percepi drept „puncte plutitoare” este, în realitate, o formă a detritusurilor celulare prinse în umoarea vitroasă.
În majoritatea cazurilor, punctele plutitoare sunt benigne şi nu ar trebui să te îngrijoreze. Însă, în cazul în care numărul de puncte plutitoare se măreşte sau ele persistă pentru un timp îndelungat, trebuie să consulţi un medic oftalmolog. În cazuri rare, ele pot semnala afecţiuni mai grave, precum dezlipirea de retină sau o hemoragie oculară, şi necesită un consult oftalmologic imediat.