Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Vitamina care îţi protejează inima

Andreea Baluteanu

Toți ne temem de cancer, și pe bună dreptate, dar realitatea e că bolile cardiovasculare fac mai multe victime. Atacă mai încet decât tumorile și tocmai acest fapt le face să treacă nedetectate. Sedentarismul, poluarea, alimentația dezechilibrată, stresul, fumatul, toți acești factori „conlucrează” în mod nedorit pentru a provoca daune unui organ care, conform specialiștilor, a fost conceput pentru a ne ține în viață peste 100 de ani.

Însă ultimele teorii ale oamenilor de știință par să indice că nu avem nevoie de un supermedicament care să ne ferească de bolile cardiovasculare, ci că îl avem deja la îndemână. E vorba despre o vitamină, dar, din păcate, una în care majoritatea dintre noi prezentăm deficiențe. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

Vitamina D, protectoarea inimii tale

Până acum câțiva ani, când doctorii au constatat cu stupoare că foarte mulți copii și adulți în aparență sănătoși prezentau deficiențe grave de vitamina D, aceasta era privită doar ca o substanță nutritivă necesară pentru oase puternice și mușchi sănătoși. Însă ultimele cercetări au indicat că e vorba de mai mult de atât: vitamina D acționează precum un hormon, reglând activitatea a peste 200 de gene din corp. Printre cele mai importante funcții ale sale se numără menținerea sub control a celulelor anormale ce pot forma tumori la sân sau la colon, reglarea tensiunii arteriale și echilibrarea glicemiei.

Iar asta dovedește că vitamina D e absolut necesară pentru prevenția cancerului și a diabetului, dar și a bolilor de inimă. Ea e prezentă la nivelul intestinelor, al oaselor și în țesuturile protectoare ale rinichilor, dar este absolut necesară și pentru funcționarea adecvată a inimii.

Numeroase studii s-au concentrat pe a demonstra faptul că vitamina D poate proteja de bolile cardiovasculare, deficiența fiind asociată cu tensiune ridicată, obezitate și diabet, factori care tulbură sănătatea inimii. Conform cercetărilor, persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D erau mai predispuse la infarct și atac cerebral.

Oamenii de știință consideră însă că mai sunt necesare studii clinice pentru a putea decide cu siguranță dacă legătura e așa de solidă cum pare la prima vedere. Dar o teorie și mai interesantă a fost înaintată de cercetătorii de la Ohio University, care consideră că vitamina D3 ar avea potențialul nu doar de a-ți proteja inima, ci și de a „vindeca” sistemul cardiovascular de efectele negative ale tensiunii ridicate, ale diabetului și ale aterosclerozei, ce produc daune considerate până acum ireversibile. Dacă teoria lor e demonstrată ca fiind adevărată, ar constitui o descoperire senzațională în medicină.

De ce prezentăm lipsă de vitamina D și cine sunt cei mai afectați

Vitamina D e produsă ușor de corp, în urma expunerii la soare. Suntem programați genetic să o obținem singuri, dar riscurile societății contemporane și stilul de viață actual au fragmentat acest proces. Stăm mai mult timp în casă și atunci când ieșim afară purtăm creme cu factor de protecție solară, care inhibă aproape 90% din producția de vitamina D.

Alți factori de risc asociați acestui deficit sunt:

 • vârsta înaintată;
 • pielea închisă la culoare;
 • regiunea în care trăiești: cu cât e mai îndepărtată de ecuator, cu atât scade producția de vitamina D;
 • fumatul;
 • obezitatea;
 • bolile de ficat sau de rinichi.

Cercetătorii sugerează că este suficient să petrecem 15 minute afară, în soare puternic, în lunile calde, pentru a produce suficientă vitamina D. Dar acest interval se poate dovedi un factor declanșator pentru cancerul de piele.

O veste bună există, totuși: este foarte ușor să obții nivelurile necesare de vitamina D pentru a-ți proteja inima, dacă apelezi la suplimente. Sunt ieftine, la îndemâna oricui și extrem de eficiente. Consultă-ți medicul, află exact ce deficit de vitamina D ai și el îți va spune care este doza zilnică necesară de supliment pe care să ți-o administrezi.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!