Află secretul murăturilor perfecte și care sunt greșelile pe care să le eviți în pregătirea lor

Află secretul murăturilor perfecte și care sunt greșelile pe care să le eviți în pregătirea lor
Alida Enache
Vineri, 08.10.2021

Suntem în acea perioadă a anului în care ne pregătim să ne umplem cămara cu bunătăți. Probabil ai pregătit deja borcanele cu faimoasa zacuscă, iar acum te gândești că a venit și vremea murăturilor. Ei bine, cu ce altceva ai putea acompania delicioasa friptură de Crăciun dacă nu cu cele mai minunate murături făcute chiar de tine, acasă?

Pentru a obține murăturile perfecte, așa cum erau făcute de bunicii și străbunicii noștri, trebuie să știi toate regulile de aur ale acestora.

Murarea este unul dintre cele mai vechi procedee de conservare a legumelor, rămas neschimbat de mii de ani. Păstrarea legumelor sub formă de murături era una dintre foarte puținele posibilități de conservare a legumelor, în anotimpul rece, în trecut.

borcane cu murături 

Publicaţia „Bon Appétit” a publicat o listă întocmită de editorul culinar Dawn Perry, cu cele mai frecvente greșeli pe care le facem în pregătirea murăturilor.

Citește în rândurile de mai jos care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont atunci când faci murături, dar și care sunt cele mai frecvent întâlnite greșeli pe care multe bucătărese le fac.

7 greșeli frecvente pe care le facem când punem murături

1. Le îndulcim prea mult

„Murăturile trebuie să fie acre şi sărate, ci nu dulci”, a precizat Perry. Nu este nimic în neregulă dacă punem zahăr, însă nu trebuie să exagerăm cu acesta. Unele rețete presupun mai mult de un sfert de cană de zahăr, iar altele nu, în funcție de cantitatea legumelor.

2. Punem prea mult oțet

Trebuie să alegi o rețetă care conține și apă. Dacă vei folosi doar oțet pentru compoziția murăturilor, gustul lor va fi prea ascuțit și prea înțepător.

3. Compoziția pentru murături este mai mult decât apă, sare, zahăr sau oţet

În general, ingredientele sunt: apă, sare, zahăr și oțet, însă Perry consideră că pe lângă aceste ingrediente esențiale, poți adăuga și câteva condimente. Poți încerca să folosești semințe de muștar, chilli, frunze de dafin, mentă, busuioc sau orice găsești în grădină.

4. Folosim aceeași procedură pentru toate legumele

Unele legume, cum ar fi cele mai tari, precum morcovii, trebuie fierte puțin înainte să fie puse la murat. Altele, precum castraveții, nu au nevoie de fierbere.

5. Punem tipuri diferite de legume în același borcan

Cel mai bine este să nu împreuni legumele în borcan pentru a nu-și fura din gust, savoare și chiar culoare una de la alta. Pentru a te bucura de gustul fiecăreia în parte, pune-le la murat în borcane diferite.

6. Nu facem destulă saramură

Asigura-te de la bun început că ai respectat întocmai rețeta și cantitățile. Dacă nu vei avea destulă saramură pentru legumele tale, murăturile vor fi ruinate.

7. Începem să le mâncăm prea repede

Deși abia aștepți să guști murăturile, este nevoie de multă răbdare. Nu uita ca ele nu sunt gata în trei zile. Verifică-le din când în când pentru a te asigura că nu s-au înmuiat prea tare și nu s-au acrit.

Acestea au fost cele șapte greșeli frecvente pe care multe gospodine le fac atunci când pregătesc murăturile pentru iarna care urmează. Tu ce reguli respecți atunci când pregătești murăturile?

Citește și: 9 greșeli culinare pe care continuăm să le facem și de care ar trebui să scăpăm urgent - ne strică preparatele!

Surse articol: BonAppetit, Adevarul, Lauralaurentiu

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Ramona Jurubita | Miercuri, 01.11.2023
Incepe quiz
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)

Ne găsești pe