Pasta de macese: cum se prepara si la ce o poti folosi
Marţi, 27.10.2015
Cuprins
Culesul maceselor este o treaba destul de neplacuta si de dificila, iar curatarea lor este un proces migalos, care necesita rabdare. Din fericire, insa, poti gasi de cumparat in multe locuri din tara pasta de macese gata facuta. Trebuie doar sa ai printre cunostinte oameni harnici si de incredere, care razbat an de an prin tufele tepoase de macese in cautarea bobitelor colorate, ca apoi sa le transforme cu maini muncite intr-o pasta care poate deveni, in bucataria ta, in doar cativa pasi aproape rusinos de simpli, un gem sau o dulceata grozava. Daca, totusi, ai vazut macese pe piata si nu ai putut sa te abtii sa nu le cumperi sau daca pur si simplu iti place ca tot ce iese din mana ta sa fi trecut, tot in mana ta, prin fiecare etapa, vei fi bucuroasa sa descoperi ca poti prepara pasta de macese chiar la tine acasa. Iata cum!
Citeste AICI si despre beneficiile uimitoare ale ceaiului de macese!
Citeste AICI si despre beneficiile uimitoare ale ceaiului de macese!
Reteta de pasta de macese
Indeparteaza frunzele si alte impuritati si spala bine macesele in cateva ape.
Sorteaza-le, arunca-le pe cele stricate sau afectate si apoi cu un cutit taie capetele negre. Poti sari peste acest ultim pas, insa in acest caz strecurarea pastei se va face mult mai greu.
Pune macesele spalate si curatate intr-o cratita, adauga apa peste ele cat sa le acopere (cam 2-3 cm de apa peste stratul de fructe) si apoi pune cratita pe foc.
Lasa macesele sa fiarba pentru aproximativ 45 de minute - o ora, sau pana ce macesele incep sa se dezintegreze usor sub „testul lingurii".
Pe internet vei gasi tot felul de solutii si de instrumente eficiente pentru a obtine pasta de macese. Chiar si fara ele, insa, poti merge mai departe cu aceasta reteta. Ai nevoie de doua site - una mai mare si una mai fina, o lingura sau o spatula si multa rabdare.
Pune macesele (sau doar o parte dintre ele, in functie de cantitatea de fructe folosita si de dimensiunea sitei) cu tot cu apa in sita mai mare si preseaza-le cu lingura pana ce pe fund raman doar cojile, semintele si puful. Insista pentru a salva cat mai mult din pulpa!
Trece apoi pasta obtinuta de cel putin 2-3 ori prin sita marunta pentru a obtine o pasta cat mai fina si mai lipsita de impuritati.
Asta e tot! Doar tine cont de faptul ca pasta de macese este doar un produs intermediar, asa ca daca vrei sa prepari gem de macese e e nevoie sa adaugi zahar in proportie de 2:1 (doua parti de macese la o parte de zahar) sau in proportie de 1:1 (parti egale de zahar si macese) pentru dulceata de macese. Poti prepara, de asemenea, si un sos pentru fripturi sau alte mancaruri cu o cantitate mai mica de zahar. Vei fi suprinsa de cat de gustos si de versatil este!
Vezi si
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta ...
Ramona Jurubita |
Marţi, 27.10.2015
Vin spumant: cum îl servești și când să îl alegi
Raluca Margean |
Marţi, 27.10.2015
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Raluca Margean |
Marţi, 27.10.2015