Pasta de macese: cum se prepara si la ce o poti folosi

Pasta de macese: cum se prepara si la ce o poti folosi
Cristina Tarziu
Marţi, 27.10.2015

Cuprins

Culesul maceselor este o treaba destul de neplacuta si de dificila, iar curatarea lor este un proces migalos, care necesita rabdare. Din fericire, insa, poti gasi de cumparat in multe locuri din tara pasta de macese gata facuta. Trebuie doar sa ai printre cunostinte oameni harnici si de incredere, care razbat an de an prin tufele tepoase de macese in cautarea bobitelor colorate, ca apoi sa le transforme cu maini muncite intr-o pasta care poate deveni, in bucataria ta, in doar cativa pasi aproape rusinos de simpli, un gem sau o dulceata grozava. Daca, totusi, ai vazut macese pe piata si nu ai putut sa te abtii sa nu le cumperi sau daca pur si simplu iti place ca tot ce iese din mana ta sa fi trecut, tot in mana ta, prin fiecare etapa, vei fi bucuroasa sa descoperi ca poti prepara pasta de macese chiar la tine acasa. Iata cum!

Citeste AICI si despre beneficiile uimitoare ale ceaiului de macese!
 
  

Reteta de pasta de macese


Indeparteaza frunzele si alte impuritati si spala bine macesele in cateva ape.

Sorteaza-le, arunca-le pe cele stricate sau afectate si apoi cu un cutit taie capetele negre. Poti sari peste acest ultim pas, insa in acest caz strecurarea pastei se va face mult mai greu.

Pune macesele spalate si curatate intr-o cratita, adauga apa peste ele cat sa le acopere (cam 2-3 cm de apa peste stratul de fructe) si apoi pune cratita pe foc.

Lasa macesele sa fiarba pentru aproximativ 45 de minute - o ora, sau pana ce macesele incep sa se dezintegreze usor sub „testul lingurii".

Pe internet vei gasi tot felul de solutii si de instrumente eficiente pentru a obtine pasta de macese. Chiar si fara ele, insa, poti merge mai departe cu aceasta reteta. Ai nevoie de doua site - una mai mare si una mai fina, o lingura sau o spatula si multa rabdare.

Pune macesele (sau doar o parte dintre ele, in functie de cantitatea de fructe folosita si de dimensiunea sitei) cu tot cu apa in sita mai mare si preseaza-le cu lingura pana ce pe fund raman doar cojile, semintele si puful. Insista pentru a salva cat mai mult din pulpa!

Trece apoi pasta obtinuta de cel putin 2-3 ori prin sita marunta pentru a obtine o pasta cat mai fina si mai lipsita de impuritati.

Asta e tot! Doar tine cont de faptul ca pasta de macese este doar un produs intermediar, asa ca daca vrei sa prepari gem de macese e e nevoie sa adaugi zahar in proportie de 2:1 (doua parti de macese la o parte de zahar) sau in proportie de 1:1 (parti egale de zahar si macese) pentru dulceata de macese. Poti prepara, de asemenea, si un sos pentru fripturi sau alte mancaruri cu o cantitate mai mica de zahar. Vei fi suprinsa de cat de gustos si de versatil este!
Articolul urmator »
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024
Incepe quiz
Cum este inima ta?
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (10)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024
Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean | Duminică, 26.05.2024

Ne găsești pe