Rețete delicioase
Înapoi la

Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă

Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă

Redactor Raluca Margean

Sosul de gogoșari pentru friptură este o alegere delicioasă, care adaugă o aromă deosebită preparatului tău. Este foarte simplu de gătit, astfel că nu vei avea probleme să-l faci în maxim 40 de minute. Află modul de preparare ale celui mai delicios sos de gogoșari!

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Fierbere
Calorii:
300
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă

Caracteristici

Cea mai simplă și bună rețetă de sos de gogoșari pentru friptură

Pentru a obține cel mai gustos sos de gogoșari pentru friptură trebuie să folosești legume proaspete. Rețeta este foarte simplă, dar rezultatul te va lăsa cu gura căscată! Îl poți servi cu carne la grătar, preparate tradiționale sau pur și simplu ca garnitură. Sosul poate fi păstrat în borcane etanșe pentru a fi folosit și pe parcursul sezonului rece.

Sos de gogoșari
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 kg de gogoșari roșii sau ardei kapia
  • 2-3 cepe mari, tocate mărunt
  • 4-5 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 cană de oțet alb sau oțet de vin alb
  • 1 cană de zahăr
  • 1 cană de ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare:

  1. Spală și curăță gogoșarii de semințe și coajă. Taie-i în fâșii sau bucăți mai mici, în funcție de preferințe.
  2. Într-o cratiță sau tigaie mare, călește ceapa tocată în ulei la foc mediu până devine moale și aurie.
  3. Adaugă gogoșarii tăiați și călește-i timp de aproximativ 10-15 minute, amestecând în mod regulat, până când devin puțin moi.
  4. Adaugă usturoiul zdrobit și gătește încă 1-2 minute, amestecând în mod constant.
  5. Adaugă oțetul și zahărul. Continuă să gătești amestecul, amestecând din când în când, până când sosul se îngroașă și gogoșarii sunt complet moi. Acest pas poate dura aproximativ 20-30 de minute.
  6. Gustă și ajustează preparatul cu sare și piper.
  7. După ce sosul de gogoșari a ajuns la consistența dorită și a obținut un echilibru de arome, îl poți scoate de pe foc.
  8. Lasă sosul să se răcească și să se stabilizeze timp de câteva ore sau peste noapte. Acest lucru va permite aromelor să se amestece și să se intensifice.

Sos de gogoșari cu vin roșu pentru friptură

Poți obține un sos excelent cu foarte puține ingrediente, însă dacă vrei să oferi fripturii tale un gust bogat, folosește această rețetă cu vin roșu.

Friptură de porc cu sos și pahar de vin roșu
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 2-3 gogoșari roșii mari sau ardei kapia
  • 1 ceapă mică, tocată fin
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 conservă mică de roșii cuburi sau roșii proaspete tăiate cuburi
  • 1/2 ceașcă vin roșu
  • 1 lingură oțet balsamic (opțional)
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • Opțional: ardei iute dacă îți place mai condimentat
  • Opțional: ierburi proaspete precum busuioc, oregano sau cimbru

Mod de preparare:

  1. Spală bine gogoșarii și apoi taie-i în felii sau cubulețe. Dacă vrei să iasă un sos mai picant, poți lăsa semințele și membranele albe în gogoșari.
  2. Încălzește uleiul de măsline într-o cratiță sau tigaie la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și usturoiul și gătește-le până devin moi și translucide.
  3. Adaugă gogoșarii tăiați și gătește timp de aproximativ 5-7 minute, amestecând în mod regulat.
  4. Adaugă vinul roșu, lasă să fiarbă timp de câteva minute până când alcoolul se evaporă și sosul se îngroașă puțin.
  5. Adaugă roșiile cuburi, oțetul balsamic, sarea și piperul. Dacă îți place mai condimentat, adaugă ardeiul iute.
  6. Redu focul la minim și lasă sosul să fiarbă timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când gogoșarii sunt moi și sosul s-a îngroșat.
  7. Pentru un plus de prospețime și aromă, presară la final ierburi proaspete precum busuioc, oregano sau cimbru deasupra sosului.
  8. Servește sosul de gogoșari cu friptură sau carne la grătar. Poate fi, de asemenea, utilizat ca garnitură pentru alte preparate.

Sos de gogoșari pentru friptură cu bulion

Acest sos are un gust dulce-acrișor și poate fi servit atât cu carnea de porc, cât și cea de pui. De asemenea, poate fi păstrat în borcane etanșe pentru a fi folosit și peste iarnă. Din cantitățile menționate în această rețetă, poți obține în jur de 800 grame de sos de gogoșari.

Borcan cu sos de gogoșari
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 5 kg de gogoșari
  • 500 gr de oțet
  • 500 gr ulei de floarea-soarelui
  • 700-800 gr de bulion
  • 400-500 gr de zahăr

Mod de preparare:

  1. Spală bine gogoșarii și curăță-i de cotoare și semințe, apoi taie-i în felii subțiri.
  2. Adaugă într-o cratiță uleiul, împreună cu oțetul, bulionul și zahărul. Pune totul la fiert, adaugă sare după gust și când începe să clocotească, adaugă gogoșarii.
  3. Lasă să fiarbă timp de 10 minute, amestecând din când în când.
  4. Când legumele sunt fierte, se scot și se pun într-un castron. 
  5. Sterilizează borcanele și lasă-le să se răcească. Adaugă gogoșarii în borcane și toarnă sosul fierbinte peste gogoșari.
  6. Închide ermetic borcanele, acoperă-le cu o cârpă de bucătărie și lasă-le peste noapte să se răcească.

Așadar, sosul de gogoșari pentru friptură este foarte simplu de gătit. Este un sos versatil, pe care-l poți folosi și pentru pizza, preparate la grătar sau alte mâncăruri.

Citește și: Cinci ponturi prin care să obţii cea mai gustoasă friptură fragedă de porc

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Bzi.ro

Articolul urmator
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Ce să faci ca să nu-ți mai iasă sarmalele tari? Cele mai delicioase sarmale, după rețeta Ginei Bradea
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.