Cum prevenim cancerul prin dieta alimentara?

Cum prevenim cancerul prin dieta alimentara?
Elena Gherasim
De Elena Gherasim
Marţi, 29.03.2011

Cuprins

Cancerul, una dintre cel mai des intalnite boli ale lumii moderne, este diagnosticul de care fiecare dintre noi ajunge sa se teama la un moment dat. Fie ca este vorba de constientizarea mediului nociv in care traim si care ne macina sanatatea zilnic, fie ca rata in continua crestere a frecventei acestei boli ne face sa ne ingrijoram excesiv, preventia cancerului a devenit subiect de top in cercetarea medicala. Una dintre cel mai la indemana metode prin care oricine poate preveni cancerul este alimentatia sanatoasa, completata de activitatea fizica regulata. Afla care sunt alimentele si grupele de alimente cu proprietati anticancerigene si fa o schimbare imediata in regimul alimentar propriu. 
 

Fructe si legume in dieta anti cancer

Datorita continutului bogat de vitamine, minerale si alti nutrienti, consumul frecvent de fructe si legume reduce semnificativ riscul aparitiei oricarui tip de cancer. De aceea, este recomandat ca portiile de fructe si legume consumate zilnic sa fie duble sau triple fata de celelalte grupe de alimente, deoarece acestea scad apetitul pentru alimentele de origine animala, bogate in grasimi nesanatoase, care cresc riscul de cancer. Legumele cu cele mai importante proprietati anticancerigene sunt: varza, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, urzicile, spanacul, usturoiul, rosiile si ardeii, deoarece sunt surse importante de fier si antioxidanti, care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si la eliminarea enzimelor care favorizeaza aparitia celulelor cancerigene.

In ceea ce priveste fructele, este recomandat ca din dieta anti-cancer sa nu lipseasca: strugurii , afinele, citricele, capsunile, mango, merele , caisele si kiwi. Atat in cazul fructelor, cat si in cazul legumelor, specialistii ne recomanda sa le consumam in salate care sa cuprinda macar trei fructe diferite, fara a adauga zaharuri sau siropuri. 

Lactate in alimentatia impotriva cancerului

Lactatele sunt sursa principala de calciu, cel mai important mineral al organismului. Calciul previne osteoporoza, controleaza multiplicarea celulelor epiteliale ale mucoasei colonului, previne iritatiile acestuia , favorizeaza contractia musculara si transmiterea impulsurilor nervoase, fiind un tonic al sistemului nervos. De aceea, prezenta unui nivel optim de calciu in organism este esentiala pentru prevenirea aparitiei cancerului. Si pentru ca acesta este asimilat cel mai bine din alimente, consumul zilnic de iaurt, lapte, branza de vaci sau orice derivat din lapte este una dintre conditiile prime ale dietei anti-cancer

 

Alimente bogate in fibre, aliati in preventia cancerului

Aportul constant de fibre reduce, in primul rand, riscul cancerului de colon, deoarece acestea previn constipatia si imbunatatesc tranzitul intestinal, astfel incat timpul de contact dintre eventualii agenti cancerigeni si peretele intestinal scade. In plus, o dieta bogata in fibre favorizeaza dezvoltarea bacteriilor sanatoase, necesare digestiei si reduce riscul aparitiei cancerului mamar. Este recomandat ca aportul zilnic de fibre sa fie de macar 25 de grame, pe care le poti prelua din alimente precum: cereale integrale, fasole , soia, prune uscate, legume, broccoli, mazare, mere, paine graham. 

Sfatul nostru: Daca vrei sa previi cancerul de colon, mananca zilnic macar un mar, deoarece fibrele pe care le contine in coaja protejeaza mucoasa intestinala si impiedica dezvoltarea bacteriilor nocive, care dezvolta celule canceroase.

Pestele, o alternativa sanatoasa in dieta anti-cancer

Studiile au dovedit ca riscul de cancer este de doua ori mai mare in cazul persoanelor care consuma predominant carne rosie, decat in cazul celor care mananca peste sau carne alba. De aceea, este recomandat sa reduci consumul de carne de porc, vita sau miel si sa pui accentul predominant pe fructele de mare si peste, deoarece sunt bogate in acizi grasi omega 3 si in calciu. Este bine sa eviti carnea rosie, deoarece este bogata in grasimi care ingreuneaza tranzitul intestinal. 

Sfatul nostru: Renuta la prepararea oricarui fel de carne pe gratar, deoarece temperaturile foarte mari insotite de fum favorizeaza dezvoltarea agentilor cancerigeni, care ataca ADN-ul celular.

Alimentele sarace in grasimi

Asa cum am mentionat si mai sus, grasimile sunt principalii factori nocivi, care cresc riscul aparitiei cancerului de colon, indeosebi. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti definitiv la ele, ci sa le consumi pe cele sanatoase, pe care le gasesti in seminte, avocado, nuci, alune, ton, somon, uleiuri de peste, de seminte de in, de masline. Evita grasimile saturate, continute de alimente precum: uleiuri hidrogenate, margarina, carne rosie, fast-food. 

Alimente bogate in antioxidanti 

O dieta bogata in antioxidanti te va ajuta sa previi cancerul, deoarece aceste substante contribuie la mentinerea sanatatii celulelor, protejandu-le membrana, previn efectele radicalilor liberi si imbunatatesc imunitatea. 

dieta anti cancer

In general, antioxidantii se gasesc in fructe, legume si ceaiuri si de aceea dieta anti-cancer se bazeaza in principal pe consumul acestora. Rosiile, conopida, fasolea, morcovii, varza, sfecla rosie, cartofii dulci, ceapa rosie sunt cele mai importante surse de antioxidanti.

Desi alimentatia sanatoasa joaca un rol decisiv in prevenirea cancerului, aceasta nu este suficienta. Trebuie sa tii cont si de primii trei factori de risc care favorizeaza aparitia cancerului: stresul, lipsa odihnei si sedentarismul.
 
Tu cum previi cancerul?
Articolul urmator »
Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Raluca Margean | Miercuri, 29.05.2024
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (16)

Ne găsești pe

top 5 divahair.ro - diete si slabire

  1. Dieta OMAD: ce este și cum te poate ajuta să slăbești (258 vizite)