Pori dilatați: 10 cauze și cum poți scăpa de problemă

Pori dilatați: 10 cauze și cum poți scăpa de problemă

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Tenul nostru se confruntă constant cu transpirația, praful, murdăria, excesul de sebum și depunerile de celule moarte sau de machiaj, așa încât nu este de mirare că neplăcerea de a avea porii dilatați o resimțim majoritatea dintre noi. Deși aceasta nu reprezintă o problemă medicală, felul în care ne arată pielea ne creează disconfort. Din fericire, este destul de ușor să scapi de această neplăcere. Cu siguranță, sfaturile simple de mai jos te vor ajuta.

Ce sunt porii dilatați

Porii sunt, pe scurt, niște găuri foarte mici în care curge sebumul ce o menține moale, suplă și hidratată. 

Pielea are milioane de pori, fiecare conținând un folicul de păr și glande sebacee care produc uleiul numit sebum, mai abundente în porii de pe față, spate, piept și zona inghinală. Toți porii sunt deschiși, permițând pielii să „respire”, sunt o cale de evacuare a transpirației și a toxinelor corpului, asigurând o barieră naturală a pielii împotriva mediului.

Majoritatea porilor nu sunt vizibili cu ochiul liber, dar cei de pe față (în special de pe nas, frunte și obraji) pot fi mai mari decât în alte zone ale corpului. Producția excesivă de sebum și transpirația abundentă duc la înfundarea acestora cu praf, bacterii, celule moarte. În consecință, porii se inflamează și se dilată.

Orice tip de ten, indiferent dacă este gras, normal sau uscat, poate avea pori dilatați, care îi dau un aspect neplăcut, în special dacă sunt înfundați (ceea ce se întâmplă mai ales în cazul adolescenților și adulților predispuși la acnee), deoarece, odată ce sunt expuși la aer, aceștia se oxidează, transformându-se în puncte negre sau albe. Din nefericire, persoanele cu pori dilatați sunt predispuse și la neplăcute erupții cutanate.

Care sunt cauzele porilor dilatați

Există mai multe cauze ale porilor dilatați. Ele includ:

- moștenirea genetică
- nivelurile ridicate ale producției de sebum
- elasticitatea redusă a pielii în jurul porilor
- existența unor foliculi de păr mai groși
- reducerea producției de colagen în piele, cauzată de îmbătrânire
- daunele produse de supraexpunerea la soare
- modificările sau dezechilibrele hormonale (la pubertate sau la menopauză)
- deshidratarea pielii
- curățare ineficientă a pielii (resturi de machiaj)
- stilul de viață nesănătos (fumat, dietă nesănătoasă, oboseală, stres)
- poluarea
- căldura excesivă

Cel mai adesea, genetica stabilește cine va avea pori dilatați și aceasta nu se poate evita.
O altă cauză a porilor dilatați poate fi pielea grasă și insuficient curățată, deoarece excesul de sebum și de murdărie se depune în jurul porilor, făcându-i să pară mai mari.
De asemenea, din cauza deteriorărilor produse de soare și de îmbătrânire, pielea se îngroașă, celulele moarte acumulându-se în pori.
Pe de altă parte, ironia face că, în loc să ascundă imperfecțiunile pielii, machiajul determină, de fapt, dilatarea porilor, mai ales atunci când fața nu este spălată corect, scoțându-i și mai mult în evidență.
Și produsele cosmetice aplicate pe față pot fi un veritabil magnet pentru praf, murdărie și uleiuri, făcând literalmente porii dilatați să... strălucească.
Punctele negre nu pot produce dilatarea porilor, ele sunt un rezultat nedorit al acestora - murdăria se instalează în porii dilatați și, în contact cu aerul, se oxidează, se închide la culoare și devine foarte vizibilă.
Pe măsură ce pielea îmbătrânește, pot apărea porii dilatați: glanda sebacee, activitatea de reînnoire a celulelor și producția de colagen și de elastină scad, provocând apariția porilor dilatați. Un alt aspect al îmbătrânirii este pierderea elasticității pielii și, pe măsură ce pielea devine mai moale, porii se măresc.

Tratamente și remedii pentru porii dilatați

Dacă nu putem evita moștenirea genetică sau îmbătrânirea și nu putem schimba efectiv dimensiunea porilor dilatați, cu un amestec de îngrijire bună la domiciliu și tratamente profesioniste, aspectul pielii poate fi îmbunătățit simțitor, făcându-o mai sănătoasă și mai proaspătă.

Baia de aburi curăță în profunzime porii dilatați

Iată o soluție simplă pentru acasă, cel mai bun mod de a-ți desfunda singură porii.

  1. Începe prin spălarea feței, pentru a elimina toate urmele de machiaj și murdărie. Apoi toarnă apă clocotită într-un bol și apleacă-ți capul deasupra lui, acoperindu-l cu un prosop.
  2. Rămâi în această poziție timp de 5-10 minute, pentru ca aburul să deschidă și să curățe porii, apoi spală-te cu apă rece pe față, pentru a se închide porii.
  3. Usucă-ți fața cu un prosop moale, curat, înainte de a aplica o cremă hidratantă.

Dacă dorești, poți să te răsfeți adăugând în apă uleiuri esențiale sau plante calmante.

Hidratarea pielii împiedică dilatarea porilor

Hidratarea este esențială pentru hrănirea pielii, creând și o barieră între pori și uleiurile nedorite, bacteriile și impuritățile din exterior. Hidratează-ți întotdeauna pielea, chiar dacă este grasă - există hidratante concepute special pentru acest tip de piele. 

Important este să folosești produse hidratante potrivite pentru pielea ta.

Măștile faciale curăță porii

Măștile faciale ajută la extragerea impurităților din pori, făcându-i să pară mai mici. Măștile care se usucă pe piele sunt eficiente la eliminarea punctelor negre și la reducerea aspectului porilor dilatați. Încearcă mai multe tipuri de măști pentru a vedea care ți se potrivește cel mai mult. Foarte bune sunt măștile cu argilă sau cu făină de ovăz.

Exfolierea desfundă porii înfundați

Exfolierea pielii ajută la îndepărtarea impurităților care înfundă porii. Optează pentru un scrub blând și masează ușor, circular, din centrul feței spre părțile laterale. Poți alege dintr-o gamă largă de produse exfoliante, inclusiv astringente, creme și loțiuni. Acestea trebuie să conțină:

  • retinoizi (derivați din vitamina A)
  • alfa-hidroxi acizii (acidul citric, acidul lactic sau cel glicolic)
  • beta-hidroxi acizii (acid salicilic)

Indiferent de metoda aleasă, nu uita că nu trebuie să-ți exfoliezi pielea mai des de două ori pe săptămână! Citește aici de ce este vitală exfolierea pielii.

Tratamentele cu laser, eficiente împotriva porilor dilatați din cauza îmbătrânirii

Tratamentele cu laser neinvazive se fac în cabinetul unui medic dermatolog sau într-un spa medical. Ele funcționează prin regenerarea producției de colagen și pot fi cele mai eficiente pentru porii dilatați cauzați de îmbătrânire sau de razele soarelui. De asemenea, pot fi eficiente și în reducerea cicatricilor acneice.

Bicarbonatul de sodiu micșorează porii dilatați

Pasta din bicarbonat de sodiu ajută la micșorarea aspectului porilor și la combaterea acneei. Aceasta se prepară și se folosește astfel:  
- fă o pastă dintr-o cantitate egală de bicarbonat de sodiu și apă caldă (câte două linguri din fiecare)
- masează ușor pasta pe față, cu mișcări circulare, circa 30 de secunde
- clătește-ți fața cu apă rece.

Fă acest tratament de 3-5 ori pe săptămână, seara, după curățarea pielii. Dacă ai pielea foarte sensibilă, fii precaută, fiindcă bicarbonatul poate irita pielea. 

Masca pe bază de iaurt reduce dimensiunea porilor

Iaurturile naturale conțin acid lactic și probiotice care atunci când sunt aplicate pe piele ajută la eliminarea bacteriilor ce provoacă acneea, reducând totodată dimensiunea porilor. Aplică pe față un strat subțire de iaurt simplu și lasă-l să acționeze 5-10 minute (dacă lași mai mult, poate irita pielea), apoi clătește. Utilizează această mască doar o dată pe săptămână.

Sucul de lămâie, dușmanul porilor înfundați

Lămâia este astringentă, este și un excelent demachiant și tonifiant. Concentrația mare de acid citric ajută la eliminarea pielii moarte, permițând reînnoirea celulelor. Lămâia are capacitatea de a purifica pielea și de a diminua aspectul porilor dilatați.

Sucul de lămâie face imperfecțiunile pielii mai puțin vizibile, dar ai grijă să nu te expui la soare după ce faci un tratament cu acest ingredient, pentru că există riscul să apară iritații.

Iată cum poți folosi sucul de lămâie pe piele:

  1. Înmoaie o mănușă într-un amestec de suc de lămâie și de ananas. Tamponează-ți fața apăsând ferm timp de un minut, apoi clătește cu apă caldă. Aceste sucuri conțin enzime naturale care tonifică și hidratează pielea, purificând-o și fâcând-o mai luminoasă în același timp. Dacă ai pielea sensibilă, utilizează mai întâi un produs hidratant, pentru că sucul de lămâie poate irita pielea.
  2. Amestecă suc de lămâie cu suc de roșii, aplică pe față uniform, cu un disc de bumbac, lasă să acționeze 10 minute, apoi clătește cu apă rece. Acest tratament va reduce imperfecțiunile pielii și producția de sebum și îți va decolora părul facial.
  3. Amestecă două linguri de miere și o lingură de suc de lămâie cu un vârf de cuțit de turmeric (curcuma) și aplică uniform pe față. Clătește cu apă rece, după 10 minute.
  4. Amestecă trei lingurițe de miere cu o linguriță de suc de lămâie, lasă 15 minute pe față, apoi clătește cu apă rece. Mierea conține enzime care purifică și are proprietăți de regenerare a pielii. Fă acest tratament o dată pe săptămână.

Sucul de castraveți combate porii dilatați

Masca de castraveți poate fi înlocuită cu suc de castraveți, astfel:
1. amestecă sucul de castraveți cu puțină sare, apoi aplică pe față și lasă câteva minute, după care clătește cu apă rece
2. zdrobește o jumătate de castravete decojită, adaugă câteva picături de suc de lămâie și o linguriță de apă de trandafiri, aplică amestecul pe față și lasă-l 15-20 de minute, apoi clătește cu apă rece.

Sucul de roșii ține la distanță porii dilatați

Aplică sucul de roșii pe față, lasă-l 20 de minute, apoi clătește cu apă caldă. Fă acest tratament de trei ori pe săptămână pentru a avea o piele sănătoasă, fără pori foarte vizibili. De asemenea, este benefic și pentru reglarea producției de sebum.

Coajă de banană sau de papaya pentru pori dilatați

Freacă-ți fața cu o coajă de banană sau de papaya, care conțin papaină, bromelaină și acizi care ajută la diminuarea imperfecțiunilor pielii. Lasă să acționeze timp de 15 minute, apoi clătește cu apă rece. Pielea va deveni mai curată și mai luminoasă.

Uleiul din semințe de măceș

Deosebit de eficient în combaterea roșeței și a imperfecțiunilor pielii, uleiul din semințe de măceș se aplică pe față în doze mici, timp de 15 minute, în fiecare zi, după care clătirea se face cu apă rece. Dacă faci asta constant, vei ține mereu porii sub control.

Pudra din lemn de santal reduce imperfecțiunile

Poți reduce luciul pielii și dimensiunea porilor folosind pudra din lemn de santal: fă o pastă din pulbere din lemn de santal cu puțină apă, apoi aplic-o pe față. Lasă să acționeze 10-20 de minute, apoi clătește cu apă rece.

Cum poți preveni apariția porilor dilatați

O rutină proactivă de îngrijire a pielii poate reduce semnificativ riscul de apariție a porilor dilatați, înfundați. 

Demachiază-te bine

Regula de aur pentru a avea o piele sănătoasă și fără pori dilatați este „să nu dormi niciodată cu machiajul necurățat!”. Altminteri, acesta împiedică pielea să respire, ceea ce dilată și mai mult porii. Așadar, asigură-te că elimini de pe piele produsele cosmetice în fiecare seară. Curăță-ți pielea folosind un produs de curățare blând, adecvat tipului tău de piele.

Află care sunt cele opt greșeli de evitat pentru o demachiere corectă, de aici.

Spală-ți fața de două ori pe zi

Înainte de a-ți aplica machiajul sau crema hidratantă, spală-ți fața bine. Porii devin mai mari atunci când se înfundă cu murdărie, ulei sau bacterii, care îi fac să se inflameze și să se dilate. Spală-ți fața în mod regulat două ori pe zi - o dată dimineața și o dată seara -, mai ales dacă ai pielea grasă și/sau predispusă la acnee. Utilizează un produs de curățare blând, solubil în apă, fără săpun, pentru a evita înfundarea porilor. Spală-te mai întâi cu apă călduță - pentru a elimina murdăria, excesul de ulei și celulele moarte ale pielii și a ajuta la desfundarea porilor - și, la final, cu apă rece, pentru a închide porii, lăsând pielea revitalizată și radioasă.

Folosește produse cosmetice corespunzătoare

Dermatologii recomandă folosirea produselor de machiaj care nu sunt comedogenice. Prin urmare, când mergi la shopping de cosmetice, pentru a evita porii înfundați, caută unul dintre următorii termeni pe etichetele tuturor produselor cosmetice pe care le aplici pe față:
- noncomedogenic
- fără ulei/oil free
- nu înfundă porii.
Dacă nu vezi unul dintre acești termeni pe eticheta unui produs, nu folosi acel produs.

Protejează-ți fața de soare în fiecare zi

Pentru a-ți proteja pielea de efectul devastator al soarelui, aplică protecție solară în fiecare zi, chiar și atunci când plouă sau sunt nori pe cer. De fiecare dată când razele soarelui ne ating pielea, îi pot produce deteriorări, care se acumulează în timp. Cu cât soarele dăunează mai mult, cu atât pielea are o fermitate mai mică, iar când începe să-și piardă fermitatea porii sunt mai vizibili. 

Aplicarea zilnică a unei creme de protecție solară cu spectru larg, rezistentă la apă, cu un SPF 30 sau mai mare, ajută la prevenirea deteriorărilor provocate de soare.

Exfoliază-ți pielea săptămânal

Exfolierea frecventă a pielii duce la micșorarea porilor, dar poate avea ca efect și uscarea pielii. De aceea, aplică un produs hidratant imediat după exfoliere, pentru a-ți menține pielea sănătoasă, suplă și bine hidratată.

Sfaturi pentru o rutină corectă de îngrijire a pielii

Frecarea apăsată a feței atunci când o speli nu o va face mai curată, dar îți poate irita pielea, ceea ce va face porii să pară mai mari. La fel, stoarcerea sau râcâirea porilor, care îți pot lăsa și urme pe față. Din aceste motive, trebuie să fii foarte blândă cu pielea ta. Ține cont de sfaturile următoare:

- înainte de a începe îngrijirea feței, asigură-te că ai mâinile curate și uscate și că ai la îndemână tot ceea ce îți trebuie
- atingerea feței cât mai puțin este cea mai bună modalitate de a evita dilatarea porilor. Pielea mâinilor este uleioasă natural și poate să înfunde porii și să determine producerea a și mai mult sebum
- amintește-ți întotdeauna să nu-ți agresezi pielea; orice astfel de acțiune o va irita, provocând chiar cicatrici
- bea multă apă și mănâncă sănătos
- asigură-te că produsele pe care le utilizezi nu au termenul de valabilitate depășit
- fă tot posibilul să utilizezi remedii naturale
- nu aștepta până în ultima clipă pentru a te trata
- la nevoie, apelează la tratamente efectuate de profesioniști
- ca opțiune finală, ia în considerare tratamentele medicale și chirurgia.

Avertismente

• Nu-ți expune fața la aburi prea des! Aceasta ar duce la uscarea pielii sau chiar la arderea ei.
• Nu încerca toate remediile simultan. Înceară unul și, doar dacă acela nu funcționează treci la altul.
• Orice abuz îți va agrava starea pielii.
• Dacă oricare dintre metode îți provoacă disconfort sau durere, încetează s-o utilizezi, corpul tău îți spune să te oprești.

Datorită sfaturilor prezentate aici, vei putea în sfârșit să diminuezi efectul neplăcut al porilor dilatați și să eviți riscul agravării viitoare. Trebuie doar să adopți o rutină de îngrijire care să-ți întrețină bine pielea și să facă porii dilatați să devină mai discreți. Urmează aceste recomandări, dar nu exagera niciodată. Răsfață-ți pielea și, cu vârsta, îți va fi foarte recunoscătoare!

Surse foto: istock

Articolul urmator
Dieta pentru acnee: ce să mănânci pentru a scăpa de coșuri
Dieta pentru acnee: ce să mănânci pentru a scăpa de coșuri
Ce problema de personalitate ai?
Incepe quiz
Ce problema de personalitate ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.