10 motive pentru care nu te bucuri de un somn de calitate

10 motive pentru care nu te bucuri de un somn de calitate

Redactor Andreea Baluteanu

Sunt nenumărate motivele pentru care nu adormi. Poate că se apropie Luna plină, poate că ai vizionat un episod palpitant din serialul preferat sau pur și simplu corpul tău nu are chef de somn. Dar, pe lângă aceste explicații personale, există și câteva cauze ale somnului defectuos identificate de oamenii de știință.

Descoperă mai jos care sunt principalele motive pentru care odihna ta nu are nimic în comun cu aceea a unui prunc. Vezi ce greșeli poți comite, care interferează cu calitatea somnului tău!

De ce nu mai dormi bine? 10 răspunsuri plauzibile

În majoritatea cazurilor, vei vedea că diminețile în care te simți obosită, deși ți se pare că ai dormit suficient, pot fi explicate prin prisma situațiilor de mai jos. Află care sunt principalele motive pentru care nu te bucuri de un somn de calitate.

femeie care doarme cu perna in cap, femeie obosita in pat

Mergi la culcare la ore diferite. Oamenii care dorm bine urmează cu cât de multă strictețe pot un program de somn. Dacă pe invitația către Moș Ene nu e niciodată trecută o oră anume, să nu te aștepți ca organismul tău să trateze cu conștiinciozitate încercarea ta de a adormi. Un program de somn haotic echivalează aproape întotdeauna cu o odihnă de calitate inferioară.

Mănânci înainte de somn. De preferință, ultima masă, fie ea gustarea de seară sau cina, ar trebui luată cu circa 4 ore înainte de a merge la culcare. Dacă obișnuiești să ronțăi înainte de somn nu te vei odihni prea bine, trezindu-te pe parcursul nopții pentru a merge la toaletă sau suferind de balonare ori arsuri stomacale.

Consumi alcool înainte de somn. Da, paharul acela de vin de la cină e inofensiv atât timp cât îl despart cele 4 ore de momentul când cauți compania patului. Poți bea apă sau ceai de lavandă ori de mușețel înainte de culcare, dar nu alcool. Și paharul de lapte cald îndulcit cu miere, remediul bunicii tale pentru insomnii, este o alegere minunată.

Te rod grijile. Anxietatea și stresul sunt cei mai mari inamici ai somnului. Dacă, te îndată ce închizi ochii, nu vezi decât imagini cu sarcinile de la muncă de a doua zi sau cu problemele care te tulbură, somnul va fi, în cel mai bun caz, tensionat. Ca să te eliberezi de presiune, scrie tot ceea ce te frământă într-un jurnal, purificând astfel mintea de sursele de stres, sau citește o carte care să te ajute să te relaxezi evadând într-o altă lume.

Ai făcut prea mult sport. Mișcarea e cheia pentru un somn liniștit, dar nu atunci când e desfășurată înainte de culcare. Mai ales aerobicul sau cardio, care intensifică ritmul cardiac, pot să îți strice odihna. Lasă aceste activități intense pentru dimineață.

Consumi cafeină înainte de culcare. Cafeaua sau ceaiul negru sunt băuturile dimineții sau ale după-amiezii, nu au ce căuta alături de tine seara. Cât despre băuturile energizante, nici nu ar trebui să apelezi vreodată la ele.

femeie obosita in pat care se uita disperat la ceas

Instagramul e prietenul tău. Lumina albastră emisă de device-urile electronice îți va perturba somnul. Chiar dacă îți spui că un pic de TikTok înainte de culcare nu are ce rău să îți facă, te înșeli și o vei simți cât de curând pe propria piele. La polul opus, o baie relaxantă sau câteva pagini din cartea ta preferată sunt adevărate somnifere naturale.

Ești expusă la lumină artificială. Ritmul circadian, cel care dictează orarul după care funcționează organismul nostru, este tulburat de stilul de viață actual. Cine se mai trezește la răsăritul soarelui și se retrage pentru somn la apus? Cu toate acestea, poți minimiza cantitatea de lumină artificială la care ești expusă măcar cu câteva ore înainte culcare. Câteva lămpi cu lumină caldă te vor îmbia la somn.

E prea cald sau prea frig în cameră. În ambele cazuri îți va fi greu să adormi sau te vei trezi noaptea transpirând sau dârdâind de frig. Soluția? Amplasează un termostat în cameră și identifică temperatura cea mai potrivită pentru tine, apoi seteaz-o. Nu uita că e de preferat să te acoperi cu o pătură sau cu o pilotă și să te îmbraci în haine lejere, care lasă pielea să respire.

Suferi de apnee în somn. Sindromul de apnee în somn reprezintă oprirea repetată a respirației în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde și un minut sau chiar mai mult. E evident că această afecțiune echivalează cu un somn tulburat și neliniștit.

Vitoral Nocturn, pentru un somn mai bun!

Deși ți se pare că dormi suficient, te trezești mereu obosită, iar patul te atrage precum un magnet? La o viață de durată medie, dormim circa 25 de ani, ceea ce înseamnă că trebuie să faci tot posibilul pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

vitoral nocturn Soluția este Vitoral Nocturn, suplimentul natural pe bază de extracte de floarea pasiunii, recunoscute pentru proprietățile de îmbunătățire a calității somnului, cărora li se adaugă melatonina și roinița. Nu numai că produsul te pregătește pentru un somn odihnitor, dar reduce și tulburările acestuia, astfel că te vei trezi energizată, cu chef de viață. Este recomandată administrarea unui puf din produs cu circa 30 de minute înainte de a merge la culcare. Suplimentul naturist poate fi achiziționat de pe vitoral.ro.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie
Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.