12 moduri prin care să funcționezi mai bine atunci când ești stresată

12 moduri prin care să funcționezi mai bine atunci când ești stresată

Redactor Andreea Baluteanu

Stresul a devenit un tovarăș constant al vieții noastre, dar nu unul de cursă lungă. În primele etape ale expunerii la tensiune și presiune frecvente, reușești să te dezbari rapid de efectele negative, ceea ce te poate determina să crezi că nimic nu e atât de grav pe cum pare.

Dar atunci când ești zilnic stresată, vei vedea că abilitatea de a face față acestor stări se diminuează în ritm alarmant. Iritabilitatea, gândurile obsesive, incapacitatea de a ne detașa de unele emoții, frustrarea și înclinația spre anxietate și depresie pot deveni pregnante.

Ceea ce înseamnă că trebuie să acționezi acum. Te simți stresată? Nu spune „va trece”, ci caută să stăpânești aceste sentimente în chip productiv. Iată mai jos metodele recomandate de specialiștii de la Psychology Today!

Cum să fii în armonie cu tine chiar și atunci când ești stresată

Chiar dacă atunci când stresul te cuprinde poți ajunge la concluzia că este imposibil să te eliberezi de sub dominația sa, există modalități prin care poți funcționa. Metodele de mai jos sunt recomandate de psihologi, dar sfatul nostru este să nu le aplici orbește, presându-te să dai randament. Fii blândă cu tine, observă ce ți se potrivește și ce nu și nu te aștepta să te destresezi colorând doar pentru că toată lumea o face.

femeie foarte stresata la birou cu maini de barbati care ii aduc telefoane si ii arata cat e ceasul

Iată ce poate totuși să funcționeze!

Ascultă un podcast sau o melodie care te alină. Podcasturile au început să fie „la modă” și la noi, așa că vei regăsi multe personalități autohtone care lansează filmulețe sau înregistrări cu gândurile lor cele mai intime sau cu povețe de viață. De asemenea, muzica ta preferată (atât timp cât nu e depresivă sau tristă) îți poate îmbunătăți radical dispoziția.

Citește câteva pagini dintr-o carte sau dintr-o revistă. Important este să fie ceva ce te interesează sau te pasionează și te va ajuta astfel să te detașezi de la situația stresantă. Nu da însă scroll obsesiv pe Instagram sau pe Facebook pentru că poți ajunge să te stresezi și mai tare.

Fă o baie caldă. Dacă ești acasă, o baie caldă, cu lumânări și spumă, în care să te concentrezi pe relaxare și pe îngrijirea propriului corp, poate alunga stresul.

Colorează/desenează/pictează. Se știe că arta puterea de a te liniști, dar important este să nu o transformi într-o corvoadă suplimentară. Nu te aștepta să excelezi, pur și simplu descătușează-te schițând ceva sau colorând o carte cu mandale antistres.

Ieși afară. Chiar și câteva minute petrecute în natură te pot ajuta să te relaxezi.

Fă sport. Mișcarea e un războinic tenace, care poate spulbera stresul, atât timp cât faci ceva ce îți place. Nu te obliga să alergi dacă detești această activitate, ideea este să te dedici unei forme de exerciții care îți aduce plăcere. Yoga, mersul pe jos sau pe bicicletă sunt astfel de idei.

Muncește în grădină. Să stai afară, în soare, și să privești cum crește ceva plantat de mâna ta e o experiență extraordinară. Dacă nu ai grădină, te poți bucura de acest miracol pe propriul balcon.

Sună pe cineva care te binedispune. Vorbește cu un prieten sau cu o rudă care îți aduc zâmbetul pe buze și te ajută să uiți de stres.

Mănâncă ceva bun. Da, câteva bucățele de ciocolată îți pot alina sufletul. Fără regrete, însă: e o mică plăcere și trebuie tratată ca atare.

Fă un mic act de bunătate. Fă-i o surpriză colegei despre care știi că trece printr-o perioadă grea sau cumpără o cafea persoanei care cerșește la colț de stradă. Să te concentrezi pe problemele altora e o metodă extraordinară de a uita de ale tale.

Fă curat pe birou. Ești extrem de stresată și simți că nu mai funcționezi? Dă laptopul la o parte și fă curat pe birou. Axându-te pe o activitate fizică, îți vei elibera mintea.

Scrie într-un jurnal ceea ce simți. Să-ți notezi stările e practic o formă de purificare. Nu trebuie să analizezi sau să îți alegi cu atenție cuvintele; pur și simplu scoate din tine tot ce te chinuie.

Consumă fier. Fierul se numără printre cei mai importanți nutrienți și deoarece crește rezistența organismului la stres.

vitoral ferrum capsule

Vitoral Ferrum capsule gelatinoase moi îți poate asigura echilibrul la care nu mai îndrăzneai să visezi. Suplimentul este dozat sub formă de capsule gelatinoase moi, conținând o combinație de sulfat fier monohidrat (14 mg Fe) și un complex de vitamine și minerale: Vitamina C (24 mg Vit.C); Vitamina B6 (5 mg Vit.B6); Vitamina B9 (400 μg Vit.B9); Vitamina B12 (10 μg Vit.B12); oxid de zinc (12 mg Zn); sulfat de cupru (1mg Cu). Cu o bună toleranță digestivă și o biodisponibilitate superioară față de alte comprimate, produsul susține imunitatea, reduce oboseala și extenuarea și îmbunătățește metabolismul și transportul oxigenului în corp. Vitoral Ferrum capsule gelatinoase moi este disponibil la Vavian Pharma.

 

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Cat de stresata esti?
Incepe quiz
Cat de stresata esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.