4 investiții în sănătatea dentară care merită făcute

4 investiții în sănătatea dentară care merită făcute
Andreea Constantin
Marţi, 20.02.2024

Sănătatea ta dentară o poate influența pe cea a întregului organism și, din păcate, factorii care o pot afecta sunt numeroși și diverși. Pentru a avea o dantură sănătoasă și frumoasă, trebuie să fii pregătit să investești în îngrijirea acesteia, în prevenirea problemelor dentare și, dacă este cazul, tratarea rapidă și corectă a acestora.

Mai jos vei descoperi câteva investiții pe care merită să le faci dacă ții la sănătatea ta orală. 

1. Vizitele regulate la stomatolog

Vizitele regulate la stomatolog sunt esențiale pentru menținerea unei sănătăți orale optime și pentru prevenirea apariției unor afecțiuni dentare grave. În cadrul acestor vizite, medicul stomatolog poate detecta cariile într-un stadiu incipient sau poate identifica semnele timpurii ale unei boli precum parodontoza. 

Controlul stomatologic regulat permite și monitorizarea evoluției sănătății orale a pacientului. Astfel, medicul poate face recomandări personalizate pentru o igienă orală corespunzătoare și poate interveni în timp util pentru rezolvarea oricăror probleme. De exemplu, dacă medicul observă semne ale unei afecțiuni gingivale, poate recomanda un tratament adecvat înainte ca problema să se agraveze.

Este recomandat ca aceste vizite să aibă loc cel puțin o dată la șase luni, sau mai des, în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient.

2. Igienizarea dentară profesională

Igienizarea dentară profesională este un aspect esențial al îngrijirii orale și oferă numeroase beneficii. Printre altele, permite îndepărtarea eficientă a plăcii bacteriene și a tartrului, doi factori principali care contribuie la dezvoltarea cariilor și a altor afecțiuni orale. În timp ce periajul și folosirea aței dentare la domiciliu pot preveni sau reduce acumularea de placă bacteriană, acestea nu pot elimina tartrul.

Cât de des ar trebui să se facă o igienizare dentară profesională depinde de starea generală a sănătății dentare a fiecărei persoane.

3. Implantul dentar

Implantul dentar reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă și o altă investiție ce merită făcută dacă ți-ai pierdut unul sau mai mulți dinți ori ai dinți ce nu mai pot fi salvați.

Acesta este un dispozitiv cu o formă asemănătoare cu cea a unui șurub care se introduce în osul maxilarului, preluând astfel funcția rădăcinii unui dinte natural. Scopul principal al implantului dentar este de a restaura funcționalitatea și estetica dentară, permițând pacienților să mănânce, să vorbească și să zâmbească în mod normal.

Implantul dentar joacă un rol crucial în menținerea sănătății dentare, prevenind diversele complicații ce se pot dezvolta pe fondul lipsei dinților. Prețul unui implant dentar tinde să fie mai ridicat decât al altor tipuri de proceduri de restaurare dentară, dar este unul pe deplin justificat.

4. Aparatul dentar

Purtarea unui aparat dentar poate fi necesară pentru a corecta probleme ce țin de poziția și alinierea dinților, de la dinții înghesuiți sau strâmbi până la mușcătura incorectă. Aparatele dentare pot preveni problemele de sănătate orală pe termen lung, cum ar fi cariile, bolile parodontale și eroziunea danturii. În plus, pot îmbunătăți masticația și vorbirea, precum și estetica zâmbetului.

Ele reprezintă o investiție valoroasă în sănătatea orală și poate avea un impact pozitiv asupra calității vieții unei persoane. Dacă ți s-a recomandat deci să porți un aparat dentar, nu mai ezita! Există diferite tipuri de astfel de dispozitive, de la cele clasice, metalice, la cele invizibile, astfel că nu vei întâmpina dificultăți în a-l găsi pe cel potrivit pentru tine.

Vizitele regulate la stomatolog, igienizarea dentară profesională, implanturile dentare și aparatele dentare sunt doar câteva dintre investițiile care merită făcute pentru a avea un zâmbet nu doar frumos, ci și sănătos. Un medic stomatolog îți poate spune însă cu exactitate ce proceduri sau tratamente dentare ar trebui să iei în calcul și de ce. Ține cont de recomandările acestuia și te vei bucura cu siguranță de efectele investițiilor făcute în sănătatea ta dentară. 

Vezi si
6 ceaiuri care te ajută să respiri mai bine
6 ceaiuri care te ajută să respiri mai bine
Raluca Margean | Marţi, 20.02.2024

Surse articol: „Braces”, WebMD, 22 Mar. 2023, www.webmd.com/oral-health/braces-and-retainers. Accessed 16 Jan. 2024.
„How Dental Cleanings Work”, Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/treatments/11187-dental-check-up. Accessed 16 Jan. 2024.
„Oral Health: A Window to Your Overall Health”, Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-20047475. Accessed 16 Jan. 2024.
„The Importance of Regular Dental Visits”, Oral Health Foundation, Aug. 2023, www.dentalhealth.org/blog/the-importance-of-regular-dental-visits. Accessed 16 Jan. 2024.
Yetman, Daniel. „What Are the Benefits and Drawbacks of Dental Implants?”, Healthline, Dec. 2022, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/benefits-of-dental-implants. Accessed 16 Jan. 2024.

Articolul urmator »
6 ceaiuri pentru memorie care au grijă de creierul tău
6 ceaiuri pentru memorie care au grijă de creierul tău
Raluca Margean | Duminică, 11.08.2024
Incepe quiz
Merită să lupți pentru relație?
Merită să lupți pentru relație?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe