4 obiceiuri care te ajută să ai un sistem imunitar mai bun, conform experților

4 obiceiuri care te ajută să ai un sistem imunitar mai bun, conform experților

Redactor Andreea Baluteanu

În perioada actuală, să îți construiești un sistem imunitar competent pare să fie principalul deziderat al oricărei persoane. Un zid impenetrabil în fața bolilor, imunitatea nu se clădește însă peste noapte, oricât de tare ne-ar plăcea să gândim astfel. Ca orice altă realizare notabilă în viață, apărarea eficientă în fața atacului virusurilor și a bacteriilor, dar și a inflamației necesită timp, eforturi și dedicație.

Iată care sunt, în viziunea specialiștilor, cele mai bune modalități de a întări sistemul imunitar. Nu există un cocktail magic de vitamine care să te blindeze într-o secundă, nici reprize de sport care să îți asigure rezistență pe viață, nici nopți armonioase de somn care să te întărească: echilibrul e cheia și iată cum îl obții!

Imunitatea, motorul de cursă lungă al organismului: cum o susții

Dacă vrei o imunitate de top, care să îți asigure rezistența naturală în fața bolilor, nu te încrede în soluții minune. O abordare holistică, pe care să te bazezi în fiecare zi, este o modalitate mult mai bună de a susține unul dintre cele mai importante sisteme ale corpului.

femeie cu masca acoperita de flori care pozeaza langa un copac inflorit primavara

Află care sunt obiceiurile recomandate de către experți în rândurile de mai jos!

Dormi bine! Noaptea, organismul se reface după toate activitățile din timpul zilei și este practic răgazul când corpul se repară și se revitalizează. Însă nu doar un somn odihnitor va face minuni pentru imunitatea ta, ci o rutină consecventă de 7-9 ore de repaus menținută pe termen lung. Sportul depus în timpul zilei, relaxarea de dinainte de culcare și menținerea unei temperaturi scăzute în cameră sunt măsuri care asigură un somn pro-imunitate.

Fă sport în mod inteligent! Se știe că mișcarea fizică este sănătoasă, dar ce tip ar trebui să prioritizezi? Experții indică faptul că exercițiile zilnice întăresc imunitatea, argumentând că oamenii care fac sport au mai multe celule T decât persoanele cu un stil de viață sedentar și se îmbolnăvesc mai rar. Însă, pe de altă parte, activitatea intensă poate să compromită imunitatea, corpul fiind obligat să se refacă în loc să se protejeze.

Ce poți face? Țintește 20-30 de minute de mișcare zilnică moderată în locul sesiunilor extenuante. Aleargă, plimbă-te, fă yoga, alternează tipurile de exerciții pentru a nu cădea în rutină și a-ți menține interesul. De folos poate să fie și să îți setezi o alarmă la fiecare oră care să îți amintească să te ridici și să faci câțiva pași sau exerciții de stretching.

Stai la soare. Stilul de viață actual nu e deloc benefic ritmului nostru circadian, ceea ce poate afecta și imunitatea. Simplul fapt de a te relaxa afară, în lumina soarelui, în fiecare dimineață, pentru circa 10 minute, îți întărește imunitatea. Nici nu e nevoie să îmbraci costumul de baie; expune-ți fața și mâinile și ai asigurată producția de vitamina D pro-imunitate. Mai mult, dacă bifezi orele de dimineață, când radiațiile nu sunt periculoase, nu trebuie să îți faci griji pentru riscul de cancer de piele sau de apariție a ridurilor.

Dacă te îngrijorează însă aceste probleme, aplică cremă cu SPF. Corpul tot va produce vitamina D, iar dacă prezinți totuși deficite, poți apela la un supliment. Important este să petreci timp afară, esențial pentru ritmul tău circadian.

Redu stresul! Atunci când suntem stresate, organismul eliberează cortizol, un hormon despre care experții consideră că va compromite imunitatea. Mai mult, răspunsul luptă sau fugi, reacția primitivă generată în corp de situațiile tensionate, concentrează toată forța noastră spre factorul pe care îl consideră periculos în acel moment (sursa ta de stres) și reduce orice altă preocupare, cum ar fi apărarea în fața intrușilor. Dar cum poți minimiza practic stresul? Concentrează-te pe prezent, concepe o listă a recunoștinței, fă yoga, meditează sau discută cu o persoană apropiată căreia să i te confesezi.

vitoral b-12

Și vitaminele susțin reacția în fața stresului! De un real ajutor este vitamina B12, ce susține activitatea cerebrală. Ca să te asiguri că organismul tău încercat primește rezerve suficiente, apelează la Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți, un supliment alimentar cu gust de cireșe și xilitol, sub formă de spray destinat administrării orale. Susții astfel metabolismul energetic normal, întărești sistemul nervos și fortifici imunitatea, dar și producția de celule roșii. E practic un stimul pentru apărarea organismului tău. Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți este disponibil la Vavian Pharma.

 

Alături de consumul de legume și de fructe, cele 4 obiceiuri de mai sus îți vor întări imunitatea, susținând de asemenea sănătatea fizică și psihică. Nu te aștepta la rezultate wow pe termen scurt, ci la eficiență imbatabilă pe termen lung.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts
De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts
Care e cel mai bun loc de agatat pentru tine?
Incepe quiz
Care e cel mai bun loc de agatat pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.