5 boli pe care le faci de la lipsa de vitamina D

5 boli pe care le faci de la lipsa de vitamina D

Redactor Andreea Baluteanu

Afectând o mare parte din populația globului, deficiența de vitamina D caracterizează cu precădere adulții care locuiesc în climate reci. Acest fapt este foarte ușor explicabil prin faptul că vitamina D e sintetizată de organism în urma expunerii la soare: atunci când astrul zilei e ascuns între nori sau în condițiile în care blocăm de nevoie accesul său prin purtarea factorului de protecție solară, e de la sine înțeles că ajungem în timp să dăm chix atunci când e vorba despre rezervele de vitamina D.

Nutrimentul e foarte important, contribuind la mușchi și oase sănătoase, la un sistem nervos funcțional, la echilibrarea presiunii sângelui și la o stare psihică echilibrată, în general. Află mai jos care sunt cele mai mari riscuri asociate cu deficiența de vitamina D: 5 boli pe care le poți dezvolta din această cauză.

Simptomele lipsei de vitamina D

Mai ales atunci când trăiești în zona temperată, iar iernile sunt lungi și reci, trebuie neapărat să îți monitorizezi atent nivelurile de vitamina D. Dat fiind faptul că principala sursă a acesteia e soarele, zilele în care astrul nu ne onorează cu prezența sa se pot dovedi de-a dreptul dramatice pentru starea noastră de bine generală.

Vitamina D poate fi preluată și din surse alimentare, dar prezența ei e în general sporadică. O regăsești în lactate fortificate, în gălbenuș, ficat de vită și pește gras (cel mai bun exemplu este somonul), precum și în ton la conservă. Ce constați la prima vedere din această enumerare? Că persoanele care au o dietă vegetariană sunt practic lipsite complet de ajutorul naturii în sintetizarea vitaminei D, cel puțin pe timp de iarnă.

Dacă suspectezi că te afli într-o situație de pericol, verifică dacă prezinți următoarele semne, ce indică o deficiență de vitamina D:

  • dureri de oase;
  • slăbiciune musculară;
  • tensiune crescută;
  • depresie.

Desigur, aceste semne pot fi comune multor boli, dar, dacă știi că alimentaţia ta nu conține suficiente surse de vitamina D și că nici nu ai posibilitatea de a bifa cel puțin 15 minute de expunere la soare, de 3 ori pe săptămână, poți considera că ești în pericol.

5 boli cauzate de lipsa de vitamina D

E adevărat că poți trăi cu o deficiență moderată de vitamina D, fără să te îmbolnăveşti, dar așteaptă-te la repercusiuni importante în ceea ce privește sănătatea mușchilor, a oaselor sau a creierului. De asemenea, ține cont de faptul că vitamina D facilitează și absorbția calciului, deci ai putea avea probleme și din acest punct de vedere.

Iată care sunt cele mai comune afecțiuni pe care le poți dezvolta!

Demența

Un studiu publicat în revista Neurology în 2014 observa faptul că adulții cu deficiențe de vitamina D aveau riscuri mult mai mari de a dezvolta forme ale demenței, în principal Alzheimer.

Iar numerele sunt edificatoare: subiecții studiului care aveau deficiențe de vitamina D prezentau un risc cu 53% mai mare de a suferi de forme ale demenței, iar cei cu lipsuri severe cu chiar 125% mai mari! Implicând mai mult de 1.600 de oameni cu vârste de peste 65 de ani, care erau sănătoși la începutul studiului, cercetarea ne-a convins cu credibilitatea datelor sale.

E adevărat că oamenii de știință nu consideră că între lipsa de vitamina D și demență e o legătură de tip cauză-efect. Conform lor, mai degrabă vitamina are rol de protecție, susținând funcționarea sănătoasă a sistemului nervos. Totuși riscul e foarte ridicat.

Schizofrenia

O afecțiune severă a creierului, schizofrenia se instalează în general între 16 și 30 de ani, iar ceea ce o face și mai serioasă este faptul că nu există un tratament pentru ea. Un raport care a analizat rezultatele mai multor studii, publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, nota o legătură între nivelurile de vitamina D și schizofrenie.

Cel mai interesant fapt este legat de copiii care se mută în climate reci și care prezintă un risc mult mai mare de a deveni schizofrenici, comparativ cu părinții lor. Producția mai scăzută de vitamina D, una dintre consecințele acestei alegeri, i-a determinat pe oamenii de știință să coreleze cele două fenomene.

Boli cardiace

Un alt raport aduna concluziile mai multor studii, ajungând la concluzia că lipsa de vitamina D poate accelera dezvoltarea bolilor de inimă, a arterosclerozei, a hipertensiunii și a accidentului vascular cerebral.

De asemenea, tot conform lor, deficiența vitaminei produse de soare avea legătură și cu apariția diabetului.

Osteoporoza și osteopenia. Deși lipsa de calciu e cea care afectează în primă fază oasele, ține cont de faptul că vitamina D este necesară pentru o bună absorbție a calciului, de unde rezidă legătura dintre aceasta și osteoporoza.

Trebuie luat în calcul și faptul că osteoporoza și osteopenia (primele faze ale afecțiunii) se produc în timp, prin pierderea densității osoase și prin imposibilitatea organismului de a crea masă osoasă care să compenseze aceste eroziuni. Sunt studii care au demonstrat că vitamina D poate să încetinească diminuarea densității osoase; pe cale de consecință, deficiența ei poate accelera acest proces.

Infertilitate și probleme de concepție

Una dintre cele mai problematice consecințe ale lipsei de Vitamina D este legată de dificultatea de a rămâne însărcinată sau de a putea duce o sarcină până la termen. Conform unui studiu desfășurat în 2017, la care au participat 132 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani, lipsa acestei vitamine putea atrage după sine și greutatea sau chiar imposibilitatea de a rămâne însărcinată.

De asemenea, deficiența de vitamina D poate fi responsabilă și de durerile premenstruale.

  Spray-ul Vitoral D pentru adulți este soluția în cazul în care nu întrunești nivelurile necesare de vitamina D. Cu gust de mentă și xylitol Colecalciferol, acest produs conține o combinație de vitamina D3 și vitamina K2 ce contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și a dinților, dar și la o mai bună absorbție a calciului. Produsul este disponibil pe Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.