5 lucruri pe care să nu le faci niciodată urechilor tale

5 lucruri pe care să nu le faci niciodată urechilor tale

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Cel mai adesea neglijate atunci când vine vorba de sănătate și igienă, urechile sunt mai importante decât cred majoritatea oamenilor. Pe deasupra, o mare parte din informațiile care circulă – mai ales pe Internet – despre îngrijirea lor, menținerea acuității auditive și a unei cantități de ceară optime sunt greșite.

Femeie cu durere de urechi

Da, ai înțeles bine: există o șansă extrem de mare ca tot ce știi tu despre curățatul urechilor, prevenirea pierderii auzului sau dacă este indicat sau nu să ne facem singure piercing-uri să fie foarte departe de adevăr.

În mod normal, urechile sunt o parte a corpului nostru care funcționează fără probleme, fără să ne solicite în vreun fel. Începem să le băgăm în seamă și să fim conștiente de existența lor mai degrabă în momentele în care ne pun în dificultate. Dar asta nu este, câtuși de puțin, o scuză pentru neglijarea acestora sau, mai rău, pentru stârnirea unor afecțiuni la nivelul acestora. Dimpotrivă. Tocmai de aceea, vom lista în cele ce urmează cele 5 lucruri pe care, sub nicio formă, nu trebuie să le facem vreodată urechilor noastre.

1. Nu mai folosi bețișoare de urechi

Niciun doctor nu îți va recomanda folosirea bețișoarelor cu bumbac pentru a-ți curăța urechile. Dimpotrivă. Utilizarea acestora se face, de cele mai multe ori, în mod greșit, oamenii mai degrabă împingând ceara tot mai adânc în canalul auditive, în loc să o îmdepărteze. Pe deasupra, ceara nu este inamicul nostru, așa cum am fost obișnuiți să credem. Produsă în mod natural de glandele aflate în interiorul urechii, ea are rol de apărare a ogranismului și a organului în cauză, ajutându-l să funcționeze corect.

O folosire greșită a bețișoarelor de bumbac duce la probleme variate în interiorul canalului auditiv: îndepărtează ceara, stârnesc iritații și mâncărimi și slăbesc auzul, prin împingerea dopului de ceară existent mai adânc, în loc să-l curețe. Asta nu duce decât la afectarea auzului și a echilibrului, deteriorând calitatea vieții de zi cu zi a persoanei în cauză. Există cazuri de oameni care necesită chiar intervenția medicului pentru a rezolva această problemă, printr-un proces de irigare a urechii. Pe deasupra, au existat și cazuri de perforare a timpanului din cauza unei inserții greșite și mult prea violente a bețișoarelor igienice de bumbac.

2. Nu mai asculta muzică tare în căști

Femeie care asculta muzica in casti

Dacă ți s-a tot zis, mai ales în copilărie și adolescență, să nu mai dai volumul la maximum atunci când asculți muzică în căști, află că nu era doar o reacție bătrânească și exagerată, așa cum probabil credeai la momentul respectiv.

Surzenia apare atunci când firicelele de păr (cilii) din ureche care transformă undele sonore în semnale electrice se deterioriează sau chiar mor. Dacă depășim pragul admis de 89 de decibel iar expunerea la volum ridicat este prelungită, riscăm să ne slăbim sau chiar să ne pierdem de tot auzul. Astfel, oamenii de știință trag un semnal de alarmă și sfătuiesc oamenii ca, indiferent de situație, să respecte regula 60:60. Ce înseamnă asta? Nimeni nu trebuie să dea muzica mai tare de pragul de 60% din capacitatea maximă a aparatului la care ascultă și, de asemenea, să nu asculte la acel volum mai mult de 60 de minute pe zi. Astfel, ne dăm seama clar că pierderea auzului poate surveni din 2 surse: ascultatul la volum tare, precum și ascultatul muzicii pe o perioadă mare de timp.

Cum îți dai seama că e prea tare, fără să măsori? Simplu: dacă persoana de lângă tine aude ce asculți în căști, ai depășit volumul indicat.

3. Nu refuza să folosești dopuri de ureche în medii zgomotoase

Da, știm. Concertul pe care ai așteptat un an de zile să îl vezi nu are același efect dacă te duci cu dopuri în urechi. Dar dacă faci asta o să îți mulțumești pentru tot restul vieții. Cei mai mari artiști ai lumii, chiar și cei mai aprigi și încrâncenați rockeri, au rezerve considerabile de dopuri de urechi pentru asemenea situații. De aceea, în marea majoritate a țărilor, există legi care îi obligă pe cei care lucrează în medii zgomotoase – șantiere, aeroporturi etc. – să își protejeze permanent urechile. Expunerea la decibeli înalți duce la pierderea auzului, fără dar și poate. Dacă o conversație obișnuită are loc la 65 de decibel, nivelul care începe să cauzeze probleme este cel de 85, există indivizi care ascultă constant muzică și la 100-110 decibeli, lucru mai mult decât nesănătos și îngrijorător. Așa că fii prevăzătoare și nu îți uita acasă dopurile de urechi atunci când pleci la club sau la următorul concert rock.

4. Nu îți face găuri în urechi singură

Dacă ți se pare lipsit de pericol să îți introduci chiar tu un ac dezinfectat în ureche ca să nu mai faci un drum până la salon, află că gândești mai mult decât greșit. Acest gest prezintă mai mulți factori de risc, nu unul singur. Primul ar fi igiena: e prea puțin probabil ca tu să poți să sterilizezi complet mediul înconjurător și toate obiectele pe care le vei folosi atunci când îți vei perfora acasă urechile. Iar asta nu duce decât la o cel puțin extrem de nesuferită infecție a zonei respective. Orice ai face, nu poate fi mai dezinfectat decât la saloanele special dotate și sterilizate pentru astfel de activități. Pe lângă asta, dacă îți faci acasă gaură în ureche, nu vei putea evita, așa cum o fac profesioniștii să nimerești vreo venă sau vreun nerv, și te vei găsi într-o situație disperată, în care nu vei știi cum să procedezi. Dacă vrei cu adevărat să îți faci un piercing, mai bine economisește bani și lasă-te pe mâna unui profesionist. Varianta de acasă nu merită deranjul câtuși de puțin.

5. Evită terapia cu lumânări pentru urechi

Există câteva categorii de oameni care vor să scoată cerumenul cu ajutorul unor lumânări speciale. Cu toate că mulți nu văd nimic periculos din această practică, specialiștii subliniază faptul că terapiile cu lumânări terapeutice sunt mult mai periculoase decât încercarea de îndepărtare a dopului de ceară din urechi cu ajutorul bețișoarelor de bumbac. Cum se presupune că funcționează acestea? Un capăt al lumânării se introduce în ureche și se dă foc la celălalt capăt. Se presupune că, odată topită lumânarea, se trage ceara din ureche într-un tub din interiorul acesteia. În realitate, reziduurile rămase în acel tub nu sunt de la ceara din ureche, ci provin chiar de la lumânare. Acest obicei nesănătos prezintă multe riscuri. Au existat cazuri de oameni al căror timpan s-a perforat, după ce ceara de la lumânare s-a scurs în ureche, depunându-se pe el. De asemenea, riscul de blocaj ale canalului auditive, infecții și diferite leziuni este unul extrem de mare. Astfel, ca rezumat, această procedură de așa-zisă îndepărtare a dopului de ceară nu are niciun rezultat pozitiv, niciun beneficiu și prezintă o mulțime de riscuri.

Betisoare de urechi Otospoon"Care este cea mai bună metodă de curățare a urechii acasă?" - te vei întreba cu siguranță, pentru împiedicarea împingerii cerumenului în interior și formarea dopurilor de ceară. Ei bine, poți menține urechile curate și sănătoase în doar doi pași simpli, folosind bețișoarele de urechi Otospoon, cu dublă acțiune. Acestea au un design special, cu un capăt în formă de lingură și un altul clasic, din bumbac. Capătul în formă de lingură se introduce în canalul auditiv extern, în vreme ce capătul din bumbac se folosește exclusive pentru curățarea părții exterioare a urechii. Acest produs se găsește pe Vavian Pharma, sub formă de pachet cu 100 de bucăți.

Articolul urmator
62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația
62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.