5 sfaturi pentru a preveni sinuzita

5 sfaturi pentru a preveni sinuzita

Cristina Gherghina

 Atunci când te confrunți cu o răceală care nu mai trece, este posibil să fie de fapt sinuzită - o inflamație a sinusurilor și căilor nazale. Această afecțiune apare și în afara sezonului răcelilor și reprezintă de fapt blocarea sinusurilor. Bacteriile și virusurile din nas rămân astfel în nas și în sinusuri și se înmulțesc necontrolat, provocând infecție și inflamație. Rezultatul este că îți vei simți capul umflat, dureros, vei produce foarte mult mucus și vei avea parte de congestie nazală. Îți poți pierde gustul și mirosul în această perioadă și poți face febră. Simptomele dispar dacă iei un tratament sinuzită corect, însă uneori afecțiunea se poate reîntoarce, multe persoane suferind de sinuzită recurentă.

Cauza principală pentru blocarea sinusurilor o reprezintă inflamația produsă de răceala banală, însă uneori sinuzita poate apărea și ca rezultat al unei deviații de sept sau a polipilor nazali. Dacă ai o predispoziție la astfel de episoade de sinuzită, cel mai bine este să încerci să previi apariția ei. Iată câteva metode prin care poți ține sinuzita la distanță.

sinuzita

Sursa foto: Pixabay

Irigă zilnic căile nazale

Irigările nazale elimină mucusul și umezesc membranele căilor nazale, păstrându-le elastice. Îți poți prepara chiar tu acasă o soluție salină pentru irigarea căilor nazale. Amestecă o jumătate de linguriță de sare neiodată și o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu în două căni de apă călduță. Poți folosi fie apă distilată, fie apă pe care ai fiert-o înainte. Umple un irigator cu această soluție și, aplecându-te deasupra chiuvetei, introdu capătul irigatorului într-una dintre nări. Apasă cu grijă pe irigator astfel încât soluția salină să intre în nară. Ea va curge înapoi în chiuvetă prin nara irigată sau prin cealaltă. Repetă operațiunea și cu cealaltă nară. Dacă simți usturime sau furnicături la nivelul nasului poți reduce cantitatea de sare din soluția salină.

Fă inhalații

Inhalația cu aburi este printre cele mai răspândite metode de tratament pentru sinuzită și poate fi și un bun mod de a ține această afecțiune la distanță. Vaporii calzi eliberează mucusul din căile nazale, gât și plămâni, reduce inflamația de la nivelul vaselor de sânge din căile aeriene și protejează astfel sinusurile. Pentru a face inhalații vei avea nevoie de un bol mai mare, apă fierbinte și un prosop. Toarnă apa fierbinte în bol și acoperă-ți capul cu prosopul. Opțional, poți turna în apă câteva picături de ulei esențial de mentă sau eucalipt. Cu capul deasupra bolului, la maximum 25-30 de centimetri deasupra apei, închide ochii și respiră adânc pe nas, pentru 2-5 minute. Nu este indicat să faci inhalații mai mult de 10-15 minute, dar poți repeta procedura de mai multe ori pe zi, dacă simți nevoia.

Evită mediile prea uscate

Căile nazale se usucă atunci când aerul pe care îl respiri este prea uscat. De aceea, este important ca aerul din birou și din camera în care dormi să nu fie uscat. Poți folosi un umidificator pentru a păstra aerul umed. Există umidificatoare în care poți pune și uleiuri esențiale pentru a reîmprospăta atmosfera. Orice fel de umidificator ai folosi însă, asigură-te că este foarte bine curățat pentru că altfel riști să te alegi cu bacterii și mucegai.

Dormi cu capul mai ridicat

Mucozitățile se acumulează în sinusuri atunci când dormi, dacă folosești o pernă plată. Încearcă o pernă care susține capul mai sus decât restul corpului. Poți ridica și sprijini salteaua cu câteva cărți în dreptul capului, pentru ca poziția în care dormi să nu fie dreaptă.

Păstrează curățenia

Un mediu cât mai curat, la serviciu sau în camera în care dormi poate preveni reapariția sinuzitei, care este adesea provocată de alergii. Așadar, încearcă să ții biroul și camera cât mai departe de praf sau păr de animale. Concentrează-te mai ales asupra draperiilor, jaluzelelor, cuverturilor și a altor suprafețe care adună praf. Schimbă regulat filtrul aparatului de aer condiționat și al aspiratorului.

Dacă respecți aceste câteva reguli simple, vei observa că sinuzita apare mai rar și te vei putea bucura de o respirație normală mai mult timp.

Articolul urmator
Care este cel mai bun moment să adormi, după ce te-ai pregătit de culcare, pentru a preveni apariția demenței
Care este cel mai bun moment să adormi, după ce te-ai pregătit de culcare, pentru a preveni apariția demenței
Cât de înțeleaptă ești?
Incepe quiz
Cât de înțeleaptă ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.