Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim

Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim

Lorena Pintilie

Fructele și legumele proaspete reprezintă o modalitate sănătoasă de a integra vitamine, minerale, fibre și antioxidanți în dieta ta. Însă nu mulți știu cât de mult contează igienizarea acestora înainte de consum. În mod tradițional se recomandă clătirea lor (atât a fructelor cât și a legumelor) cu apă, pentru a elimina eventualele reziduuri nedorite de pe suprafață.

Dar, odată cu pandemia de COVID-19, au apărut zeci, dacă nu sute de informații privind metodele cele mai eficiente și riguroase de spălare a produselor proaspete. Astfel, oamenii au început să pună la îndoială metoda clasică de clătire cu apă și să adopte alte căi de igienizare. Noi îți prezentăm o listă cu cele mai bune practici, conform medicilor, pentru spălarea produselor alimentare proaspete, dar și metodele descurajate de specialiști.

Spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor proaspete este un obicei sănătos pentru a minimiza expunerea la reziduuri și germeni potențial dăunători, care îți pot afecta sănătatea. Pe lângă faptul că aceste alimente sunt manipulate de zeci de persoane, trecând prin mâinile lor care nu sunt mereu igienizate corect, sunt și depozitate în locuri ușor accesibile prafului și germenilor, până să ajungă pe rafturile magazinelor și piețelor agricole.

Dat fiind faptul că multe persoane interacționează constant cu aceste produse în timpul călătoriei lor spre tine, este sigur să presupunem că au fost expuse la tuse, strănut sau alte surse de contaminare. Astfel că, prin spălarea adecvată a fructelor și legumelor proaspete înainte de a le consuma, poți reduce semnificativ riscurile.

Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit

Cele mai eficiente metode de curățare a produselor proaspete

În timp ce clătirea fructelor și legumelor proaspete a fost mult timp abordarea tradițională în pregătirea lor pentru consum, pandemia de COVID-19 a stârnit întrebări cu privire la eficacitatea acestei metode, iar oamenii au început să caute alternative. Spre exemplu, unele persoane au sugerat utilizarea săpunului, a oțetului, a sucului de lămâie sau chiar a detergenților comerciali, cum ar fi înălbitorul, ca o măsură suplimentară de curățare.

Cu toate acestea, experții în domeniul sănătății și siguranței alimentare, inclusiv Food and Drug Administration (FDA) și Centers for Disease Control (CDC), recomandă ferm consumatorilor să nu urmeze aceste sfaturi și să continue să folosească apă simplă. De ce? Pentru că utilizarea substanțelor de mai sus poate prezenta riscuri pentru sănătate și nici măcar nu este necesară. Ingerarea de substanțe chimice de curățare din comerț, cum ar fi înălbitorul, poate fi periculoasă. Repetăm: acest produs nu ar trebui să fie folosit pentru curățarea alimentelor.

De asemenea, sucul de lămâie, oțetul și produsele de curățat nu au demonstrat că sunt mai eficiente decât apa în curățarea produselor și pot lăsa chiar și depuneri suplimentare pe alimente. Deși unele cercetări au sugerat că utilizarea apei electrolitice neutre sau a unei băi cu bicarbonat de sodiu poate fi mai eficientă în eliminarea anumitor substanțe, consensul rămâne că apa rece de la robinet este mai mult decât suficientă în majoritatea cazurilor.

Cum să speli fructele și legumele cu apă

Spălarea alimentelor proaspete în apă rece asigură fără probleme igiena și siguranța alimentară. Reține că legumele și fructele ar trebui spălate doar înainte de a fi consumate. Spălarea lor înainte de depozitare poate crea un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor din cauza nivelului ridicat al umidității de pe suprafața lor.

Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție

Înainte de a începe să speli fructele și legumele, asigură-te că te speli bine pe mâini cu apă și săpun. De asemenea, curăță ustensilele, chiuveta și suprafețele pe care le vei folosi. Dacă există zone vinete sau putrezite pe produsele proaspete, îndepărtează-le - vezi și Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară. Dacă decojești alimentul, spală-l înainte de a-i îndepărta coaja pentru a preveni transferul bacteriilor de pe suprafața exterioară în pulpă.

Metode specifice pentru spălarea diferitelor tipuri de produse

1. Produsele cu coaja fermă și poroasă, cum ar fi merele, lămâile și perele sau legumele rădăcinoase precum cartofii, morcovii și napii, pot fi periate cu o perie curată și moale pentru a te asigura că îndepărtezi orice urmă de murdărie din porii acestora..

2. Verdețurilor (salata verde, spanacul, prazul și legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles și varza chinezească) ar trebui să li se îndepărteze stratul exterior, apoi să fie scufundate într-un bol cu apă rece, înmuiate, scurse și clătite cu apă proaspătă.

3. Alimentele delicate, cum ar fi fructele de pădure, ciupercile și alte tipuri de alimente care se pot degrada mai ușor, pot fi curățate cu grijă, utilizând un jet constant de apă și o fricțiune ușoară cu degetele pentru a îndepărta eventualele impurități.

După ce ai clătit bine fructele și legumele, poți folosi un prosop din hârtie sau pânză pentru a le usca. Cele mai fragile pot fi așezate cu grijă pe prosop și tamponate sau înfășurate lejer, pentru a le usca fără a le deteriora. Înainte de a consuma fructele și legumele, asigură-te că respecți acești pași simpli.

Adoptarea unei bune igiene alimentare este esențială pentru sănătate. Spălarea adecvată a produselor proaspete ajută la îndepărtarea germenilor de la suprafață și a reziduurilor care ar putea cauza îmbolnăvire. Fructele și legumele proaspete oferă numeroși nutrienți și ar trebui consumate cât mai des, cu condiția să fie curățate în mod corespunzător, folosind metode sigure.

Surse foto: Freepik 

Surse articol: Health Line

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale
Incepe quiz
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.