De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts

De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts

Ramona Jurubita

Igiena cavității orale joacă un rol important în menținerea sănătății întregului organism. Te-ai gândit vreodată că o gură curată ar putea să țină la distanță o mulțime de boli? Nu vorbim doar de carii și alte probleme dentare sau gingivale! Medicul Adina Alberts a explicat, pe înțelesul tuturor, care este legătura dintre lipsa igienei cavității bucale și bolile de care ajung să sufere unii oameni.

Adina Alberts este medic estetician, dar nu înseamnă că nu poate oferi sfaturi și pentru pacienții interesați de alte domenii ale medicinei. Își asumă că nu este specializată în stomatologie, dar le-a explicat urmăritorilor săi din mediul online care sunt, în opinia ei, pașii esențiali pentru o igienă orală corespunzătoare.

„Nu sunt dentist, dar pot să vă dau câteva indicații despre ceea ce trebuie să facem zi de zi ca să avem o igienă cât mai bună și sănătate, în general, cât mai bună. După cum știți, cavitatea orală este cea mai „murdară” zonă a corpului nostru, pentru că aici sunt foarte, foarte multe tipuri de bacterii. Aici, această zonă reprezintă contactul primordial cu agentul infecțios. De obicei, toate bolile intră pe gură sau pe cavitatea nazală și ne îmbolnăvesc organismul. Sau nu ni-l îmbolnăvesc, dacă noi avem grijă să curățăm și să igienizăm zilnic, poate de mai multe ori pe zi, cavitatea orală.”

Medicul Adina Alberts le-a dezvăluit prietenilor săi din mediul online ce fel de pastă de dinți folosește și care este rutina ei pentru îngrijirea dinților și a cavității bucale în ansamblu.

„Bineînțeles că nu am să vă vorbesc neapărat despre cum periem dinții și ce pastă de dinți să folosim. Pentru că, după cum spuneam, nu sunt stomatolog și nu vreau să intru în aceste detalii. Deși, pot spune că, de exemplu, eu mereu am ales o pastă de dinți bio, de regulă fără fluor și o apă de gură la fel. Le folosesc pe amândouă, dar nu în același timp. Nu văd necesar să folosesc în același moment și pasta de dinți și apa de gură. Le folosesc alternativ, pentru că eu și când folosesc apa de gură, utilizez periuța pentru a-mi peria dinții.
Nu numai dinții îi perii. Periuța e folosită să perii atât dinții, cât și gingiile, toate structurile din interiorul cavității bucale trebuie să primească periajul de rigoare, inclusiv limba. Deci utilizați o periuță de dinți medium sau soft, în niciun caz una strong sau cum se numește. Periați bine dinții în ce direcție doriți, eu cred că este mai puțin important și neapărat, utilizați aceeași periuță pentru gingii și limbă, seara și dimineața. Depunerile acelea de pe limbă reprezintă de cele mai multe ori colonii cu diverse bacterii. Unele dintre ele pot da boli.”

Persoană care își pune pastă de dinți pe periuță

Specialista a oferit în același clip video și ponturi care îi pot ajuta pe oameni să își curețe perfect spațiile interdentare. A explicat cum și când ar trebui utilizată ața dentară și a povestit cum funcționează dușul bucal. De asemenea, i-a sfătuit pe oameni, pe baza propriei experiențe, să nu apeleze la metode chimice pentru albire.

„Ața dentară – nu rămâne niciun spațiu interdentar necurățat cu ață. (...) În fiecare seară, spațiile interdentare trebuie curățate cu ață sau cu dușul bucal. Este un aparat care folosește apă și o eliberează cu presiune, astfel încât toate reziduurile dintre dinți să se mobilizeze și să se curețe. Nu sunt adepta albirii cu substanțele acelea chimice. Și eu am practicat de câteva ori treaba aceasta, am avut acea durere dentară de care foarte greu am scăpat.”

Într-o altă postare tot de pe pagina sa oficială de Facebook, doctorul Adina Alberts a oferit sfaturi prețioase pentru lupta cu respirația urât mirositoare. Mesajul ei a ajuns la sute de oameni care au apreciat fiecare informație primită.

„Respirația urât mirositoare cunoscută medical sub numele de halenă sau halitoză este a treia cea mai frecventă cauză pentru trimiterea pacientului la medicul stomatolog.
Cauzele principale ale halenei sunt: o igienă orală precară (carii dentare, proteze necurățate), infecții ale cavității bucale (infecții dentare, gingivită), infecții ale glandelor salivare, infecții la nivelul tractului respirator determinate de scurgeri nazale posterioare (sinuzită, faringită, laringită), diverse boli digestive (boala de reflux gastroesofagian, obstrucția intestinală, cetoacidoza diabetică, insuficiența hepatică).
Numitorul comun este însă proliferarea bacteriilor care se hrănesc cu reziduuri alimentare și produc substanțe volatile care conțin sulf ce sunt responsabile în principal de mirosul urât al respirației.
Cavitatea orală are un microbiom distinct care ne menține sănătatea, atât cea orală(,) cât și cea generală. Cercetătorii au observat că pot fi undeva între 300 și 1000 de specii diferite de bacterii care își pot găsi locul doar în gură.
Reglarea echilibrului microbiomului bucal va reduce nivelul de sulf produs de bacteriile orale.”, a explicat vedeta în textul publicat.

Ca să își susțină punctul de vedere, a oferit și exemple concrete din studii, încercând să le arate urmăritorilor săi că au o mulțime de metode la dispoziție pentru a lupta cu halitoza. Iată ce a descoperit în urma documentării:

„Studii recente sugerează o opțiune nouă, simplă, fără efecte secundare pentru a rezolva respirația urât mirositoare. Potrivit cercetătorilor, consumul de produse fermentate cum ar fi: iaurt (fără zahăr adăugat), chefir, sana, murături, borș, pâine cu drojdie, supă miso și alte ALIMENTE FERMENTATE ar putea combate respirația urât mirositoare, mult mai eficient decât bomboanele mentolate, gumele sau apele de gură. Motivul constă în acțiunea bacteriilor probiotice (bacteriile bune) care se găsesc în aceste alimente.
De asemenea, s-a constatat că administrarea de lapte îmbogățit cu probiotice a scăzut incidența cariilor dentare și a halenei, atât a celei care are legătură cu probleme ale cavitații orale(,) cât și a celei rezultate din deficite ale digestiei și/sau patologii ale tractului intestinal. Aceleași efecte s-au constatat și la administrarea direct pe gingie a probioticelor. Lactobacilii și bifidobacteriile sunt principalele bacterii la care au fost analizate aceste efecte. Pe piață există și suplimente probiotice, însă beneficiile înghițirii unei capsule pot diferi de cele ale mestecării alimentelor probiotice.”

Medicul estetician s-a folosit de cifrele din studiul analizat pentru a sublinia diferența dintre numeroasele mijloace de combatere a halitozei. Crezi că iaurtul este mai eficient decât o gumă sau invers? Răspunsul te va surprinde!

„Pentru a evalua eficacitatea probioticelor la pacienții cu respirație urât mirositoare, echipa de cercetare s-a concentrat pe datele obținute din 7 studii clinice publicate până în februarie 2021(,) care au implicat un total de 278 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 19-70 de ani. Eșantionul, incluzând pacienți diagnosticați cu halitoză, a fost împărțit în două grupuri: un grup experimental, care a primit terapie cu probiotice pentru o perioadă de 2 până la 12 săptămâni, și un grup de control tratat cu metode tradiționale.
Analiza datelor a arătat că cei care au luat probiotice și-au redus problema halitozei cu adevărat, în comparație cu cei care au recurs la remediile „tradiționale” (gume, apă de gură, tablete mentolate etc.). Beneficiile care decurg din aportul de probiotice au fost observate la doar câteva zile după administrarea acestora.
Concluziile cercetării indică faptul că administrarea probioticelor (de exemplu, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius și Weissella cibaria) este extrem de eficientă în combaterea halitozei în general, cu atât mai eficientă cu cât este dublată de o igienă orală adecvată.”, a mai scris Adina Alberts pe Facebook, pe 28 decembrie 2022.

Dacă vrei să ai grijă de sănătatea ta, nu uita că trebuie să acorzi o atenție deosebită igienei orale. Ține cont de sfaturile de mai sus și încearcă să prețuiești mai mult fiecare parte a corpului tău.

Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?

Surse foto: FacebookFreepik

Surse articol: FacebookFacebook

Articolul urmator
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce spune igiena ta personală despre tine
Incepe quiz
Ce spune igiena ta personală despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.